Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Hrvatska pijanistica Matea Leko o svom životu na Cipru

Talentirana hrvatska pijanistica, Matea Leko, nedavno se zbog ljubavi iz rodnog Zagreba preselila na  živopisni mediteranski otok Cipar.

Talentirana hrvatska pijanistica, Matea Leko, nedavno se zbog ljubavi iz rodnog Zagreba preselila na  živopisni mediteranski otok Cipar. Čaroban otok koji na svakom koraku odiše drevnom ostavštinom, ispreplitanjem istoka i zapada i čudesno lijepom prirodom oduševio je Mateu odmah po dolasku.

„Prije nekoliko mjeseci preselila sam iz Zagreba na Cipar. Moram priznati da sam se vrlo brzo osjećala kao kod kuće: topao i gostoljubiv narod, vrlo sličan mentalitet, sunce i more. Klima je fantastična, veći dio godine je ugodno ljetno vrijeme, a koliko je ukusna hrana dovoljno govori da su brojke na vagi naglo skočile u prva 4 mjeseca. Život na otoku je tipično mediteranski dosta opušten, sporiji tempo nego što sam navikla u europskim gradovima. I neovisno u kojem gradu živite, na plaži ste u roku 45 minuta.”

 

 

Većina stanovnika su Grci (oko 80%), a ostalo je tursko stanovništvo. Zanimljivo je da je Nikozija jedini podijeljeni glavni grad na svijetu; sjeverni dio pripada neovisnoj državi Turska Republika Sjeverni Cipar (koju u svijetu priznaje samo Turska), a južni dio je grčki (gdje živim), odnosno dio Europske Unije. Centar grada je okružen predivnim venecijanskim zidinama iz 16. stoljeća.

 

Matea Leko

 

„Plaže su predivne, more kristalno plavo i čisto, što nama iz Hrvatske i nije neka novost, no svakako turistička destinacija i prirodne ljepote koje vrijedi posjetiti.

Meni najdraže mjesto na otoku nalazi se na zapadnom dijelu, blizu Paphosa, i zove se Afroditina stijena. Mitologija kaže da je tamo iz mora izronila božica Afrodita i ta plaža je zaista posebna“.

Prije nego što se nedavno skrasila na Cipru, pijanistički talent Mateu Leko je vodio po cijelom svijetu. Poznavatelji je nazivaju jednom od najtalentiranijih hrvatskih pijanistica.

„Moj put je zemljopisno neobičan. Odrasla sam u Zagrebu, dvadesete sam provela putujući po Europi, živjela u Beču jer je to centar klasične glazbe, ali sam težila životu na sjeveru gdje je život organiziran. Paradoks priče je da me je život odveo na sam jug Europe, otok koji je svega 30 minuta udaljen od Izraela, gdje “idemo na kavu u podne” može značiti bilo sto između 12 i 18 sati“, kaže mlada umjetnica.

Kao i brojne druge umjetnike, ni Mateu Leko koronavirus nije spriječio u umjetničkom izričaju. Nedavno je pokrenula YouTube kanal na kojemu pratitelji iz cijeloga svijeta mogu uživati u njenim virtuoznim izvedbama. Prva dva videa je već pogledalo preko 20 tisuća pratitelja. Boravak na Cipru donio je i novu inspiraciju, a Matea nam otkriva i svoj plan za ciparsku publiku.

 

 

„Život na mediteranskom otoku za umjetnicu nosi puno inspiracije; prekrasna klima, čarobne plaze i dovoljno vremena za stvaranje. Većinu dana provodim u svom studiju, odnosno s obzirom na situaciju u svijetu zadnja tri mjeseca iz studija nisam previše ni izlazila;). Nakon sto se situacija vrati u normalu, veselim se nastupu u prekrasnom amfiteatru Kourion koji će hrvatska publika moći pratiti online“, najavljuje Matea.

Do tada će svoje omiljene skladbe dijeliti s publikom putem YouTube kanala svake subote u 19h. A Mateine pijanističke uspjehe već su primijetili i lokalni mediji koji su s nekoliko članaka dobrodošlice već popratili dolazak hrvatske pijanistice na Cipar.

Više informacija na sljedećim linkovima:

https://www.youtube.com/channel/UCqk4kjYDswNvRB63x4oSNTQ

https://www.instagram.com/lekomatea/?hl=hr

 

Više

Video box 2

Hrvatska pijanistica Matea Leko nastupom u praznom teatru u ciparskom gradu Nikoziji svojoj publici i umjetnicima diljem svijeta prenosi glazbenu senzaciju i utjehu za...

Istaknuto

Provjerite koje smo vam prekrasne plaže izdvojili!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.