Harper Lee: Ubiti pticu rugalicu

Nakladnička kuća Znanje s ponosom predstavlja novo izdanje bezvremenskog klasika Ubiti pticu rugalicu iz pera američke spisateljice Harper Lee. Roman je prodan u više od sto milijuna primjeraka širom svijeta i preveden je na više od 50 jezika. Autorica Harper Lee ga je objavila 1960. godine i za njega primila Pulitzerovu nagradu, Predsjednikovu medalju slobode i brojne druge književne nagrade i priznanja.

Harper Lee, američka spisateljica, rođena je 1926. godine u Monroevilleu u Alabami. Pohađala je ženski koledž u Montgomeryju te potom studirala pravo na Sveučilištu Alabama, a zatim radila u zračnoj kompaniji.

Knjiga je postala klasik američke književnosti i jedan od najboljih i najljepših romana 20. stoljeća.

Dvije godine nakon njezina izlaska snimljen je i kultni film s Gregoryjem Peckom koji je svoju ulogu ovjenčao Oscarom. Prava za “Ubiti pticu rugalicu” kupio je režiser Alan J. Pakula. Kako bi uštedio novac Pakula je uloge dodijelio kazališnim, broadwayskim glumcima, a ne filmskim zvijezdama koje nije mogao platiti.

Peck je uvijek bio ponosan na svoju ulogu Atticusa Fincha jer je i privatno vjerovao kako je velika snaga “običnog, malog čovjeka” uz to “skromnog i poštenog ogromna” i da takav čovjek “može učiniti pravu, ispravnu stvar.”

Nakon objavljivanja Ptice rugalice Harper Lee se povukla s književne scene. Zato je za sve ljubitelje njezina štiva bilo još veće iznenađenje njena nova knjiga Idi, postavi stražara čiji je prijevod na hrvatski jezik također objavila nakladnička kuća Znanje. Knjiga Ubiti pticu rugalicu u prijevodu Ljiljane Šćurić dostupna je u knjižarama i na webshopu znanje.hr po cijeni od 129 kn.

Ubiti pticu rugalicu prekrasna je priča o ljubavi, moralu, odgoju, prijateljstvu, životnoj mudrosti, ali i o toleranciji i razumijevanju drukčijeg – razumijevanju ljudi drukčije boje kože, drukčijeg načina života. Priča je to o odrastanju i o diskriminaciji crnaca na američkom Jugu 30-tih godina prošlog stoljeća, a pripovijeda je djevojčica Scout koja raširenih očiju promatra i doživljava život u svojem rodnom, uspavanom gradiću u Alabami.

I, naravno. Prvo pročitajte knjigu, a onda pogledajte film.

Darujemo jednu čitateljicu.

Pravila su jednostavna:

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #znanje
  • Pratite naše društvene mreže – Facebook i Instagram
  • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 22. svibnja, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Ana Marija Pavlić.