Imate li problema s aftama?

Danas za sve krivimo stres, ali znajte da u takvim situacijama imunitet pada. Afte su male ranice u ustima, nerijetko bolne, sklone čestom i ponovnom javljanju. Nećete ih pronaći na nepcu i desnima, ali hoćete na sluznici, jeziku, obrazima i unutarnjoj strani usana. Nisu opasne, ali tijelo vam javlja da mu nešto ne odgovara. Obično pogađaju mlađe ljude, češće žene, poglavito za vrijeme druge polovice menstrualnog ciklusa. Nisu bakterijska ili virusna pojava, ali mogu biti alergijska reakcija ili znak nedostatka vitamina C i B12, znak anemije ili većih problema u probavnom sustavu.

Podaci pokazuju da oko 30% stanovništva pati od ovog problema. Glavni simptom je neugodna bol u ustima koja se može pogoršati ako jedete vruću i začinjenu hranu ili ako trljate aftu.

Bol obično traje četiri do deset dana, ovisno o vrsti afte. Iznimno teške afte mogu uzrokovati povišenu temperaturu, oteknuća vratnih limfnih čvorova i osjećaj slabosti.

Uzroci nastanka afti

Iako uzroci afti nisu sasvim jasni, istraživanja su pokazala da nezdrav način života uvelike pridonosi ovom problemu.

Među najčešćim uzrocima afti su:

  • stres i iscrpljenost
  • nezdrava prehrana i nedostatak vitamina
  • oslabljen imunitet
  • anemija
  • alergije
  • metabolički i hormonalni poremećaji
  • kronične bolesti
  • neki lijekovi (npr. aspirin, antibiotici, lijekovi protiv gljivica)
  • genetska predispozicija
  • kožne bolesti

Čajevi, sokovi i pripravci za liječenje afti

Čajeve možete koristiti kao za ispijanje tako i za grgljanje. Grgljanje osobito pomaže jer čisti ranu i ublažuje bol. Važno je da čaj dobro ohladite kako ne biste dodatno traumatizirali bolno mjesto.

Čaj od kamilice možete iskoristiti na viša načina. U 200 mililitara vrele vode stavite dvije žličice kamilice i pustite da odstoji petnaest minuta. Izvadite cvjetove, pustite ih da se ohlade i zatim zamotajte u manju gazu ili njima natopite vatu.

Gazu s cvjetovima ili natopljenu vatu stavite na aftu. Pazite na temperaturu i nemojte trljati bolno područje. Čaj možete popiti ili grgljati s njime usta.

Za grgljanje i obloge se preporučuje i čaj od kadulje. Nekoliko listova kadulje stavite u vrelu vodu. Ohlađeni čaj grgljajte, a ohlađene cvjetove možete staviti na aftu.

Također, za grgljanje možete skuhati i čaj od listova korijandera. Nekoliko listova korijandera stavite u vrelu vodu, nakon petnaest minuta ih izvadite i pustite da se čaj ohladi. Grgljajte tri do četiri puta dnevno.

Sok od brusnice ubrzava zacjeljivanja afti i ublažava bol.

Afte možete tretirati i gelom od aloa vere, medom ili kokosovim uljem.

Za dezinfekciju iskoristite pastu od sode bikarbone. Pomiješajte sodu s vodom i gustu smjesu nanesite na aftu. To će dezinficirati i zatvoriti ranu te umiriti bol.

Možete napraviti i gustu smjesu od jedne žličice meda i četvrtine žličice kurkume. Dobro promiješajte i smjesom nježno masirajte aftu.

Izvori: Ordinacija.hr; alternativazavas.com