Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Ljepota

Estetska medicina – da ili ne?

Estetski tretmani, poput Botoxa, dermalnih filera, tretmani matičnim stanicama i faktorima rasta, samo su dio usluga s kojima si možete ugoditi, a istovremeno postići mladenački i prirodan izgled.

Jeste li znali da je dokazano da hidratizirana koža sporije stari i da promjene kože lica počinju već u dvadesetim godinama života?
Starenje je neizbježno, ali način kako razmišljamo o starenju i sam pojam starenja se promijenio.
Promijenio se i način na koji razmišljamo o ljepoti i kako ju doživljavamo.
Stres, smog, genetika, nepravilna prehrana, sunčanje, užurban ritam života, sve to dovodi da danas, već s dvadeset godina, djelujemo starije i ozbiljnije nego što jesmo.

1

Kako koža stari?

Već krajem dvadesete godine života polagano se počinje usporavati naš metabolizam kože, smanjuje se hidratizacija kože i počinju se pojavljivati sitne borice. Dolazi do gubitka elastina, kolagena i hijaluronske kiseline koji čine tri najbitnije komponente naše kože, a čiji manjak dovodi do gubitka elastičnosti, čvrstoće i gubitka njenog tonusa.

2

 

Starenje utječe ne samo na kožu već da dolazi i do promjena u strukturi potkožnog masnog tkiva, mišića i kosti

Prilikom starenja:

1. gravitacija uzrokuje „spuštanje“ kože lica prema dolje
2. dolazi do gubitka, redistribucije i promjene volumena potkožnog masnog tkiva te njegovog „spuštanje“ prema dolje
3. dolazi do atrofije i gubitka tonusa mišića lica
4. dolazi do reapsorpcije kosti lica što dovodi do smanjenje koštane potpore

starenje lica tokom godina

starenje lica tokom godina

redistribucija, atrofija i promjena volumena potkožnog masnog tkiva tokom godina

redistribucija, atrofija i promjena volumena potkožnog masnog tkiva tokom godina

reapsorpcija kosti tokom godina

reapsorpcija kosti tokom godina

Znate li da su estetski tretmani broj 1 rastući trend u svijetu?

Unatoč nezaustavljivim procesima starenja, se pobrinuti za kožu te izgledati mladoliko, zdravo i svježe, bez obzira koliko imate godina.
Zbog kratkog vremena trajanja tretmana, bezbolnosti, njegovog brzog učinka i sigurnosti, estetski neinvazivni tretmani postali su dio normalne zdravstvene rutine.

Tretmani su orijentirani na prevenciju, održavanje, korekciju i tretiranja nepravilnosti lica i tijela.
Estetska medicina sinonim je za zdravu, prirodnu i njegovanu kožu kojoj posvećujemo pažnju.

Estetski tretmani, poput Botoxa, dermalnih filera, tretmani matičnim stanicama i faktorima rasta, samo su dio usluga s kojima si možete ugoditi, a istovremeno postići mladenački i prirodan izgled.

Kada i koji tretman?

To ovisi o puno faktora, kao što su tip kože, status kože, vrsti bora, linija i nabora, hidratizaciji kože, potrebama kože, hiperpigmentacijama, ožiljcima, crvenilu, nepravilnostima itd. No najviše o onome što vas muči. Zbog toga su konzultacije izuzetno bitne, kao i to da vam tretmane radi educirana osoba te da je njen pristup personaliziran.

Volim svojim klijentima napraviti tretman tako da izgledaju svježe, odmorno i ono što je najvažnije, prirodno. Da se ne vidi da su bile na estetskom tretmanu, a da se ipak primijeti velika promjena.
Moj savjet bi bio da već s dvadeset godina počinete s hidratacijskim tretmanima lica, kao što je mezoterapija kože, koja djeluje kao pravi „booster“ za Vašu kožu, bogata luksuznim koktelima vitaminima, mineralima, antioksidansima i esencijalnim aminokiselinama. Tretman preporučujem pogotovo nakon ljeta kada sunčanje i morska sol pojačano isušuju lice te zimi kada hladnoća i vjetar dodatno izmore obrambene mehanizme Vaše kože.

Nakon ljeta, zbog pojave hiperpigmentacija, sunčevih pjega i štetnih utjecaja UV zraka, kada je koža još uvijek masna s proširenim porama, svojim klijentima preporučujem napraviti kemijski piling tijekom jeseni. Kemijski pilinzi sa svojim aktivnim sastojcima ubrzavaju reparaciju dermisa i epidermisa, i aktivirajući mikrocirkulaciju, potiču dublje strukture kože na regeneraciju te se koža manje masti. Pravo dubinsko post-ljetno čišćenje “, poručuje dr. Irijana Rajković, voditeljica Centra za estetsku medicinu Medikol.

