Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

Gdje se mladi informiraju o spolnom odgoju?

Portal EduCentar istražio je na više od 560 ispitanika gdje se djeca i mladi najčešće informiraju kada je u pitanju spolni odgoj.

O uvođenju spolnog odgoja u školski kurikulum u javnosti se vode žestoke rasprave. Portal EduCentar istražio je na više od 560 ispitanika gdje se djeca i mladi najčešće informiraju kada je u pitanju spolni odgoj.

Više od polovice ispitanika o spolnom odgoju informiralo se na internetu

Čak 55% ispitanika važne informacije o spolnom odgoju potražilo je surfajući na internetu. „Poražavajuće, no istinito. U manjoj sredini sramota je pitati za zaštitu jer to znači da stupaš u spolni odnos prije braka (jao sramote!), i onda ‘guglaš’, pa kasnije dobivene informacije raspravljaš s isto toliko neupućenim prijateljima“, komentira jedan ispitanik, a drugi ističu kako je internet ‘najlakši izbor ako nemaš povjerenja u neku osobu.’

Osim interneta, ispitanici navode i tinejdžerske časopise koji su bili logičan izbor nakon što ‘profesori nisu htjeli odgovoriti na pitanje o spolnosti.’

Također, jedna ispitanica ističe i nepotpune i netočne informacije koje bi dobila iz različitih izvora: „Vrlo često dobivene informacije od drugih, uključujući stručnjake, bile su nepotpune. Nedostajali bi vrlo važni podaci. Na internetu sam mogla pronaći argumente, činjenice i istraživanja, za potporu informacije. Od stručnjaka često ograničena informacija bi bila neargumentirana i očekivalo se puko prihvaćanje.“

Vršnjaci su bili izvor informacija o spolnom odgoju za 15% ispitanika, dok se 10% njih savjetovalo s roditeljima. Ispitanici ističu važnost roditeljske uloge: „Roditelji su tu da podučavaju dječicu, profesori se ne bi trebali miješati u život i odgoj njihovih učenika, to je predmet za roditelje.“

Dio ispitanika dobio je saznanja o  spolnom odgoju na redovnoj nastavi iz biologije

Učenici koji su o spolnom odgoju slušali na biologiji, njih 13%, ima pozitivne dojmove pa tako ističu da je ‘profesorica bila odličan predavač’ i da su na nastavnom satu dosta razgovarali o ovoj temi.

Tek 7% ispitanika sudjelovalo je na predavanju u školi posvećenom isključivo toj temi, ali kažu kako je to bilo u sklopu projekta i nije bilo korisno. Tek nekolicina ispitanika imala je izvannastavnu edukaciju na kojoj su mogli postavljati pitanja vezana uz spolni odgoj.

„Svakako sam za spolni odgoj, ali ne u obliku u kojem je trenutno predložen. Potrebno ga je prilagoditi dobi i razumijevanju učenika te ih postupno provoditi kroz temu. Bilo kakvo forsiranje i agresija nisu dobar način za podučavanje o ovako važnoj temi“, zaključuje ispitanik.

Ne propustite

She Book Club

Nagrađivana britanska novinarka Yomi Adegoke svojim provokativnim romanom Lista propituje način na koji doživljavamo odnose, moral i internetsku kulturu.

Seks

Jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za sebe i svog potencijalnog partnera je prakticiranje preventivne zdravstvene zaštite.

Seks

Čim se pojavi neka nova tehnologija ljudi uvijek nađu način kako je upotrijebiti u seksualne svrhe.

Duh i tijelo

Četrdeset dana korizme idealno je vrijeme da se naviknemo na zdraviji život, ali i zadržimo bolje navike kojih smo se pridržavali tijekom tog vremena.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.