Hrana za zdravlje i ljepotu

Umjerene količine nemasnog crvenog mesa važan su izvor potrebnih hranjivih tvari. Kada se konzumira u umjerenim količinama, kao dio uravnotežene i izbalansirane prehrane, crveno meso izvrstan je izvor mikronutrijenata. Junetina koja u 100 g ima samo 243 kcal i nemasna svinjetina sa samo 256 kcal svrstavaju se u namirnice koje imaju više od 30 posto preporučene dnevne količine vitamina B3 (niacin), B12 (cijanokobalamin) i cinka. Upravo takva hrana pravi je izbor i za pripremu organizma za vruće ljetne dane.

Kvalitetno meso – hrana za zdravlje i ljepotu

Crveno meso sadrži i značajne količine drugih vitamina B skupine, uključujući vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B5 (pantotensku kiselinu), vitamin B9 (folnu kiselinu), vitamin B3 (niacin) i vitamina B6 (piridoksin). Neki od njih, primjerice vitamini B3 i B12 pridonose održavanju zdrave kože. Kako je crveno meso bogato i cinkom, koji sudjeluje u održavanju zdravih kostiju, kose, noktiju i kože, s pravom možemo reći da je kvalitetno meso hrana za zdravlje i ljepotu.

ručak, meso

Treba također naglasiti da se željezo iz crvenog mesa nalazi u hem obliku koji se apsorbira lakše nego iz drugih izvora, a vitamin B12 pomaže u još boljoj apsorpciji. Vitamin B12 pridonosi normalnom metabolizmu stvaranja energije, crvenih krvnih stanica, normalnom funkcioniranju imunološkog i živčanog sustava te normalnoj psihološkoj funkciji. Ne manje bitno je da može pomoći i u smanjenju umora te iscrpljenosti u ljetnom razdoblju.