Zbog rane i pojačane upotrebe mobitela, ako je potrebno, preporučuje i tretmane s Botox-om, pogotovo u području glabelarne regije, odnosno između obrva, zbog konstantnog mrštenja.
Počeci starenje se polako počinju nazirati početkom tridesetih godina u području oka i podočnjaka gdje sivilo ispod očiju postane jače izraženo. Za te pojave preporučila nam je tretman s dermalnim filerima dok za pojavu bora smijalica oko očiju, tzv. Crow’s feet, tretmane Botox-om.

S obzirom na to da koncentracija kolagena i elastina počinje opadati nakon tridesetpete godine, klijenti bi trebali u ranim tridesetima početi s prevencijom, zaustavljanjem i pojačanom stimulacijom sinteze kolagena i elastina i to pomoću matičnih stanica i faktora rasta, odnosno s tretmanom koji se zove PRP (Platelet Rich Plasma) tretman koji se sastoji u tome da se iz Vaše krvi uzmu faktori rasta i matične stanice koji se onda apliciraju u Vašu kožu. PRP tretmani daju izvrsne, ali zaista izvrsne rezultate kod tretiranja gubitka kose, liječenje strija i ožiljaka.
Pogotovo ako se kombiniraju s dermarolerom koji se u svijetu zove još i Collagen Induction Therapy i Scar Reduction Therapy. Radi se o valjku s malim sterilnim iglicama koje rade mikrotraume kože stimulirajući tako fibroblaste (glavne stanice kože) na produkciju kolagena.

U četrdesetima dolazi već i do gubitka volumena u području obraza i središnjeg dijela lica te pojavljivanja obješenosti kože. Doktorica preporučuje dermalne filere koji su u biti čista hijaluronska kiselina. Hijaluronska kiselina je po sastavu šećer i djeluje tako da navlači vodu čime se dobiva volumen, popunjavaju se bore te se ujedno i hidratizira koža. Hijaluronske filere koristimo i za konturiranje lica te konturiranje ili povećanje brade i usana. S četrdeset već se vide i bore na čelu koje lako i kratko možete riješiti s Botox-om.

Naglasak se stavlja na konstantnu njegu kože, pogotovo između tretmana kako bi se koža što više oporavila i nahranila.

Nemojte zaboraviti, osim na lice i tijelo, i na vrat, dekolte te ruke kao područja koja, nakon lica, su najviše izložena pogledima prolaznika.

Nakon pedesete , zbog nezaustavljivih procesa starenja na koje ne možemo utjecati, u obzir dolazi cijeli niz vrhunskih bezbolnih estetskih tretmana koji se, ovisno o stanju i tipu Vaše kože i struktura ispod nje, mogu napraviti praktički u vrijeme pauze za ručak!

Promjene u izgledu lica nakon 6 tretmana PRP lica

Promjene u izgledu lica nakon 6 tretmana PRP lica

Ove preporuke su vrlo općenite. Naravno, svaka koža je različita, svaka ima svoju priču i svoje potrebe i zbog toga je bitno da ju se sagleda iz svih kuteva i pristupi na individualan način. Konzultacije sa odabranim liječnikom su izuzetno bitne kako bi dobili optimalne rezultate i bile zadovoljne.

Savjetujem svima da investiraju u svoju kožu jer je to dugoročno isplativo, s obzirom da je koža naše ogledalo”, ističe dr. Rajković.

dr. Irijana Rajković

dr. Irijana Rajković

Piše: dr. Irijana Rajković, dr.med.
Voditeljica Centra za estetsku medicinu Medikol

www.medikol-ustanova.hr

Više

Savjeti stručnjaka

TICKLE liposukcija je najnoviji svjetski trend, a provodi se suvremenim medicinskim uređajem koji radi po principu vibracija.

Savjeti stručnjaka

Klasična kirurgija uporabom operativnog odstranjenja vena, primjenjivana je desetljećima unatrag kao jedina metoda u liječenju proširenih vena.

Savjeti stručnjaka

U medicinsko-biokemijskom laboratoriju Poliklinike Medikol u Zagrebu možete obaviti serološko testiranje kojim će se pokazati imate li u svojoj krvi antitijela IgG na COVID-19/SARS-CoV-2.

Istaknuto

Tijekom proteklih godina u kontinuitetu provodi programe važne za oboljele žene, članove obitelji, zdravstveni sustav i zajednicu kroz projekte prevencije i ranog otkrivanja raka...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.