Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Putovanja

Gruzija – zemlja raznolikosti

Gruzija je pravoslavna zemlja, pa se i Tbilisi ponosi raskošnim crkvama koje svojom veličinom oduzimaju dah.

Ako za neki grad mogu reći da je grad suprotnosti u punom smislu te riječi te da se u njemu miješa utjecaj modernog i tradicionalnog, to je glavni grad Gruzije, Tbilisi. Svoje je ime dobio po termalnim izvorima na kojima grad leži, a termalne kupelji koje se prostiru drevnim dijelom Tbilisija privlače veliku pažnju turista i posjetitelja grada. Na čelu Gruzije nalaze se predsjednik Georgy Margvelashviliji i patrijarh Ilia II, koji ima veliki ugled u ovoj zemlji.

kulturnicentar

Kulturni centar

Putujete li u Gruziju tijekom blagdana, već na carini u zračnoj luci dočekat će vas iznenađenje, darovat će vam bocu vina. Prvo sam pomislila da je skrivena kamera ili neki test, no kad sam vidjela da svi turisti dobivaju vino shvatila sam da je to poklon turistima koji posjećuju Gruziju u blagdansko doba.

Gruzija je pravoslavna zemlja, pa se i Tbilisi ponosi raskošnim crkvama koje svojom veličinom oduzimaju dah. Najveća od njih, Sameba katedrala, koju osim impozantne veličine krase i prekrasne relikvije, izaziva kod turista veliko poštovanje. Koliko je samo trebalo prije svega truda i energije za izgraditi ovako prekrasnu građevinu.

katedralasameba

Katedrala Sameba

Tbilisi je grad s otprilike 1 800 000 stanovnika, a govori se gruzijski i ruski jezik. Gruzijci imaju i svoje pismo koje, vjerujte mi, teško možete razumjeti, no na svu sreću svi natpisi su i na latinici pa se nije teško snaći. Jako me iznenadilo što Gruzijci ne govore baš dobro engleski, osim naravno mladih koji studiraju ili su studirali u inozemstvu. Tbilisijem prolazi velika rijeka kraj koje se izdiže visoka hrid na kojoj se smjestio stari Tbilisi i stara crkvica Metekhi iz 13.st te uz nju spomenik kralju Georgiju. Grad je smješten u kotlini, a okružuje ga planina na čijem se vrhu nalazi spomenik Kartlis Deda (majka Gruzija) do kojeg vozi žičara.

page

Spomenik kralju Georgiju                                                            Jezik

Ovdje možete pronaći vrlo raskošne trgovine kao što su Chopard, Burberry, razne draguljarnice, no i male gotovo neugledne restorančiće. Budući da se turizam u Gruziji sve više razvija i Tbilisi ima mnoštvo hotela od onih najviše klase kao što su Marriott i Plaza pa do skromnijih, uglavnom svatko može pronaći neki koji će mu odgovarati i komforom i cijenom.

20160109_113149

Središtem Tbilisija prolazi velika avenija sa 6 voznih traka i automobili jure i danju i noću. Zanimljivo je da je vrlo teško preći cestu jer semafora na toj glavnoj prometnici gotovo i nema. Vjerujem da postoje negdje pothodnici, no nije ih jednostavno pronaći. U ovom gradu možete pronaći gotovo sve fast food lance, trgovine koje su i nama poznate kao što je Špar, a bogata je ponuda i odjeće, obuće u trgovačkim centrima. Gruzijski novac zove se lari i dvostruko je slabiji od eura.

gruzijskispar

Gruzijci su mi rekli da je tamo prosječna plaća 200-300 EUR i dosta njih napušta svoju domovinu u potrazi „trbuhom za kruhom“ . Pronaći posao jako je teško, a stopa nezaposlenosti prilično je visoka.

Posebno su me fascinirale u starom Tbilisiju stare kupelji vrlo živopisnog izgleda, ispod kojih cirkuliraju termalne vode. Koriste ih i danas, a okružene su prvoklasnim restoranima, što je zasigurno još jedna od atrakcija namijenjenih turistima.

Stare kupelji

Stare kupelji

Pri prolasku Tbilisijem privući će vam pogled rezidencija predsjednika Georgya Margvelashvilija u čijem podnožju se nalazi vrlo moderna građevina nalik velikoj metalnoj tubi, za koju sam bila sigurna da je neka moderna galerija, no radi se o kulturnom centru.

Predsjednička rezidencija

Predsjednička rezidencija

Gruzijci su poznati kao veliki gurmani i poznavatelji dobrih vina. Jedan od specijaliteta kojim će vas ponuditi u restoranu, uz prefine paštete, raznovrsne su pogače punjene sirom, a zgodan je detalj da vas obično ponude sa 4-5 predjela. Ako vas put nanese u Gruziju budite oprezni i nemojte probati baš sva predjela jer nećete više moći uživati u glavnim jelima, a deserte ćete morati preskočiti.

moderanmost

U blagdansko doba Gruzijski se vole zasladiti sa tri vrste slatkiša; prvi je slatki štapić u crvenoj ili krem boji – Churchxela – punjen orasima i obložen crvenim ili bijelim vinom. Chiri je vrlo sličan sušenoj smokvi, ali barem 3 puta veći od nje. Nismo uspjeli otkriti o kojem se točno plodu, radi no vrlo je ukusna slastica. TKlapi nalikuje sirovoj voćnoj palačinki – nude ih u više okusa – višnja, marelica i slično.

Boravak u Tbilisiju svakako je pravi doživljaj, jer u njemu možete uživati kao u gradu u kojem se dodiruju različite kulture, tradicije i povijest.

Hana Klain

Pročitajte još

Putovanja

Zucker kommt zuletzt, ali ne i u ovoj priči. Tu je posve neočekivano došao na početak i najavio sjajan vinski mjesec u Virovitičko-podravskoj županiji.

Istaknuto

Vodič za must-have proizvode iz ponude Mama Marketa koji će vam olakšati svako putovanje.

Putovanja

Rado će otputovati s cijelom obitelji – djedovi, bake, mame i tate – što više, to veselije! Putovanje s mamom u odrasloj dobi je...

Putovanja

Sa svojom misijom da svima olakša istraživanje svijeta, Booking.com predstavlja četiri odličnih odredišta diljem planete Zemlje kako bi vam, ne samo izmamili osmijeh na lice,...

Advertisement