Hvaljena autorica gotičkih trilera Sharon Bolton predstavila novu knjigu

Britanska spisateljica Sharon Bolton, autorica gotičkih kriminalističkih romana Krvava žetva, Male prljave laži, Voli me, ne voli me objavljenih u nakladi Znanje, posjetila je Znanje Bookshop gdje je pozdravila svoje hrvatske čitatelje i potpisivala knjige. Druženje s autoricom premjestilo se u Vinyl gdje je Sharon Bolton predstavila svoj novi roman U sjeni zla za kojeg ističe da su se dijelovi njezine osobnosti neizbježno ušuljali u lik Florence Lovelady, te kako su njezine knjige duboko osobne i kako bi se osjećala da vara čitatelja kada bi mu ponudila išta manje od toga.

U sjeni zla autorica se bavi nekim od naših najmračnijih strahova – nestalom djecom, ljudskim žrtvovanjem, okultnim, a o oživljavanju krajolika i ljudi Lancashirea govori sljedeće: „Ovdje još uvijek živi veći dio moje obitelji. Vještice iz Pendlea za mene nisu bile samo likovi iz priča ili povijesnih knjiga; one su bile moje prapratete, možda čak i bake. Krajolik moje mladosti su divlje, vjetru izložene vrištine i čađom prekriveni industrijski gradovi. Mislim da je roman U sjeni zla oblikovalo to nasljeđe, kao što je oblikovalo mene.“

Dok ih reklamiraju kao kriminalističke romane, djela Sharon Bolton puna su prijetećih i gotičkih sjena nadahnutih Stephenom Kingom, za kojeg autorica ističe kako je oduvijek bio njezin književni idol. Na pitanje kako se iz karijere u marketingu i odnosima s javnošću otisnula u spisateljske vode, autorica kroz smijeh prepričava anegdotu kako se prvenstvo bila namjerila napisati ljubavni roman. No on  nikad nije napisan, ali ubrzo je nastao njezin prvi gotički triler Krvava žetva (Sacrifice, 2008.) prema kojem je kasnije snimljen i Hollywoodski film.  Gotičkom je dan pun zamah u knjizi U sjeni zla koja pokazuje Bolton u njezinu dosad najboljem izdanju. Kad je 1969. godine pozornica Florence Lovelady uhitila izrađivača kovčega Larryja Glassbrooka, on je priznao krivnju za ubojstvo troje tinejdžera. No trideset godina poslije, nakon Glassbrookove smrti, Lovelady počinje sumnjati da slučaj možda nije gotov. Dok ponovno istražuje ono što se doista dogodilo, mora prihvatiti da su mračne sile još uvijek u igri. Nije riječ o spoileru kad otkrivamo da je i vještičarstvo tema – mjesto radnje je Pendle, poznat po suđenjima iz 17. stoljeća, a knjiga istražuje i stavove društva prema onima koje smatra „drugačijima“.

Sharon Bolton odrasla je u gradu poznatom po predionicama pamuka u Lancashireu te imala ranu, eklektičku karijeru u marketingu i odnosima s javnošću. Napustila ju je 2000. godine kako bi postala majka i spisateljica. Njezin prvijenac Krvava žetva (2008.) proglašen je najboljim prvijencem na britanskom Amazonu, a njezina druga knjiga Awakening (2010.) osvojila je prestižnu američku nagradu Mary Higgins Clark. Njezina su djela bila na užim listama nagrada CWA Gold Dagger, Theakston’s Prize for Best Thriller, International Thriller Writers’ Best First Novel, Prix Du Polar u Francuskoj i Martin Beck u Švedskoj.

U sjeni zla (The Craftsman, 2018.)

Skrivao je tijela ondje gdje ih nitko ne bi mogao pronaći. No neke tajne nisu zakopane dovoljno duboko… Florence Lovelady izgradila je karijeru na uhićenju izrađivača kovčega Larryja Glassbrooka osuđenog za višestruka ubojstva tinejdžera prije trideset godina. Poput priče iz naših najstrašnijih noćnih mora, njegove su žrtve bile žive zakopane. Larry je priznao zločine. Slučaj je riješen u kratkom roku. No nakon njegove smrti, događaji iz prošlosti počinju se ponavljati. Je li pogriješila prije svih tih godina?

Ili je u igri nešto mnogo mračnije?

Prijevod: Sabine Marić

Darujemo jednu čitateljicu.

Pravila su jednostavna:

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #usjenizla
  • Pratite naše društvene mreže, podijelite objavu, tagirajte frendice
  • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 29. studenoga, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Marta Kovačević.