Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Gorski kotar neodoljiva prirodna oaza za dobro raspoloženje

Upravo je boravak u prirodi jedan od naših saveznika kako bismo izbjegli i prebrodili jesenski blues.

Jesen je doba kada ljudskom organizmu treba puno više pažnje jer je obilježava prijelazno razdoblje kada se navikavamo na dulje noći, kraće dane i hladnije vrijeme te pripremamo za nadolazeće zimsko razdoblje. Reakciju organizma na to prijelazno razdoblje u kojem je naše tijelo manje izloženo dnevnom svjetlu može obilježiti i promjena raspoloženja, pa se može javiti i jesenski blues koji prate, primjerice, stanja anksioznosti, sjete, melankolije, manjka energije i motivacije.

Upravo je boravak u prirodi jedan od naših saveznika kako bismo izbjegli i prebrodili jesenski blues. Čisti, svježi planinski zrak i dobra šetnja pokreće tijelo, inspirira motivaciju i donosi novu energiju koju možete iskoristiti i za novi početak i ostvarenje važnih životnih ciljeva. Gorski kotar je neodoljiva prirodna oaza za dobro raspoloženje, a pritom možete uživati u nizu jedinstvenih prizora koji će vas oduševiti.

Posjetite Zeleni Vir i Vražji prolaz; izvor rijeke Kupe, kanjon Kamačnik, Nacionalni Park Risnjak, jezera Bajer, Lepenica, Potkoš, Lokvarsko jezero; park šumu Golubinjak; špilje Vrelo i Lokvarku; brojne vidikovce: Petehovac, Perić, Preradović, Kavranovu stijenu…

Centar za posjetitelje Velike Zvijeri, zanimljivi interpretacijski centri u Crnom  Lugu, Čabru i Brodu na Kupi, kulturne znamenitosti poput mističnog dvorca Stara Sušica, hrvatski Hogwarts, ili pak memorijalno područje Matić poljane te brojne poučne staze su vam ruke u Gorskom kotaru.

Uz kvalitetan boravak u prirodi ujesen bitno je konzumirati i nutritivno bogatije namirnice. Preporuča se u hladnije dane uzimati hranu koja zagrijava tijelo te je bogata proteinima, mineralima i vitaminima. Jesen u Gorskom kotaru donosi niz sezonski plodova koje oplemenjuju lokalni OPG-ovi kod kojih imate i mogućnost degustacije.

Većina goranskih OPG-ova sa svojim proizvodima prisutna je na zelenim tržnicama Gorskog kotara. Svakog petka od 16 do 18 sati lokalni OPG-ovi izlažu svoje proizvode u Domu kulture u Mrkoplju, subotom su na tržnici u Vrbovskom od 9 do 12 sati te u sportsko-poslovnom centru „Goranka“ u Ravnoj Gori od 9 do 11 sati, a od 15 do 17 sati su u centru Fužina kod drvenih kućica ispod brane. U ponudi koja varira po lokaciji možete naći goranski medun, med i druge pčelinje proizvode, đemove i pekmeze, sirupe, prirodnu kozmetiku, sir i proizvode od mlijeka, jaja (kokošja i prepeličja), rezance, mesne prerađevine od divljači…

Izdvajamo i nekoliko OPG-ova, kao i proizvođača autentičnih goranskih proizvoda koje možete i posjetiti, kao što je OPG „Pintar“ u Čabru, koji je prva registrirana sirana na području Gorskog kotara. Bave se i proizvodnjom voćnih proizvoda kao i alkoholnih pića i to sve na ekološki i tradicionalan način. Mesnica „Šafar“ u Delnicama  jedna je od nezaobilaznih odredišta, posebno ako ste ljubitelj mesnih delicija od divljači. OPG „Borovnica“ u Belom Selu pokraj Fužina bavi se uzgojem bobičastog i jagodičastog voća te su veliki zagovornici održivog ekološkog razvoja Gorskog kotara. Zasigurno ćete uživati u džemovima, sirupima i raznovrsnim likerima. 

Kuća prirode „Kotač“ u Lokvama proizvodi autohtone likere od raznog bilja, a  njihova reprezentativna kušaonica oplemenjena je stalnim izložbenim prostorom vezanim za povijest Lujzinske ceste, dvjesto godina stare prometnice koja spaja Rijeku, Gorski kotar i Karlovac. Udruga “Plodovi gorja Gorskog kotara, veliki je zagovornik razvoja regionalnog turizma ovog kraja kroz raznovrsne aktivnosti, a posebno naglašavaju kulturni i eko turizam. U Ravnoj Gori gdje im je sjedište možete degustirati i delicije od šumskih plodova. Više informacija potražite na Facebook stranicama Turističke zajednice Gorskog kotara.   

Ne propustite

Budi fit

Mnoge studije imaju različite nalaze koji se oslanjaju na različite čimbenike i željene rezultate, ali postoji općenito optimalno vrijeme za vježbanje

Duh i tijelo

10 važnih stvari koje često ne cijenimo dovoljno.

Moj dom

Naši stari jaja su najčešće bojili u crveno pomoću korijena cikle, ljuske luka ili crvenog radiča.

Beauty report

Prirodni recepti za lijepu i zdravu kožu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.