Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Inovativni lijekovi za rak pluća dostupni i hrvatskim bolesnicima

U Hrvatskoj se godišnje otkrije oko 3.000 novih bolesnika s rakom pluća, a prema dostupnim statistikama.

U Hrvatskoj se godišnje otkrije oko 3.000 novih bolesnika s rakom pluća, a prema dostupnim statistikama, petogodišnje preživljenje naših pacijenata  je ispod 10 posto što nas svrstava na samo dno ljestvice europskih zemalja. Danas rak pluća više ne mora biti smrtonosna, već kronična bolest, zahvaljujući terapijskim dostignućima i mogućnostima kakva se odsad primjenjuju i u liječenju hrvatskih bolesnika.

Četiri nova, inovativna lijeka

Od danas hrvatski bolesnici s dijagnozom raka pluća imaju mogućnost liječenja s četiri nova, inovativna lijeka na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja. Do sada su ove terapije bolesnicima u Hrvatskoj bile dostupne isključivo kroz program donacija, što je značilo da je tek mali broj oboljelih od raka pluća dobio mogućnost liječenja inovativnim lijekovima.

„Prva velika promjena u liječenju raka pluća je otkriće pametnih, ciljanih lijekova, odnosno ciljane terapije. Zahvaljujući tim lijekovima, mnogo je naših bolesnika prošlo pet godina života s metastatskim karcinomom, a očekujemo da ćemo u budućnosti prijeći i granicu od deset  godina. Prije dvije godine u Hrvatskoj se počela primjenjivati i imunoterapija koja potiče vlastito tijelo da se bori protiv karcinoma“, istaknuo je Predsjednik Hrvatskoga torakalnog društva Toraks akademik Miroslav Samaržija na današnjoj javnoj tribini „Novosti u liječenju raka pluća“.

Dijagnoza raka pluća više ne mora biti smrtonosna presuda

Pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb prof. Marko Jakopović ustvrdio je kako dijagnoza karcinoma raka pluća više ne mora biti smrtonosna presuda. “U kombinaciji sa svim dosadašnjim metodama liječenja, očekujemo da ćemo prvi put većem postotku naših bolesnika karcinom pretvoriti u kroničnu bolest. Zahvaljujući ciljanoj terapiji i imunoterapiji, u budućnosti se preživljenje više neće mjeriti mjesecima, nego godinama“, istaknuo je prof. Jakopović.

Zdravstvena skrb oboljelih od raka pluća je vrlo kompleksna i zahtjeva multidisciplinarni pristup. Medicinska sestra kao dio tima vodi pacijente kroz cijeli proces, od dijagnoze do liječenja, prati popratne pojave i edukaciju usmjerava na upravljanje svim popratnim pojavama specifičnog onkološkog liječenja. Znanje o tumorima se mijenja iz dana u dan, mijenjaju se terapijski protokoli, a to od zdravstvenih profesionalaca zahtjeva dodatni angažman i kontinuiranu edukaciju. 18 WCLC u Yokohami predstavljene su smjernice za upravljanje toksičnostima povezanih za primjenu imunoterapije (New Global Guidelines for Nurses), istaknula je Sandra Karabatić magistra sestrinstva glavna sestra zavoda za tumore pluća i sredoprsja.

U Hrvatskoj je rak pluća najčešći rak u muškaraca, a treći najčešći kod žena. Godišnje se otkrije oko 3.000 novih bolesnika s ovom zloćudnom bolesti, a u istom razdoblju od nje umre oko 2.900 osoba. Novi, pametni lijekovi omogućuju ciljanu terapiju koja djeluje na specifične mutacije gena, odnosno omogućuju blokiranje rasta tumora, što rezultira pretvaranjem bolesnika s rakom pluća u bolesnike s kroničnom bolešću. Istaknuo je Ivica Belina prof. edukac. reh. predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Više

Dobar posao

Ljudski mozak razvrstava, sprema i ponovno vraća po potrebi mnoštvo informacija koje svakodnevno upijamo.

Savjeti stručnjaka

Donosimo vam par stvarčica koje sigurno imate u svojoj kuhinji! Iskušajte ih, jer definitivno ne odmažu.

Zdravstveni karton

Uvriježeno je mišljenje kako su lijekovi koje možemo kupiti bez recepta relativno sigurni.

Zdravstveni karton

Priručnik Živjeti s rakom pluća pripremio je prof. dr. sc. Marko Jakopović sa suradnicima Sandrom Karabatić i Marijom Mišić, a urednik je akademik Miroslav...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.