Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Gotovo svakog sata na Zemlji izgubimo jednu vrstu

Svakih sat vremena odbrojava i upozorava na činjenicu da gotovo svakog sata na Zemlji izgubimo jednu vrstu.

Ove subote na zagrebačkoj špici pažnju prolaznika plijeni sat čiji alarm zvoni na buđenje cijeloj ljudskoj vrsti. Svakih sat vremena odbrojava i upozorava na činjenicu da gotovo svakog sata na Zemlji izgubimo jednu vrstu. WWF Adria ga je u suradnji s agencijama Bruketa&Žinić&Grey i Dept te tvrtkom Go2Digital prigodno postavio danas, zadnje subote u ožujku, kada se diljem svijeta već tradicionalno obilježava Sat za planet Zemlju (Earth Hour).

Prema posljednjem Izvještaju o stanju planeta, objavljenom u rujnu 2020., veličina populacija sisavaca, ptica, riba, vodozemaca i gmazova je od 1970. godine do danas smanjena za zabrinjavajućih 68%. Posljedica je to ekspanzije globalne trgovine, potrošnje, rasta stanovništva i ubrzane urbanizacije, zbog čega vrste gube svoja staništa ili bivaju izlovljene te izumiru.

„Naš odnos s prirodom je narušen. Ubrzano uništavanje prirode, kao posljedica ljudskih aktivnosti, ima katastrofalne utjecaje ne samo na populacije divljih vrsta, nego i na ljudsko zdravlje i sve druge aspekte naših života. Gotovo svakog sata u svijetu izgubimo jednu vrstu. Vrijeme nam ističe i ako želimo da se priroda oporavi, moramo odmah djelovati“, upozorila je Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

Da sat otkucava i nekim vrstama u našoj neposrednoj blizini, stanovnici Hrvatske mogu se uvjeriti na brojnim promidžbenim ekranima u našim gradovima gdje se nalaze fotografije nekih od najugroženijih vrsta u regiji, poput balkanskog risa, čovječje ribice ili sredozemne medvjedice.

Među najvećim prijetnjama divljim vrstama su zločini protiv prirode koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, usmrćivanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta. Na mrežnim stranicama WWF Adrije moguće se informirati i o drugim načinima kako spriječiti gubitak bioraznolikosti. Bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas možemo očuvati zajedničkim snagama, poručuju iz WWF Adrije te dodaju da u ovom vremenu velikih podjela i konflikata ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovaj planet i moramo o njemu brinuti zajedno.

Više

Savjeti i preporuke

Sunce ima mnogo pozitivnih strana - utječe na dobro raspoloženje, na proizvodnju vitamina D, bolju cirkulaciju i povećanje proizvodnje melanina, no nije poželjno pretjerano...

Drama Queen

Kada smo "u pravu", ne možemo rasti.

Gastronomija

Povodom Svjetskog dana kave, danas, 1. listopada, Julius Meinl daruje svakoj ispijenoj šalici omiljenog napitka novo značenje.

Zanimljivosti

Osobna ekologija i obnovljivo te održivo življenje i gospodarstvo danas je sve prisutnije na svim razinama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.