Zanimljivosti

Glatka koža nije samo pusta želja: Urasle dlačice i kako ih se riješiti

Može li se spriječiti urastanje dlačica?

Urasle dlačice problem su koji dolazi do izražaja posebno u ljetnim mjesecima, što zbog nemarnog, brzinskog brijanja ili depilacije pred odlazak na plažu ili pak zbog one kratke suknje za koju smo se u zadnji tren odlučile, nakon sat vremena provedenih pred otvorenim i prepunim ormarom u kojem, po običaju, nema ništa za obući. Za kratku suknju treba na brzinu obrijati noge. Brijanje, pak, stvara oštar rub na dlačicama zbog čega one lakše probijaju kožu i urastaju, a kada to učine organizam ih detektira kao strano tijelo te dolazi do upala.

Genetika

No, britvica nije jedini razlog koji uzrokuje ovaj neugodni problem. Tu je i genetika te sama priroda dlačica koje uporno rastu i urastaju. Neke su žene podložnije urastanju dlačica, a češće će pod kožom ostati one jače i kovrčave dlake. I sve je OK dok te dlačice samo ostanu pod kožom. Izvući ćeš ih van sterilnom iglicom pa iščupati pincetom.

No, što kada se na ovim paklenim vrućinama upale, zagnoje, zasvrbe i zabole? I naravno, to ne učini samo jedna, veće se deseci drugih „ugledaju“ na nju, a prepone, pazusi i/ili noge u čas postanu kao bojno polje i više vam ne pada na pamet ulaziti u more, a ni odjenuti onu kratku suknju s početka teksta?

Može li se spriječiti urastanje dlačica? Da ne može, ne bismo ni pisale ovaj tekst jer od kukanja nema ništa. Stoga, ovo je bilo konstruktivno kukanje, uvod u zlata vrijedne trikove koje bi svaka žena trebala imati u rukavu.

Kako spriječiti urastanje dlačica?

Izbjegavajte brijanje

Lako je ovo reći, zar ne? Ako vam nije opcija odreći se britvice, zanemarite prvu točku i nastavite čitati. Na koncu, nije problem isključivo britvica.

Ne žurite

Prvo i osnovno – nema ništa na brzinu. Pripremite kožu za depilaciju tako što ćete ju prije brijanja oprati toplom vodom i blagim sredstvom kojim čistite lice.

Par minuta prije brijanja, a nakon što ste je oprali, na kožu nanesite gel za brijanje ili pjenu kako biste omekšali dlačice. 

Poštujte smjer

Dlačice brijte u smjeru u kojem rastu, a ne u suprotnom, što mnoge činimo. Također, ne zatežite kožu i ne pritišćite žilet u meso, već laganim potezima odstranite dlačice. Nakon svakog poteza, oštricu isperite vodom.

Na obrijanu kožu, nakratko stavite čisti ručnik ili krpu namočeni u hladnoj vodi, kako biste ju umirili, a potom kožu posušite i na nju nanesite losion za poslije brijanja ili onaj s glikolnom kiselinom za uklanjanje mrtvih stanica.

Umirovite veterana

Alat ne čini majstora, ali oštra britvica (ako se već morate brijati) itekako će pomoći, štoviše ona je imperativ u ovom slučaju. Ako pak ne koristite žilet, već epilator, bitno je da bude čist, sterilan i u „dobroj formi“. 

Možda ste emotivno vezani za epilator koji ste prije 25 godina kupili svojom prvom plaćom i ponosni ste na to što još uvijek radi, no dlačice pod kožom pričaju drugačiju priču. Umirovite tog njemačkog veterana i kupite novi epilator. Sigurne smo da će riješiti ili barem zamjetno umanjiti problem uraslih dlačica.

Piling

Barem jednom tjedno napravite piling kako biste uklonili mrtve stanice i pomogle uraslim dlačicama da izbiju na površinu.

Ako ništa od navedenog ne pomogne, potražite savjet dermatologa. 

Ne propustite

Trendovi

Dok ubrzano hitamo prema ljetnim mjesecima i svim izazovima koje nosi izlaganje suncu i toplini, upravo sada je idealno vrijeme za brigu o zdravlju...

Beauty report

Celulit je zdravstveni i estetski problem koji se pojavljuje kao posljedica nezdravog načina života i više od 90% žena susreće se s njim tijekom...

Darivanje

Upoznajte se s novom mirisnom linijom - L’Erbolario Girasole, koja će osvojiti vaše srce svojim cvjetnim, citrusnim i vodenim notama.

Beauty report

Svi znamo kako je ponekad teško pronaći beauty salon koji ima slobodan termin upravo kada nama to odgovara – tome doskače FOREO, svjetski skin-tech...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version