Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Istaknuto

Gluhi čuju bolje

Komunikacija je proces razmjene informacija preko dogovorenog sistema znakova.

Komunikacija je proces razmjene informacija preko dogovorenog sistema znakova. Poznata je činjenica kako samo 7% komunikacije uključuju izgovorene riječi, a ostalih 93% oslanja se na neverbalnu komunikaciju tkz govor tijela.

Neverbalna komunikacija je univerzalna i prirodna svakome od nas. Gluhe osobe više su usmjerene na neverbalnu komunikaciju, a ona je uvijek točna. To je jedan od razloga zašto gluhe osobe često čuju  bolje jer imaju veću mogućnost dobiti točnu informaciju o tome što njihovi sugovornici zaista komuniciraju. Riječi koje izgovaramo često nisu u skladu s onim što mislimo i osjećamo za što postoje brojni razlozi – od načina odgoja do raznih pravila ponašanja u društvu. Ali tijelo ako ga znate čitati  sve govori.

Znakovni jezik

Znakovni jezik sustav je vizualnih znakova koji posebnim položajem šake, orijentacijom i smjerom ruku, pokretima tijela i mimikom lica tvore smisao riječi. Kako bi pravilno na znakovnom jeziku rekli naprimjer riječ sreća ili tuga cijelo vaše tijelo sudjeluje. Tijelo prati i mimika lica. Izgovaranje riječi oblikovanjem usana bez korištenja glasa također je dio znakovnog jezika i daje dodatnu vrijednost jer vas povezuje s tijelom i usmjerava pažnju na vibraciju riječi koja se izgovara. Kako bi razumjeli svog sugovornika trebate vidjeti njegovo tijelo i osjetiti vibraciju koju ono odašilje.

„Ono najbolje i najljepše ne može se vidjeti, pa čak ni dotaknuti. To se mora osjetiti srcem.“

Helen Keller

Balans lijeve i desne polutke mozga

Poznavanje znakovnog jezika poboljšava razumijevanje tijela i emocija jer daje novu dimenziju jeziku koji govorimo svakodnevno. Usvaja se novi pogled na komunikaciju općenito i istovremeno motorika koje se razvija korištenjem znakovnog jezika balansira lijevu i desnu polutku mozga. Danas postoje mnoga istraživanja koja dokazuju kako je ljudima koji prvo nauče koristiti znakovni jezik lakše učiti upravo zbog korištenja obje polutke mozga istovremeno.

Balans lijeve i desne polutke mozga olakšava svakodnevni život jer ste u mogućnosti objektivnije razmišljati. U skladu ste s onim što se događa i lakše i iskrenije izražavate sebe, čujete i komunicirate istinu. To je još jedan razlog zašto gluhe osobe često bolje čuju.

Prednosti učenja znakovnog jezika mnogobrojne su, a upoznavanje kulture gluhih i korištenje znakovnog jezika oplemenjuje vas kao osobu. Povežite se sa sobom i svojim tijelom, budite balansirani u svojim razmišljanjima i pogledu na život učenjem znakovnog jezika.

 

„Sreću nam ne donosi ono što vidimo i dodirujemo, ni ono što drugi rade za nas, nego ono što mislimo da možemo osjetiti i učiniti za drugoga, a onda za sebe same.“

Helen Keller

Autorica članka Ivana Song, certificirani trener i intervenor za gluhoslijepe osobe.

 

Više

Dobar posao

Nažalost, ljude 'teškog' karaktera i negativne odnose pune konflikata ne možemo samo tako eliminirati iz života, posebno ako poteškoće imamo s članovima obitelji, kolegama...

Kućni ljubimci

Ni jedna životinja nije uspjela osvojiti čovjekovo srce na način kako je to uspio pas.

Dobar posao

Ako želite biti cijenjeni u poslu, uvjerite se da se svi drugi u vašoj okolini uvijek osjećaju dobrodošlima.

Duh i tijelo

Ja volim svoj život i zapravo ne želim drugačiji?!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.