Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Knjige i glazba

Gutači knjiga ponovno stižu na male ekrane

Gasi Netflix, pali Gutače knjiga!

Postoji li što dosadnije od emisije o knjigama? Pitanje je to koje mori svakoga tko želi promovirati kulturu čitanja. Kad voditelji u ruke uzmu neku papirnatu ljepoticu te o njoj počnu monotonim, kultiviranim glasom raspredati na malo kome razumljivom jeziku, potencijalni čitatelji zbrišu  kao vjetrom nošeni. A da u Hrvatskoj čitanje općenito nije najpopularniji hobi znaju već i ptice na grani. Iz godine u godinu vrte se iste tužne brojke, koje uglavnom navode da polovica Hrvata pročita samo jednu knjigu godišnje. S nestašicom papira u svijetu, činjenicom da razne popularne knjige do nas ionako stižu puno kasnije no što bi trebale, a da dobrog dijela klasika u Hrvatskoj više uopće ni nema jer ih iz raznih razloga nitko ne izdaje (primjerice, Harryja Pottera na našem tržištu nema već gotovo tri godine, a što je tek s manje popularnim knjigama?) običan bi čovjek, bio on knjigoljubac ili ne, pomislio da se knjigama crno piše.

Srećom, iz knjižarskoga lanca Hoću knjigu stižu dobre vijesti. Hrvatima sve draži lanac knjižara koji iz godine u godinu niže poslovne rekorde i nove lokacije u svom portfelju (šuška se da se početkom ove godine otvara u Zagrebu još jedna) pesimizmu i crnilu bilo kakve vrste uvijek kaže – ne. Kada su se knjižare početkom 2020. godine zatvorile zbog pandemije, uz pomoć partnera izdavača ponudili su na tisuće knjiga po bitno nižim cijenama kako bi se Hrvati imali čime razonoditi u karanteni.

Potom su s više od 40 autora snimili kratke video uratke u kojima su čitali javnosti svoje najdraže knjige. Činjenici da su knjiške promocije zbog epidemioloških mjera protekle dvije godine uglavnom nedosanjani san pokazali su zube knjiškim podcastom Između redaka. A daljnju popularizaciju knjige nastavili su Gutačima knjiga, zabavnom YouTube emisijom o knjigama koja je nedjeljnom premijerom nove epizode ušla u svoju drugu sezonu.

„Gutači knjiga definitivno su naš najzahtjevniji i financijski najiscrpniji projekt“, pojašnjava Sanja Srdić Jungić, voditeljica marketinga i komunikacija Hoću knjigu, „zbog čega smo ga na svoju veliku žalost u ovom pandemijskom razdoblju morali pauzirati nakon prikazivanja zadnje epizode u travnju 2020. godine. No drago mi je što konačno mogu reći da sada konačno hrabro idemo dalje. Od pokretanja YouTube kanala Hoću knjigu Gutači knjiga definitivno su naš najgledaniji sadržaj, a naša je pretpostavka da ih publika voli jer u vrlo kratkom vremenu kažu sve bitno i nebitno o knjigama i to na vrlo zabavan način. Voditelj emisije nije komparatist ni književni kritičar, nego komičar Aleks Curać Šarić, koji jednoj knjiškoj emisiji daje sasvim novu dimenziju. Vjerujem da je upravo to, kao i činjenica da svaka epizoda traje manje od 10 minuta, dobitna kombinacija tog formata“, zaključuje.

U prvoj smo sezoni uz Gutače knjiga tako saznali pikanterije o popularnoj dječjoj autorici Sanji Pilić, ali i stranim autorima Dionu Leonardu te Thomasu Eriksonu, što voli čitati popularna YouTuberica Nika Ilčić, zašto je Čarolija pospremanja Marie Condo toliko čitana u svijetu, čega se bojimo kada čitamo knjigu Kingovo „Ono“, a što nas čeka u 2. sezoni otkrio je urednik Branko Matijašević.

„Za ovu sezonu pripremili smo vam pregled najprodavanijih naslova, najave noviteta koji tek stižu na police, zabavne mrvice iz svijeta knjiga, a vraćamo se i književnim fenomenima koji ostavljaju neizbrisiv trag na kulturu. Osim toga, tu su superzanimljivi intervjui s autorima Renatom Baretićem, Ivanom Bodrožić, Marekom Hermanom i mnogim drugima, kao i pogled u fascinantan svijet klasika koji svakoj generaciji čitatelja nude nešto novo“, završava Matijašević.

Iz svega pročitanog možemo zaključiti samo jedno – Gasi Netflix, pali Gutače knjiga!

Ne propustite

She Book Club

Sve što je Alice zaboravila ostavljala je pitanja koja su se ponavljala kroz cijelu priču – koliko smo zadovoljni životom koji trenutno vodimo?

She Book Club

Glave prepune neukroćenih uvojaka i nekonvencionalnih ideja, lady Imogen Loveless u društvu slovi kao pomalo čudna, ali bezopasna.

Duh i tijelo

Bill Gates, Jack Ma i Elon Musk samo su neki od biznismena koji primjenjuju 'pravilo pet sati'.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.