Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Energetska obnova: korisni savjeti i prednosti

Znate li da je za 2023. godinu osigurano 225 mil. € bespovratnih sredstava za energetsku obnovu nekretnina i ugradnju obnovljivih izvora energije?

Znate li da je za 2023. godinu osigurano 225 mil. € bespovratnih sredstava za energetsku obnovu nekretnina i ugradnju obnovljivih izvora energije? Razgovarali smo sa stručnjacima portala Obnovi.hr.

“Za jesen najavljujemo novi paket poticaja, među ostalim i za ugradnju fotonaponskih elektrana u kućanstvima, kao i za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a sufinancirat ćemo i kupnju energetski učinkovitih vozila. Za ove programe očekuje se veliki interes, a uvjeti za prijavu će biti poznati nakon ljeta”, objavljeno je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. To je samo početak poticaja s obzirom da nas čeka još i Javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

5 zanimljivih činjenica o energetskoj obnovi nekretnina
 1. Energetska obnova obiteljskih kuća i višestambenih zgrada smanjuje prosječnu potrošnju energije za grijanje i hlađenje do 60%,
   
 2. Kao posljedica uštede energije, energetska obnova dovodi do smanjenja režijskih troškova za oko 40%, a investicija se može povratiti u roku od 5 do 10 godina,
   
 3. Energetska obnova uključuje zamjenu stolarije, izolaciju krova, zidova i podova, zamjenu sustava grijanja te ugradnju OIE,
   
 4. U Hrvatskoj je kroz program sufinanciranja “Energetske obnove” od 2014. godine do danas obnovljeno oko 13.000 obiteljskih kuća i oko 500 višestambenih zgrada,
   
 5. Energetskom obnovom tržišna vrijednost nekretnine povećava se za minimalno 15%.
   

“Prozori su bili drveni, loše konstrukcije i propuštali su zapravo i vjetar, a i vlagu i kišu i tako. Mi smo sad ušli iz kategorije E u kategoriju B i automatski je vrijednost stana na tržištu bolja. Projekt energetske obnove nam je pomogao da sada imamo praktički novu zgradu.

Koje sve pogodnosti građani mogu dobiti prijavom?

(Su)vlasnici obiteljskih kuća mogu ostvariti od 40% – 80% bespovratnih sredstava za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice obiteljske kuće (vanjski zidovi, izolacija krova, zamjena vanjske stolarije) te za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (solarni paneli, dizalica topline).

Za višestambenu zgradu je za iste mjere moguće ostvariti od 60% – 80% bespovratnih sredstava.

Kome biste posebno preporučili prijavu?

Energetska obnova putem bespovratnih sredstava idealna je prilika za sve koji planiraju obnoviti vlastitu nekretninu, a financijska računica im je predstavljala izazov. Osim ušteda u režijama, poboljšanja kvalitete života, ne zaboravimo napomenuti da se energetskom obnovom tržišna vrijednost nekretnine povećava za minimalno 15% u odnosu na stanje prije energetske obnove.

Koliko je priprema dokumentacije komplicirana? Što je sve potrebno?

Priprema dokumentacije se razlikuje, ovisno prijavljujete li se na energetsku obnovu obiteljske kuće ili višestambene zgrade.

Obiteljska kuća:

 • Uporabna dozvola ili rješenje o izvedenom stanju (legalizacija),
 • Energetski certifikat i izvješće o provedenom energetskom pregledu,
 • Detaljne ponude i troškovnici izvođača radova,
 • Pristanak svih suvlasnika na prijavu,
 • Ostala dokumentacija određena Javnim pozivom. 

Višestambena zgrada:

 • Uporabna dozvola ili rješenje o izvedenom stanju (legalizacija),
 • Energetski certifikat i izvješće o provedenom energetskom pregledu,
 • Glavni projekt energetske obnove kojim se dokazuje da će poduzete mjere energetske obnove rezultirati uštedom godišnje potrebne toplinske energije za grijanje (QH,nd) od najmanje 50% i najmanje 30% primarne energije (Eprim) u odnosu na stanje prije obnove – BITNO je za napomenuti da izrada glavnog projekta traje 3 mjeseca tako da je potrebno na vrijeme krenuti s pripremom dokumentacije,
 • Pristanak 51% prema veličini suvlasničkih dijelova,
 • Ostala dokumentacija određena Javnim pozivom.

Koje su pogodnosti obnove osim uštede?

Osim uštede u režijama, povećanja tržišne vrijednosti vlastite nekretnine, poboljšanja kvalitete života, tu je i jedna nezaobilazno bitna stavka – očuvanje okoliša. Primjerice, jedna prosječna sunčana elektrana od 5 kW tijekom svoga životnog vijeka smanji količinu ispuštenog ugljičnog dioksida ekvivalentnu sadnji 180 stabala.

“Dizalice topline za utrošenu električnu energiju daju višestruko veću toplinsku energiju – korištenjem dizalice topline za 1 kW električne energije može se dobiti oko 4,5 kW toplinske energije. Također, budući da je riječ o sustavu koji koristi održive izvore energije umjesto fosilnih goriva, govorimo zapravo o proizvodu s kojim korisnik daje izravan doprinos očuvanju okoliša za buduće generacije.

Koje usluge vi nudite građanima?

Naš tim bavi se cjelokupnim procesom energetske obnove i ugradnje obnovljivih izvora energije po principu “ključ u ruke”.

Nudimo kompletna rješenja te Vas vodimo kroz proces energetske obnove i ugradnje obnovljivih izvora energije kroz usluge prijave na Javni poziv obnove te pripreme cjelokupne dokumentacije kao i angažiranja svih sudionika obnove.

Kako bismo Vam pružili kompletno rješenje, pružamo sljedeće usluge:

 • izrada energetskog certifikata i izvješća o provedenom energetskom pregledu,
 • angažiranje ovlaštenih projektanata i izrada glavnog projekta energetske obnove,
 • pomoć pri prijavi na Javni poziv za ishođenje bespovratnih sredstava s pripremom cjelokupne dokumentacije,
 • angažiranje izvođača radova,
 • angažiranje stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu,
 • financijska kontrola projekta.

Više

Moj dom

Želite li dašak ovog godišnjeg doba unijeti u svoj prostor, u nastavku vam donosimo nekoliko ideja koje od vas ne traže financijske eskapade.

Moj dom

Pametnim izborom zidnih boja svoj ćete dom učiniti savršenim mjestom za život. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako to učiniti, odnosno s kojim...

Moj dom

Kuhinja i blagovaonica su bitni dijelovi svakog doma i mjesto gdje se okupljate sa svojim najbližima, obitelji i prijateljima, kako biste uživali u dobroj...

Duh i tijelo

U nekakvom prirodnom ciklusu, jesen bi nas trebala podsjetiti da usporimo i uživamo u plodovima svoga rada

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.