Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Što su fitoafrodizijaci i koje su prednosti korištenja?

Fitoafrodizijaci su biljne vrste koje svojim specifičnim sastavom reguliraju hormonalnu ravnotežu naših tijela i mogu pozitivno utjecati na porast libida i seksualne moći te na kraju krajeva povećati opću vitalnost organizma.

Na početku pojasnimo što su fitoafrodizijaci. To su biljne vrste koje svojim specifičnim sastavom reguliraju hormonalnu ravnotežu naših tijela i mogu pozitivno utjecati na porast libida i seksualne moći te na kraju krajeva povećati opću vitalnost organizma. Pogrešno ih je vrednovati isključivo na temelju njihovih „afrodizijačkih“ svojstava te ih gurati preko granica ezoterije jer im tamo nikako nije mjesto, oni mogu puno više. Svakako su djelotvorni ako ih znate ispravno i s mjerom koristiti.

Fitoafrodizijaci uglavnom spadaju u porodicu adaptogenih biljaka koje svojim djelovanjem povećavaju sposobnost organizma na prilagodbu promjenama iz okoliša bez štetnih posljedica po organizam. Ako ih uzimate u pravim količinama ili pod nadzorom stručne osobe (liječnik, ljekarnik ili nutricionist) mogu vam donijeti nevjerojatne koristi te vam olakšati svakodnevni život i učiniti ga kvalitetnijim.

Mehanizam stresa

Osnovna karakteristika stresa jest golema potrošnja energije u svrhu održavanja maksimalnog stanja psihičke i fizičke pripravnosti, praćena snažnom endokrinom aktivnošću, koja zapravo upravlja organizmom kada smo pod stresom. Ovo je sasvim prirodno, normalno i neophodno stanje koje nam je potrebno kako bismo opstali.

No, kada ovakvo stanje potraje ili se pretvori u našu svakodnevicu, posljedice na našim tijelima postaju sve vidljivije te nam u konačnici postaje teško funkcionirati u svakodnevnom životu. Posljednja faza stresa zove se burn out ili izgaranje. Ako i dalje nastavimo bez promjene neizostavno slijedi bolest… A da ne pričamo o libidu.

Adaptogeni na prvoj liniji stresa

Navest ćemo tri primjera koji opisuju glavna svojstva adaptogenih biljaka, čije djelovanje može ublažiti boljke suvremenog čovjeka. To su:

  • Oporavak organizma nakon iznimno teških fizičkih i psihičkih opterećenja
  • Izvedba pod psihičkim opterećenjima
  • Podnošenje visokih psihičkih opterećenja

Adaptogene biljke se već stoljećima koriste upravo u prevenciji ovakvih stanja te svojim djelovanjem povećavaju opću vitalnost tijela, daju životni elan i pozitivno utječu na libido.

kava, kolači

Adaptogeni vs stimulansi

Klasični stimulansi kojima smo svakodnevno okruženi (nikotin, kofein i alkohol) zapravo stvaraju ovisnost i povećavaju prag njihove tolerancije. No najgora karakteristika stimulansa je sustavno potkopavanje zdravlja te niz štetnih nuspojava, koje nose sa sobom. Zaključno možemo reći da se stimulansi uopće ne mogu mjeriti s najmoćnijim adaptogenim biljkama, koje su zapravo nekoliko stepenica iznad njih te što je i još važnije imaju puno konstruktivnije djelovanje u našem životu.

Tko je kriv?

Hormonalne neravnoteže, niske vrijednosti testosterona ili neravnoteže estrogena, kontinuirana konzumacija lijekova, malo kretanja, previše stimulansa i neuredna prehrana s godinama polako vode u slabljenje spolne moći. Kada ovom popisu dodamo i umor kao posljedicu neispavanosti i snažan utjecaj stresa uopće nije ni čudno da veliki postotak muškaraca i žena iznad 40. godine ima nedovoljno izraženu spolnu želju. Može li se to okrenuti? Naravno da može.

seksi, žena, pexels

Babin zub, horny goat weed, maca… biljne Viagre!?

Ovo nije šala, biljka naziva babin zub, poznatija pod nazivom tribulus terrestris jedno je od zanimljivih prirodnih rješenja u borbi protiv niskog elana, hormonalnih neravnoteža i naravno niske spolne moći. To je biljka koja kontinuiranom upotrebom pojačava libido i energizira tijelo i duh. Uglavnom ju koriste muškarci no namijenjena je i ženama.

Babin zub u stopu slijede još dvije vrlo zanimljive biljke do kojih su mnogi vjerojatno čuli za macu (Lepidium meyenii) porijeklom iz južne Amerike, koja izgledom nevjerojatno podsjeća na našu rotkvicu te malo manje poznatu biljku spektakularnog naziva horny goat weed odnosno Epimedium grandiflorum. Epimedium se stoljećima se koristi za jačanje libida, poboljšanje erekcije, vraćanje seksualne snage i njegove vjerojatno najznačajnije karakteristike, povećanja intenziteta seksualnog doživljaja.

Za macu je zanimljivo reći da je vrlo cijenjena kao hrana te se često naziva i superhranom upravo zbog činjenice što je nevjerojatan izvor snage, izdržljivosti i plodnosti. Konačno rješenje naravno leži u mudrom kombiniranju stila života (odmora, aktivnosti, prehrane) te moćnih adaptogenih biljaka. Cilj je postići unutrašnju ravnotežu, zadovoljstvo i harmonizaciju rada svih tjelesnih sustava.

[box style=”0″]

Autor: Goran Purić, dipl. ing. prehrambene tehnologije, nutricionist

www.e-hrana.com

[/box]

Više

Duh i tijelo

Otprilike jedna od sedam žena razvije postporođajnu depresiju, ali taj broj je vjerojatno veći jer neke žene nikad ne kontaktiraju svog liječnika i pate...

Istaknuto

Možda smatrate da je vaš seksualni život dobar i imate dojam da ništa ne treba popraviti, no uvijek možemo malo začiniti stvari i svoje...

Duh i tijelo

Četrdesete mogu biti izazovne godine, a većina žena se u tom životnom razdoblju suočava s promjenama u raspoloženju, ali i na tijelu.

Seks

Ako ste mislili da znate sve o seksu, promislite ponovo.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.