Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Eko-putovanje: Kako birati destinaciju za odmor i putovati svjesnije?

Industrija putovanja se promijenila. Sve više razmišljamo o svom utjecaju na okoliš i kako zapravo možemo putovati održivije.

Svi koji vole putovati, ali su i ekološki osviješteni razmišljaju o utjecaju koje njihovo landranje ostavlja na okoliš. Naša putovanja uistinu mogu djelovati na okoliš i više nego što mislimo. Onečišćenje, značajan utjecaj na ekosustave, ali i korištenje prirodnih resursa tek su neki od negativnih učinaka turizma.

Ne čudi stoga kako je u 2023. godini porasla svjesnost o posljedicama koje ostavljamo na okoliš tijekom svojeg odmora i putovanja. U 2024. godini veliku ćemo pažnju davati održivosti destinacija na koje putujemo, kao i samom načinu putovanja.

Pa kakve su najave za 2024. godinu?

1. Putovanja van sezone

Zbog nižih cijena, manjih gužvi na destinacijama, ali i podrške lokalnim zajednicama, mnogi putnici putuju van sezone. Ovakav način putovanja održiviji je zbog manjeg broja turista. Prekomjerni turizam utječe ne samo na okoliš povećanjem otpada i uništavanjem ekosustava, već i na dobrobit lokalnog stanovništva koje doživljava nagle promjene u vlastitim gradovima.

2. Potpora lokalnom gospodarstvu

Mnogi putnici, osim uživanja u ekološki prihvatljivom odmoru, žele odmarati ”odgovorno”, na način koji će koristiti lokalnim zajednicama. Primjerice, kupuju autohtone suvenire od lokalnih obrtnika ili jedu domaću hranu kako bi podržali lokalne proizvođače. Preporuka je i pronaći smještaj u obiteljskom vlasništvu, pa na taj način poticati lokalno gospodarstvo.

3. Odabir ekološki prihvatljivog smještaja

Kad je o eko-putovanjima riječ, posljednjih godina raste potreba za ekološki prihvatljivim smještajem. Kako sve više putnika traži takav smještaj, pojavile su se i platforme za rezervaciju istog, poput Ecobnb-a. Gosti biraju hotele koji koriste obnovljive izvore, imaju dobro riješen način zbrinjavanja otpada, kao i ekološki prihvatljive materijale. Ukratko, sve što bi moglo doprinijeti dobrobit planeta!

4. Boravak: na odmoru kod kuće ili u svom gradu

Trend nastao u SAD-u, Staycation, sve je popularniji. Temelji se na filozofiji ponovnog otkrivanja ljepote onoga što nas okružuje. Moguće je ”otići na godišnji odmor” istražujući još neistražena područja vlastite regije ili grada. Ili uživati u trenutcima opuštanja kod kuće sami ili s prijateljima, kako bismo nadoknadili vrijeme koje gubimo zbog svakodnevnih obaveza. Na taj se način smanjuje zagađenje transportom, ali i uživa u odmoru koji pomaže ne samo okolišu, već i psihofizičkom (blago)stanju.

5. Undertourism: otkrivanje prave lokalne kulture

Kad se bira destinacija za odmor, često su to odredišta masovnog turizma, svjetski poznate lokacije koje privlače veliki broj gostiju i na kojima je nebitna autentičnost područja i kulture. Nasuprot tome nalazi se Undertourism, tendencija da se za odmor i putovanje biraju manje popularne destinacije na kojima je moguće istinski otkrivati lokalnu kulturu i tradiciju. Na ovaj način, putnici izbjegavaju prenapučenost, ali i pridonose zaštiti okoliša zapravo se ‘protiveći’ masovnom turizmu.

6. Prijevozna sredstva i transferi s manjim ugljičnim otiskom

Prijevozna sredstva koja se koriste tijekom putovanja i način na koji putujemo ono su čime najviše zagađujemo okoliš tijekom odmora, osobito ako se radi o dalekim putovanjima. Za odlazak na druge kontinente ne može se izbjeći korištenje zrakoplova, no postoje načini na koje se može smanjiti utjecaj na okoliš.

Željeznica je najprihvatljiviji ekološki oblik putovanja, jer ostavlja najmanji ugljični otisak. S druge strane, ako već putujete na daleke lokacije, probajte za njihov obilazak koristiti e-bicikle ili neki drugi električni prijevoz.

Sve ove prijedloge kako putovati održivije i sami možete primijeniti na svom idućem putovanju i odmoru. Sretan put i dobar provod!

Ne propustite

Zanimljivosti

Zahvaljujući inovativnom partnerstvu između održivog modnog brenda Krie Designa i projekta Provir, ribarske mreže postale su naš saveznik u borbi protiv zagađenja mora i...

Savjeti i preporuke

Sunce ima mnogo pozitivnih strana - utječe na dobro raspoloženje, na proizvodnju vitamina D, bolju cirkulaciju i povećanje proizvodnje melanina, no nije poželjno pretjerano...

Drama Queen

Kada smo "u pravu", ne možemo rasti.

Gastronomija

Povodom Svjetskog dana kave, danas, 1. listopada, Julius Meinl daruje svakoj ispijenoj šalici omiljenog napitka novo značenje.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.