Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
tamponi s probioticima
tamponi s probioticima

Zdravstveni karton

HPV se može spriječiti!

Najučestalija predrasuda o HPV-u je da se događa prvenstveno odraslima, primarno ženama, te promiskuitetnim osobama.

Predrasude, nedovoljna informiranost i uvjerenje kako se to događa nekome drugom, a nikako našoj djeci, ključni su razlozi širenja Humanog papiloma virusa, koji uzrokuje čak šest vrsta raka, iako je u Hrvatskoj edukacija o HPV-u i mogućim posljedicama infekcije, kao i pouzdana te zdravstveno sigurna prevencija svima dostupna, a za školsku djecu i besplatna. Interes građana – mladih, ali i roditelja školske djece, za mogućnosti sprečavanja HPV infekcija zabrinjavajuće je nizak, a informiranost o spolnom zdravlju – ispodprosječna.

Najučestalija predrasuda o HPV-u je da se događa prvenstveno odraslima, primarno ženama, te promiskuitetnim osobama. No, istina je da je HPV toliko učestao, da se gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene njime zaraze u nekom trenutku života, a čak tri do četiri nove infekcije dogode se mladim osobama do 24. godine. Upravo je zato, složni su stručnjaci, važno što kvalitetnije educirati i djecu i roditelje te poticati razgovor o spolno odgovornom ponašanju i spolnom zdravlju unutar obiteljskog kruga.

Cilj je što bolje informirati i zaštititi mlade prije očekivanog početka spolne aktivnosti, jer svaki kontakt nosi rizik infekcije. Ipak, iako roditelji imaju odgovornost educirati i sebe i svoju djecu, kako bi o zdravlju mogli donositi informirane odluke, tek malobrojni se odazivaju na informativna predavanja koja službe školske medicine organiziraju po hrvatskim školama, a mladi informacije prikupljaju od prijatelja i na društvenim mrežama.

image004

HPV se može dogoditi svakome, ali danas ne mora doslovce više nikome, pa su se vodeći hrvatski zdravstveni i drugi stručnjaci okupili na interdisciplinarnoj raspravi „O HPV-u bez predrasuda“ kako bi razotkrili najučestalije predrasude – i o širenju i o prevenciji humanog papiloma virusa, čime se možemo zaštititi od čak šest vrsta raka.

HPV se može dogoditi svakome!

O različitim aspektima zdravstvene zaštite djece i mladih u ovom specifičnom području govorili su pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, doc. dr. sc. Joško Zekan iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb, prim. dr. sc. Marina Kuzman iz Službe za školsku medicinu, dr. Dinka Nakić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om, prof. dr. sc. Mihael Skerlev.

Od mogućih vrsta raka uzrokovanih HPV-om, najčešći je rak vrata maternice, od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli oko 350 žena – gotovo jedna dnevno. Kao jedna od mjera prevencije, u Hrvatskoj se provodi nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice, a uz organizirani probir, cijepljenje protiv HPV-a predstavlja drugu ključnu strategiju u prevenciji raka vrata maternice, ali i drugih vrsta raka koje uzrokuje HPV. Ipak, stopa odaziva iznimno je niska, osobito ako uzmemo u obzir da je cijepljenje besplatno za učenike i učenice osmih razreda, a na raspolaganju nam je cjepivo najnovije generacije koje štiti od čak devet najopasnijih sojeva HPV-a. Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, osvrnuvši se na prava djece na najbolju moguću zdravstvenu zaštitu zaključila je stoga kako je najmanje što roditelji mogu učiniti za svoju djecu, ali i njihovo zdravlje u odrasloj dobi – informirati se, a savjete tražiti od zdravstvenih stručnjaka i pouzdanih izvora informiranja.

Više

Savjeti stručnjaka

Kad pomislimo na sezonsku depresiju, niža emocionalna stanja obično povezujemo s hladnim, sivim vremenom.

Savjeti stručnjaka

Ako vam migrena otežava život, možda biste trebali razmotriti vježbanje kao intervenciju za upravljanje simptomima i smanjenje učestalosti napadaja. I

Obitelj

Ovaj tjedan voditeljica Lana Gojak Bajt u podcastu „Mame kod Lane“ ugostila je hrvatsku pjevačicu, voditeljicu i ponosnu majku dvoje sinova Idu Prester.

Budi fit

Kada bi postojala tableta koja bi imala isti učinak kao i tjelovježba, biste li je uzimali ili biste ipak odradili svoju dnevnu dozu rekreacije?...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.