Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Divine Energy

Ghee: Tekući nektar božanstva

Ghee pospješuje rad i zdravlje živčanog i endokrinog sustava; daje inteligenciju, memoriju, dugovječnost; daje sjaj licu i očima, tijelu gipkost; uravnotežuje metabolizam; pomaže u stvaranju i obnavljanju tekućine među zglobovima; olakšava i ubrzava zacjeljivanje rana, ožiljaka, herpesa, opeklina.

Ghee je u našim krajevima poznatiji kao maslo ili pročišćeni maslac. To je izuzetno zdrava namirnica, a radili su ga još i naši preci kako bi najdragocjenije sastojke mliječnog maslaca sačuvali od kvarenja. Mnoge kulture svijeta su cijenile ovu namirnicu i nazivale je „tekućim zlatom“, „kraljevskim uljem“ i „nektarom božanstava“ zbog mnogobrojnih ljekovitih svojstva. Osim u kulinarstvu, redovito se koristi u medicini i u religiozne svrhe.

Vrijednost ghee-a je zaista mnogostruka i daje velike dobrobiti. Ghee pospješuje rad i zdravlje živčanog i endokrinog sustava; daje inteligenciju, memoriju, dugovječnost; daje sjaj licu i očima, tijelu gipkost; uravnotežuje metabolizam; pomaže u stvaranju i obnavljanju tekućine među zglobovima; olakšava i ubrzava zacjeljivanje rana, ožiljaka, herpesa, opeklina. Uravnotežuje cijeli organizam.

Ghee se radi od kravljeg mlijeka

To je čista mliječna masnoća, bogata zasićenim (zdravim) masnim kiselinama koje pomažu tijelu da se zaštiti od slobodnih radikala i raznih bolesti. U svom pročišćenom obliku, ghee predstavlja samu esenciju mlijeka bez pojačivača okusa, umjetnih aroma, šećera, soli, boja i konzervansa. Stoga je ghee lako probavljiv, može se koristiti od najranije dječje dobi do duboke starosti, a pogodan je i za one koji teško probavljaju mlijeko i mliječne proizvode jer ne sadrži laktozu. Sadrži minimalno 99,6% mliječnih masti, 0,4% slobodnih masnih kiselina i ne više od 0,1% vlage.

Također sadrži polarne lipide koji smanjuju kolesterol (podižu dobar HDL, smanjuju loš LDL kolesterol) i srčane bolesti. Utječe na usporavanje Alzheimerove bolesti; bogat je konjugiranim linolnim kiselinama (CLA) koje imaju ulogu u prevenciji dijabetesa, pretilosti, ateroskleroze i mnogih drugih zdravstvenih problema inhibiranja, usporavanja rasta više vrsta tumorskih stanica (debelog crijeva, dojke, probavnog trakta).

Vrlo je jednostavan za pripremu

Priprema uključuje dulji postupak zagrijavanja najkvalitetnijeg mliječnog maslaca, kojim se uklanja voda i krute tvari, dok ne ostane bistra zlatna tekućina, 99% čista mliječna masnoća. Ne smije se prekuhati niti izgorjeti. Obično se oko 50% količine maslaca gubi tijekom izrade masla, a u procesu prerade izlučuju se bjelančevine, mliječni šećeri i voda.

Sam proces vrši se tako što se nesoljen maslac stavi u posudu i kuha na laganoj vatri. Pjena koja se diže na površinu posude je od mliječnih proteina koji se odvajaju. Pri kraju kuhanja pjena se polako slegne na dno i čuje se pucketanje. To je znak da isparava ostatak vode iz maslaca i kada se počne stvarati zlatno-smeđi talog na dnu, ghee je gotov i maknemo ga s vatre. Pričekamo da se malo rashladi i procijedimo ga kroz gazu u staklenke.
Tako prerađen ghee ima neograničen rok trajanja ako se čuva na hladnom i suhom mjestu, dobro zatvoren i zaštićen od vanjskih utjecaja. Bitna je kvaliteta maslaca od kojeg se izrađuje, ona mora biti vrhunska jer u protivnom ghee neće imati svoj pozitivan učinak na naše tijelo i um.

