Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Hrvatska uvrštena na kartu femicida

Najveći broj femicida u Hrvatskoj odnosi se na intimni partnerski femicid.

Od 2020. do kraja rujna 2023. godine u Hrvatskoj su počinjena 43 femicida. Najviše ih je bilo u Puli – četiri, a u Zagrebu, Splitu i Osijeku po tri. Otkriva to interaktivna karta femicida organizacije FemPlatz iz Pančeva. Karta koja je nastala prošle godine, sadržava podatke iz Srbije, Crne Gore i Albanije, a odnedavno i Hrvatske.

Za Hrvatsku je podatke prikupila Dunja Bonacci Skenderović, neovisna konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama. Karta daje uvid u mjesto gdje je femicid počinjen, te njegov kratak opis.

U 81 % slučajeva femicid je izvršen u domu žrtve

„Najveći broj femicida u Hrvatskoj odnosi se na intimni partnerski femicid. Te je vrste čak 25 slučajeva femicida. Femicid gdje je sin ubio majku, počinjen je u 15 slučajeva. U čak 81 % slučajeva femicid je izvršen u domu žrtve. Dakle, dom nije najsigurnije mjesto za ženu koja je izložena nekom obliku obiteljskog nasilja“, istaknula je Dunja Bonacci Skenderović.

Podaci o Hrvatskoj postavljeni su na kartu femicida prije nekoliko tjedana nakon izvješća Vijeća Europe o provedbi Istanbulske konvencije u kojem je istaknuto da Hrvatska treba ozbiljnije poraditi na prikupljanju podataka o nasilju nad ženama i obiteljskom nasilju. Istodobno je Vlada Republike Hrvatske predložila izmjenu Kaznenog zakona prema kojem bi femicid bio zasebno kazneno djelo.

Hrvatska nema javno dostupne kvalitativne i kvantitativne podatke o femicidu

Osim godišnjih izvještaja Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u kojima se objavljuju statistički podaci te analiziraju pojedini slučajevi femicida, Hrvatska nema javno dostupne kvalitativne i kvantitativne podatke o femicidu u dužem vremenskom kontinuitetu.

Dunja Bonacci Skenderović je, kao i začetnice karte femicida iz FemPlatza, podatke prikupljala iz medija te djelomično iz izvještaja Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Ti podaci zbog toga ne predstavljaju službeni izvor informacija. Cilj karte je bio stvoriti alat za centralnu evidenciju slučajeva femicida na transparentan način koji je dostupan svima koji se bave femicidom uključujući i Femicid Watch – mehanizam za praćenje femicida.

Karta FemPlatz obuhvaća 183 slučaja femicida počinjena u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji od 2020. godine. Karta se stalno dopunjava novim podacima.

„Femicid je jedan od najekstremnijih oblika rodno uvjetovanog nasilja nad ženama koje se, na žalost, u Hrvatskoj, ali i većini zemalja regije doživljava kao incident. On je ujedno i krajnja točka kontinuuma nasilja kroz koje žene prolaze, prvenstveno u intimnim partnerskim vezama. Femicid je ubojstvo žene zato što je žena, počinjeno na temelju njezina spola ili roda, a ukorijenjeno je u nejednakom odnosu moći između muškaraca i žena. Za sada u Hrvatskoj, osim nekoliko članaka vezanih uz analizu presuda, nije napravljeno ni jedno ozbiljnije istraživanje o femicidu“, istaknula je Dunja Bonacci Skenderović.

Dunja Bonacci Skenderović
Intimni partnerski femicid je predvidljiv

Nada se da će karta potaknuti sustav na ozbiljnije korake u prikupljanju i analizi slučajeva femicida. Ti bi koraci trebali dovesti do smanjenja prvenstveno intimnog partnerskog femicida koji je predvidljiv te koji pravovremenim i djelotvornim djelovanjem institucija koje su zadužene za zaštitu žrtava, može biti spriječen.

Karta femicida prvobitno je nastala u sklopu projekta koji je provela organizacija FemPlatz, koja se bavi zagovaranjem unaprjeđenja položaja žena i ostvarivanja rodne ravnopravnosti, u okviru regionalnog programa UN Women o suzbijanju nasilja nad ženama na Zapadnom Balkanu i Turskoj “Implementing Norms, Changing Minds”.

Iako je projekt završen, organizacija FemPlatz je nastavila unositi podatke o femicidima i sustavno proširuje broj zemalja na karti femicida kako bi se utjecalo na sprječavanje femicida u regiji. Hrvatska nije sudjelovala u projektu, već su podaci za Hrvatsku dodani nakon njegova završetka na inicijativu Dunje Bonacci Skenderović.

Poveznica na kartu femicida: https://femplatz.org/index.php

Više

Duh i tijelo

Ljubomora je normalna ljudska emocija i nije lako postaviti granicu između normalne i patološke ljubomore.

Život u dvoje

Zamislite dan ispunjen iskrenim razgovorima, smijehom i, naravno, trenucima užitka bez digitalnih smetnji.

Suncokreti na oblacima

Mislila sam da je samoća često rezervirana za ljude koji su, kako mnogi vole reći – oštećeni (što god to značilo – svi smo...

Seks

Mnogo nas razmišlja o tome, a kako istraživanja pokazuju - jedan od pet parova je barem isprobao bondage, odnosno vezanje.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.