Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Seks i osjećaji

Fiksacija? Opsesija? Dodaj ljubav i na pomolu je katastrofa

Opsesija se može usporediti s osjećajima koje imaju djeca kada ne dobivaju ono što žele – rade sve kako bi na kraju to nešto i dobili.

Osjećaji ljubavi i zaljubljenosti, prema riječima psihologa i terapeuta, podrazumijevaju cijeli niz emocija, ali i neke fizičke, tjelesne reakcije. Kod zdrave zaljubljenosti, u slučaju kada druga strana ne uzvraća istom mjerom, postajemo tužni i osamljeni, no nakon nekog vremena ponovo oživimo.

Zaljubljenost nas, poput droge, potpuno preuzme, pa kad se počne topiti, doslovno osjećamo apstinencijsku krizu. I nije da nam baš fali ta osoba, više nam fali osjećaj koji smo imali s njom, a koji smo, zapravo, iskreirali sami. Fali nam iluzija koju smo sami stvorili, zar ne?

Fiksacija je što?

Rijetko se spominje, ali emocionalna fiksacija zna predstavljati veliki problem.
Emocionalna (ljubavna) fiksacija se odnosi na sklonost očuvanju obrazaca ponašanja, emocija i misli kojima se osoba služi, a povezano je i usmjereno prema osobi koja je na određeni način nedostupna. Osoba misli da je zaljubljena u nekog i da ga zbog toga ne može pustiti iz glave.

U procesu fiksacije ta jedna osoba nam postaje potpuni i jedini izvor ugode, ljubavi, sigurnosti i povezanosti. Zapravo, fiksacija je obrambeni mehanizam uz pomoću kojega osoba bježi od stvarnosti. Vjerojatno je, negdje davno, još u djetinjstvu, naučila da je stvarnost jednostavno prebolna i preteška iz nekog razloga.

A kako se tu uklapa opsesija?

Vaš vam partner ili partnerica neprekidno govori da vas voli, uvijek je tu za vas i ne zaboravlja vas uključivati u sve svoje planove? Zvuči kao idealna veza, zar ne!? Ali…

Opsesivnost se obično razvija iz straha da je osoba nedovoljno voljena i često će se i lako vezivati uz ljude koji joj pokažu i najmanji znak pažnje. U strahu da ne izgubi svoju drugu polovicu, poseže za očajničkim potezima i tako polako guši ljubav.

Opsesivni partner osjeća fizičku potrebu da svaki dan bude s objektom svoje opsjednutosti i da točno zna gdje su i s kim su kad god nisu zajedno. Često osjećaju potrebu da svoje voljene osobe opsesivno štitite ili čak nadziru kao da su njihov posjed.

Opsesivna zaljubljenost je bolest i poremećaj te zahtjeva stručnu pomoć jer s vremenom čak može postati i ugrožavajući za drugu stranu. Opsesivni ljudi često ulaze u romantične odnose s ljudima za koje procjene kako ih je potrebno “spašavati”.

O temi fiksacije, opsednutosti i ljubavi možete malo više čitati u priručniku Susan Forward: Otrovna ljubav, u izdanju Mozaik knjige.

Više

Suncokreti na oblacima

Samoća je zaista opasna i zaista stvara ovisnost jednom kad je onako pošteno okusiš i probaš.

Trendovi

Kako bi nas ovog ljeta motivirao da ponosno ispričamo priče upisane na našoj koži, Dove je objavio poseban rječnik.

Savjeti stručnjaka

Jedan od noviteta na hrvatskom tržištu, koji će sigurno opravdati povjerenje, jest Collagen Nutriage, brenda Forever Young.

Savjeti stručnjaka

Ova slatka rođakinja limuna, prepoznatljivog je okusa koji podsjeća na Karibe.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.