Godina ljubavi – ili?

Ima nešto u 2020. godini što zvuči jako futuristički, kao ona budućnost koju smo zamišljali kad smo bili djeca – vlastiti roboti ili let na Mjesec za godišnji odmor. Godina 2020. više je stotina godina inspiracija za neke od najvećih mislilaca, iako, neki od njih kompletno su pogriješili. Ali…

Digitalna seksualnost

Danas su dostupne brojne aplikacije za dejtanje, podcasti sa seksualnim sadržajem te čak pametni uređaji za zadovoljavanje. Sigurno ste barem jednom, ili poznajete nekoga tko je, poslali poruku seksi sadržaja ili osjetili uzbuđenje gledajući nekoga preko video poziva. Seks i tehnologija danas su povezani mnogo više nego što su bili prije nekoliko godina, a u tome pomažu brojne tehnološke inovacije.

Tehnologija je već nekoliko godina prisutna u spavaćoj sobi, a sad će stvari postati još intenzivnije. Virtualna realnost i seks roboti će postati pravilo. VR rapidno napreduje, dok su seks lutke roboti još daleko od gotovog. Čini se da je teško naučiti robota da pokaže emocije ili da se kreće kao čovjek (dobro!). Upravo zato neki proizvođači eksperimentiraju s oblicima robota koji ne sliče ljudima. Zamislite samo kakva će sva čuda izaći iz te Pandorine kutije!

A to nas vodi do digiseksualaca – osoba koje integriraju tehnologiju kao obavezan i temeljni dio njihovog seksualnog života, i koje možda ne trebaju intimu kako bi uživali u seksu.

Seksualna terapeutkinja Holly Richmond iz SAD-a za Bustle je izjavila kako ima klijente koji se identificiraju kao digiseksualci, a taj pojam definira kao osobe koje imaju snažnu sklonost ili se osjećaju najugodnije kada se seksualno izražavaju kroz ili uz pomoć tehnologije. Najčešće se radi o muškarcima od 20 do 30 godina koji su odrasli igrajući video igre, a koji su najčešće introvertirani, sramežljivi i pate od anksioznosti.

Digiseksualci će vrlo vjerojatno biti stigmatizirani i ismijavani, baš kao i bilo što drugo novo i drugačije. Pred svitanje 2020.godine, moramo shvatiti da isključivanje nikad nikog nije usrećilo. Doslovno – budućnost je stigla, a budućnost je ljubav (za sve).

Akihiko Kondo podijelio je javnost u studenom 2018. kada se oženio za Hatsune Miku – hologram. Ovim je činom dodirnuo sferu sasvim jednog novog doba u pravnoj sferi koja ovakav brak, dakako, ne prepoznaje.

Dodala je boju u moj život. Kada pričam s njom, osjećam nešto. To je stvorilo razliku“, objašnjava Kondo koji je prije više od deset godina pao u tešku depresiju nakon što ga je zlostavljala kolegica na poslu.

„Kada gledate na ljude koji imaju teška seksualna iskustva, oni naposljetku imaju problema s pronalaženjem ljudskog partnera. Ljudi se čude kako netko takav ima seksualne odnose s robotima ili ljubavnu vezu s hologramom, jer je strastveno“, pojasnio je Neil McArthur, profesor na Sveučilištu u Manitobi, za CNN.