Mnogostruka je primjena ghee-a

Koristi se kao dodatak prehrani i u kulinarstvu, kako je stabilna masnoća koja prilikom prženja dobro podnosi visoke temperature (njegova točka dimljenja je između 250-260 stupnjeva C), dok je većini biljnih ulja granica do 200 stupnjeva. Ne otpušta slobodne radikale i svakodnevna je namirnica za sve one koji paze na svoje zdravlje i bitno im je što jedu. Možemo ga konzumirati kao ukusan namaz na kruhu, kao masnoću za kuhanje, pirjanje, prženje, možemo ga dodati u skoro sva jela kao delikatesni dodatak koji svojom aromom poboljšava okus jela, za kolače, za napitke…

No za zdravlje i ravnotežu u tijelu je ipak dovoljno uzeti po 1 žličicu dnevno

Također i svi ajurvedski tekstovi i učitelji govore o ljekovitoj upotrebi ghee-a i o njegovoj snazi. Podsjetimo se, Ajurveda je nauka o životu, najstariji zapisni sustav medicine koji ima svoje začetke u Indiji te predstavlja izvor iz kojeg su nastale mnoge druge tradicije prevencije liječenja koje poznajemo i danas. Ghee se u ajurvedi cijeni i zbog uravnoteženja sve tri doshe (vate, pitte, kaphe) i poznat je kao odlična namirnica za poboljšavanje raspoloženja. Povećava svih sedam dhatua: sedam tkiva – plazma (rasa), krv (rakta), mišići (malsa), masno tkivo (medas), kosti (asthi), živci – moždina (majja), reproduktivna tkiva (šhukra). Rasplamsava Agni (probavnu vatru) i jača Ojas (životnu snagu). Koristi se u tretmanima Panchakarme (za čišćenje tijela od toksina i pomlađivanje).

Ghee ima i jedno izuzetno svojstvo da prenosi ljekovita svojstva biljaka ne mijenjajući ih. Zato je pogodan za razne ljekovite biljne pripravke. Koristilo ga se još od drevnog vedskog doba kod rituala i ceremonija prinošenja darova bogovima jer se smatra supstancom bogova, te prijenosnikom molitvi božanstvima. Prinošenjem ghee-ja bogovi su zadovoljeni i čuju naše molitve.

Ovakav nektar bogova će sigurno zadovoljiti i vaše nepce!

Pojedini dijelovi teksta preuzeti od: Ghee people2people d.o.o., www.ghee.hr

[box style=”0″]

AUTOR ČLANKA: Divine Energy Park
Divine Energy Park je međunarodna organizacija za razvoj svijesti, zdravlja, prirode i mira koja djeluje 16 godina u Hrvatskoj, Europi i svijetu kroz edukativne, ekološke i humanitarne programe.

Naša svakodnevna misija je širiti znanje o razvoju svijesti, postizanju ispunjenog života, obilja i uspjeha u svim aspektima života, a naša želja je da svaki pojedinac postigne unutarnji mir, sreću i zadovoljstvo.

KONTAKT:
Divine Energy Park, Zagreb
T 01 2981 421 (od 11 do 16h)
M 091 2545 339
www.dep.life
www.facebook.com/DivineEnergyPark

[/box]

Više

Gastronomija

Fetica ove čokoladne salame s cijelim lješnjacima i sjeckanim pistacijama pravi je mali slatki užitak, posebno za ljubitelje i ovisnike o čokoladi.

Gastronomija

Sudjelujte u Zvijezdinom nagradnom natječaju

Gastronomija

Margarin - neprirodan i štetan proizvod

Gastronomija

Umak od avokada zdravi je međuobrok

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.