Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

Drugo tromjesečje: Promjene kod trudnice i bebe

Po čemu ćete vi pamtiti drugo tromjesečje?

Drugo tromjesečje, od 13. do 27. tjedna trudnoće, uglavnom je najmirniji period u trudnoći. U ovom tromjesečju rizik za bebu je bitno manji, a trudnica istovremeno uživa u ublažavanju simptoma trudnoće koji su u prvom tromjesečju najizraženiji. Bebu ćete osjećati, a simptomi kao što su bolovi u leđima i problemi sa spavanjem javit će se tek kada se trudnoća bude približavala kraju.

Trudnoća po tjednima svakoj trudnici sastavni je dio trudnoće jer je zanimljivo i zabavno pratiti kako se beba razvija i raste, a istovremeno se i pripremiti na simptome i promjene na vlastitom tijelu koje su pred njom. Kako u drugom tromjesečju rizik od pobačaja sa 30% pada na svega 1% i na toj razini ostaje do kraja trudnoće, većina budućih roditelja se sada odlučuje svoju radosnu vijest podijeliti s prijateljima i obitelji. Kako se trbuščić sve više nazire, tako i budući roditelji postaju sve svjesniji trudnoće i uživaju u toj činjenici.

Dok je u prvom tromjesečju glavni fokus bio na vrtoglavom razvoju bebe, u ovoj fazi trudnoće beba raste puno brže nego prije. U 13. tjednu trudnoće, odnosno na početku ovog tromjesečja beba je otprilike veličine limuna, dok će do kraja tromjesečja biti dugačka preko 36 centimetara i težiti gotovo kilogram. Čudesno, zar ne? Kako mučnine postupno prolaze, sada i buduća mama počinje polako dobivati na težini.

Ako tijekom ovog tromjesečja primjetite da ste posebno nespretni, ne brinite, nije do vas, to su samo hormoni. Naime, razina hormona relaksina postepeno raste i to može dovesti do povremenih nespretnosti koje vam nisu uobičajene.

U petom mjesecu trudnoće beba može čuti zvukove iz okoline, pa se nemojte ustručavati pjevati ili čitati bebi ako vas to opušta i pomaže vam da se osjećate ugodno. One sada već osjećaju i dodire na trbuhu, pa je maženje sada uzajamno. Iz tjedna u tjedan raste i vjerojatnost da ćete osjetiti bebine udarce koji su svakodnevni. Ispočetka će vam se činiti kao lagani leptirići, dok će vrlo brzo postati pravi udarci koji će vam povremeno zadavati i bol.

Šesti mjesec trudnoće donijet će sa sobom sve veći trbuh, pa se mogu javiti i grčevi u nogama, ali i takozvani lažni trudovi, odnosno Braxton-Hicksove kontrakcije koji će vas pratiti sve do samog kraja trudnoće. Oni traju kratko, neusporedivo su slabiji od pravih trudova i ne mogu nikako nauditi vašoj bebi.

Rast bebe i trbuha dovest će do povremenih bolova uslijed rastezanja ligamenata i mišića koji pridržavaju trbuh. Redovito izvođenje Kegelovih vježbi može vam pomoći ublažiti ili spriječiti probleme sa mišićima zdjeličnog dna, pogotovo kada se beba spusti niže i pritisak bude još veći nego sada.

27. tjedan trudnoće, ujedno i posljednji tjedan drugog tromjesečja proći će u znaku dobivanja na težini i mame i bebe, povremenih grčeva, uživanja u bebinim pokretima i njezinim reakcijama na vaš glas, dodir i svjetlosne podražaje iz okoline.

Po čemu ćete vi pamtiti drugo tromjesečje?

Više

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.