Hrvatske književne zvijezde koje su zasjale u 2018.

Što nam je nešto bliže, to više podjela izaziva. Mala zemlja poput Hrvatske često se pokušava uspoređivati s velikim svijetom koji je pritišće izvan granica (vjerojatno zbog utjecaja sporta). Unutar, pak, književne scene bezbroj je zasebnih klanova. Iz tog se razloga naše preporuke neće baviti nekom objektivnom procjenom, nego ćemo na potpuno subjektivan način napisati koju riječ o domaćim autorima čije smo radove zamijetili u prošloj godini.

Radi se o novim, ili relativno novim, zvijezdama na sceni, onim autorima koji su svjesni da se knjige pišu zato da bi se čitale. Osim njih tu je i jubilarna knjiga književnog veterana čije radove pratimo već desetljećima. U svakome slučaju, jedna živahna skupina koja će razveseliti čitatelje u potrazi za novom avanturom.

Soba 909 – Frane Herenda

Vrlo zanimljiv roman o modernoj otuđenosti s daškom misterija i strasti donosi nam mladi autor koji iza sebe već ima odličan i vrlo čitan povijesni roman o Zadru. Njegov drugi roman, Soba 909, nešto je sasvim drugačije i čita se bez daha. Što bi vas nagnalo da ostavite posao oko kojeg vam se vrti sve u životu? Još jedan udarac korporacije? Unutarnji preokret? Ili avantura u sobi 909? Mladi menadžer zaposlen u marketinškom odjelu velike tvrtke već duže je vrijeme razočaran smjerom vlastitog života. Premda voli svoj posao, svakodnevica mu se svela na manevriranje pisanim i nepisanim pravilima korporacije za koju radi. Besmislenost posla i sve snažnija tjeskoba koju osjeća ipak nisu dovoljne da ga potaknu na životnu promjenu. No iz kolotečine izbaci ga avantura s nepoznatom djevojkom, avantura koja se odvija po pravilima koja su njemu nepoznata. (Profil)

Težina stvarnosti – Jan Bolić

Riječki autor Jan Bolić, ima uistinu težak život. No to ga ne sprječava u naumu da napiše odlične knjige. Ovo je njegov prvi krimić, a kao svoju inspiraciju ističe norveškog velikana Joa Nesbøa. On je samouvjeren i marljiv pisac u čijem se krimiću nalaze svi zadani elementi koje traže ljubitelji žanra – okrutno krvavo ubojstvo na početku kao pokretač radnje, tvrdoglavi i nekonvencionalni detektiv koji ne odustaje od potrage za krivcem te psihopatski ubojica koji želi gospodariti tuđim životima i ulazi u spiralu zločina koja ga na kraju vodi do zaslužene kazne. Glavni lik, detektiv John Monroe iz stranice u stranicu osvaja simpatije kao intuitivni i dosjetljivi emotivac, potpuno predan svom poslu i dirljivo zaljubljen u svoju pomoćnicu Liz. (Beletra)

(Moj) dnevniče – Jelena Kastaneti

Prvijenac nadarene i iznimno vesele Jelene Kastaneti pravo je osvježenje u žanru ljubavnog romana. Strastvena i energična u životu, te karakteristike prenosi i u svoj tekst koji nas vodi u daleki Stockholm. Prema riječima same autorice „(Moj) dnevniče je roman o djevojci skrivenoj iza knjiga. Kako se ponekad čini da čovjek ne bira knjigu, nego knjiga čovjeka, tako i nju knjiga odabere. Čitajući, zaljubljuje se u napisano, a posredno i u onoga koji je knjigu napisao. Ubrzo otkriva tko se krije iza pseudonima na koricama knjige koju je toliko zavoljela. Pod stvarnim imenom urednik je u izdavačkoj kući. Što to znači za nju koja oduvijek sanja o tome da napiše roman? Koliko daleko on živi? Što će se dogoditi nakon što mu se ona odluči javiti? Hoće li se ikada sresti? Ovo možda nije tipična ljubavna priča, ali je još kako – priča o ljubavi.“ (CeKaPe)

Živi mi se – Ingrid Divković

Treća knjiga domaće senzacije Ingrid Divković ujedno je i njezin prvi roman. Nakon velikog uspjeha „J**e li vas ego?“ i „Knjige o divljoj ženi“, autorica se bavi istim, ili pridruženim temama, no ovoga puta umotavši ih u priču o trima ženama različitih generacija. Ovo je priča o odrastanju bez obzira na godine, o sudbini bez obzira vjerujete li u nju te o ljubavi koja je puno više od romantične veze. Kako se percepcija žene mijenja kroz desetljeća života, također je izvrsno dočarano. Tema posvajanja (koje ističe određeno otuđenje od korijena mlade junakinje) obrađena je u romanu na gotovo meditativan način, no istovremeno je usidrena u čvrsti realizam. U knjizi se pojavljuje i jedan dosta, neobičan lik, Život, a on na predstavljene događaje dodaje širu perspektivu a preko nje i poseban, pomalo nadrealan sjaj. (Stilus)

Bakrene sove – Pavao Pavličić

Vjerovali ili ne, ovo je autorova 100. knjiga! Ako govorimo o iskustvu, Pavličić ga itekako posjeduje. S tolikim brojem napisanih knjiga, mogli biste pomisliti da će se autor početi ponavljati. Odmah to zaboravite jer Bakrene sove su nešto posebno. U njima se Pavličić nakon dugo godina vraća žanru fantastike pomiješanom s trilerom. Knjiga govori o pokušaju da se matematički izračunaju budući događaji, o zagrebačkim tajnim društvima čije djelovanje, iako skriveno, utječe na život stanovnika, te o čovjekovoj vječnoj želji za vlašću i moći. (Mozaik knjiga)

Bakrene sove – Pavao Pavličić, knjiga je koja čeka jednu od vas.

Pravila su jednostavna:

  1. U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #sove
  2. Lajkate našu Facebook stranicu i Instagram profil
  3. Sharing is Caring – ne zaboravite podijeliti objavu, postavke na javno
  4. Tagirajte frendice
  5. Općenito, podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 18. siječnja, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Marijana Blažević