Hormonska kontracepcija – kriva percepcija

Hormonska kontracepcija koristi se od 1960. godine. Više od pola stoljeća kliničkog iskustva, dobivenog praćenjem oko 300 milijuna žena diljem svijeta, učinili su hormonsku kontracepciju najviše istraživanim  medicinskim preparatom u povijesti. Hormonska kontracepcija ima neupitan utjecaj na planiranje obitelji i brojne nekontracepcijske dobrobiti.

Dobrobiti su smanjivanje rizika od nastanka bolesti (rak sluznice maternice, rak jajnika, izvanmaternična trudnoća, endometrioza, miom, ciste jajnika, dobroćudne kvržice na dojci, upale zdjelice i rak debelog crijeva).

Ublažavaju se ili potpuno nestaju simptomi (obilna i neredovita i bolna menstruacija, anemija, dlakavost, akne, sindrom policističnih jajnika, endometrioza i adnemioza).

Danas na tržištu postoji 100-tinjak različitih kontracepcijskih preparata koji se prodaju pod više od 500 drugačijih tvorničkih naziva. Na hrvatskom tržištu postoji relativno dostatan  izbor kontracepcijskih preparata. No unatoč tome stopa korištenja modernih metoda kontracepcije u RH ne dopustivo je niska i daleko ispod stope korištenja u razvijenim zemljama. Taj podatak je alarmantan imajući na umu da je stopa namjernih pobačaja obrnuto proporcionalna korištenju učinkovitih metoda kontracepcije.

Prepoznati su brojni razlozi niske stope korištenja učinkovitih metoda kontracepcije u zemljama u razvoju, poput krive percepcije o sigurnosti modernih kontraceptiva od strane korisnica, ali i zdravstvenih djelatnika, osnovnog neznanja o reprodukciji i metodama kontracepcije, izostanka nacionalne populacijske politike, te socijalnih normi, glede spolnosti. Međutim, treba priznati da čak i kod žena koje prihvate hormonske kontracepciju značajan broj njih odustaje. Poznato je da u razvijenim zemljama oko 20 % neplaniranih trudnoća upravo nastaje zbog prestanka korištenja modernih metoda kontracepcije.

Od modernih se kontraceptiva danas očekuje ne samo da imaju visoku učinkovitost glede zaštite od neplanirane trudnoće, nego i dobru kontrolu menstruacijskog ciklusa bez intermenstruacijskih krvarenja, smanjenja bolova kod menstrualnog krvarenja i simptoma povezanih s viškom androgena (akne, dlakavost) te ukupno poboljšanje kvalitete života uz minimalne rizike.

Korisnice koje se odluče za primjenu hormonske kontracepcije trebaju učiniti adekvatnu obradu i individualni odabir kontraceptiva te obavljati uobičajene kontrole. Određeni rizici postoje kao i uz primjenu bilo kojeg lijeka, ali su uz pravilan izbor korisnica, kao i pravilnu uporabu minimalni.

Iako često krivo percipirano u javnosti, prednosti korištenja hormonske kontracepcije premašuju njene nedostatke, te se danas preparati hormonske kontracepcije smatraju čuvarem ženskog zdravlja.  Ova metoda se smatra jednom od najznačajnijih dostignuća 20. stoljeća u području zdravstva.

Autorica članka: Amila Filipović, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije

Pročelnica polikliničkog odjela za ginekologiju i opstetriciju

Poliklinika Medikol

Zagreb, Voćarska 106

E-mail: [email protected]

Tel: +385 1 6397 344
Besplatan info telefon 0800 78 78

Brinimo se zajedno o Vašem zdravlju.