Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Inkontinencija: Nemate problem? Razmislite dvaput!

Rijetke su one žene, ali i muškarci, koje će ovu problematiku naglasiti razgovarajući s liječnikom. Rjeđi će to povjeriti prijateljima.

Rijetke su one žene, ali i muškarci, koje će ovu problematiku naglasiti razgovarajući s liječnikom. Rjeđi će to povjeriti prijateljima. Zato je, nažalost, pojavnost inkontinencije domovima za umirovljenika viša od 50%.
Istraživanja pokazuju kako oko 40% žena iznad 35 godina pati od nekog vida nelagode pri spolnom odnosu ili nevoljnog otjecanja mokraće koje su rezultat porođajne traume. U muškaraca je najčešće posljedica benignog ili malignog uvećanja prostate, ali je ipak inkontinencija dvostruko učestalija u žena.

Porođaj, pogotovo uz urezivanje međice, ginekološka operacija ili pak proces starenja mogući su razlozi za nepovratno rastezanje mišića dna zdjelice i rodnice. Debljina, pušenje, nedovoljna tjelesna aktivnost, kronična infekcija mokraćnih organa i neurološke bolesti dodatni su činitelji koji potiču inkontinenciju.

Većina žena misli da će se rodnica i okolno tkivo vratiti u prijašnje stanje tijekom vremena ili smatraju da je nevoljno otjecanje urina pri kašljanju, kihanju, trčanju ili plesanju “normalna” pojava u koju ne treba intervenirati. Isto tako misle da je relaksacija rodnice nakon porođaja nepovratno stanje, a gubitak spolnog nadražaja i ugode zbog prerastezljive rodnice nepopravljiv.

Inkontinencija je važan javnozdravstveni problem, a preventivni programi moraju uključiti sustavno organizirane vježbe jačanja mišića dna zdjelice i maksimalnom promocijom neinvazivnih metoda liječenja.

Operacijski pristup je neizbježan kada proces uznapreduje, a počesto donosi kirurške i anesteziološke rizike. Recidivi su česti. Ključno je izbjeći kirurgiju pravovremenom neinvazivnom intervencijom u mlađoj dobi (vježbe, laserska tehnika skraćivanja kolagena …).

Što čine Kegelove vježbe?

Kegelove vježbe su prevencija i terapija u liječenju poremećaja zdjeličnog dna, često praćenim poremećajem mokrenja koji značajno umanjuju kvalitetu života te narušavaju fizičko i psihičko zdravlje žene, a najčešće su posljedica trudnoće i porođaja. Nazvane su prema dr. Arnoldu Kegelu, ginekologu koji ih je i osmislio.

1 od 3 žene pati od nekog poremećaja tog tipa, zbog čega su vježbe zdjeličnog dna esencijalne za ženu u svakoj dobi.

  • jačaju mišiće zdjeličnog dna i tako preveniraju ili liječe inkontinenciju
  • pripremaju za zdravu trudnoću i lakši porod
  • oporavljaju tonus mišića i vaginalnu elastičnost nakon poroda
  • povećavaju osjetljivost, a time i kvalitetu spolnih odnosa

Laserska fototerapija – MonaLisa Touch

Laserska fototerapija bezbolnim, sigurnim, neinvazivnim postupcima, uspješno rješava i ublažava simptome vulvovaginalne atrofije – poremećaja u području rodnice i vagine: žarenja, svrbeži, suhoće, boli kod spolnih odnosa, inkontinencije…

Ovdje pronađite upitnik za lasersku fototerapija. Možda je to rješenje vašeg problema.

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Endometrioza je bolest okružena tabuima, mitovima, odgođenom dijagnozom, naizmjeničnim tretmanima i nedostatkom svijesti, prekrivena širokim spektrom simptoma koji utjelovljuju tvrdoglavo, frustrirajuće i, za mnoge,...

Budi fit

58% žena pati od stresne inkontinencije, što znači da pate od urinarne inkontinencije kada se smiju, kašlju, kišu ili podižu teške predmete.

Brinimo jedna o drugoj

Jedna od četiri žene starije od 18 godina iskusila je bježanje mokraće.

Savjeti stručnjaka

Drovelis je novi kombinirani oralni kontraceptiv koji sadrži prirodni estrogen (Estetrol, E4 ) koji se sintetizira u fetalnoj jetri tijekom trudnoće i koji se...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.