Imaju li mačke Down sindrom?

mačku

Mačke su jedinstvena i jako zanimljiva bića. Često su potpuno drugačija u usporedbi s drugim ljubimcima, uključujući njihovo zračenje, ponos i veličanstvenost. Mačke su vrlo inteligentne i sklonije su većoj samostalnosti nego psi.

Njihov izgled je jasno određen. Iako postoji mnogo vrsta mačaka, sve one imaju skoro isti izgled, u kojem varira veličina, boja i dužina dlake, a njihove oči u uši su dosljednog izgleda čak i kod najvećih rođaka.
No postoje rijetke mačke koje ne posjeduju isti izgled kao sve ostale mačke njihovih vrsta posjeduju. Također, ne ponašaju se onako kako bi se normalna mačka trebala ponašati. Neki vlasnici takvo ponašanje i izgled nazivaju Mačjim Down sindromom, ali mogu li mačke uopće imati Down sindrom?

Izvor fotografija je fan page mačka Monty

Izvor fotografija je fan page mačka Monty

Znamo da je kod ljudi Down sindrom kromosomski poremećaj koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. S obzirom da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip Down sindroma poznat je kao trisomija 21.

S obzirom da mačke imaju 38 kromosoma, što znači da imaju 19 kromosomskih parova, ne mogu bolovati od trisomije 21. Stoga se postavlja pitanje mogli mačke imati Down sindrom? Tehnički govoreći, mačke ne mogu imati Down sindrom u istom obliku kao i ljudi. Mačke mogu imati iste fizičke i psihološke karakteristike Down sindroma kao i ljudi, ali nije potpuno isti sindrom kao kod ljudi.

Izvor fotografija je fan page mačka Monty

Izvor fotografija je fan page mačka Monty

Mačke za koje se kaže da imaju Down sindrom imaju široke i okrugle oči naspram zdravih mačaka kojima su oči bliže smještene i lagano nakrivljene. Umjesto dugih i šiljatih ušiju, ove mačke imaju male i možemo reći i zakržljale uši, a umjesto izduženih i šiljatih njuški, odlikuje njuška koja sliči na gumb. Oblik lica im također iskače od oblika lica zdrave mačke.
Što se karaktera tiče, ove mačke su prilično nespretne i nesigurne. Imaju lošu koordinaciju i mogu se konstantno sudarati o stvari i padati. Također sjede i mjauču drugačije.

Anja Mihaljević
Izvor: https://www.facebook.com/Montyboycat/