Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
Fotograf Boris Miletić

Istaknuto

Intervju s Ines Kalinić, playmakericom iz marketinške agencije McCann

Ines Kalinić je account manager (voditelj projekata) u marketinškoj agenciji McCann Zagreb i ovih je dana sigurno posebno sretna i ponosna jer je nova kampanja za njezina klijenta Raiffeisenbank Hrvatska od nedavno ispunila TV eter…

Ines Kalinić je account manager (voditelj projekata) u marketinškoj agenciji McCann Zagreb i ovih je dana sigurno posebno sretna i ponosna jer je nova kampanja za njezina klijenta Raiffeisenbank Hrvatska od nedavno ispunila TV eter (ukoliko želite, možete ju pogledati OVDJE).

No više od kampanje zanimala nas je sama Ines jer ne srećemo baš često (čitaj: nikad!) accountice koje su cijelo jedno desetljeće provele u sportu.

Agency life kod tebe će uskoro napuniti 5 godina, no čuli smo da si čak 10 godina prije toga trenirala košarku? Taj sportski gen potječe iz obitelji ili…?

Zadar je grad košarke, tata je iz Zadra, mama je igrala kao mlada – geni su zeznuta stvar. Nije bilo puno izbora…

Super cool zvuči činjenica da si igrala playmakericu – a sada u marketinškoj agenciji vodiš projekte (account manager). Nama se to baš i ne čini kao slučajnost, a tebi? Možemo li ovdje povući par paralela? Kako je to „voditi igru“ u McCannu, najiskusnijoj agenciji u Hrvatskoj?

Slučajnost ili ne, jednako guštam u obje uloge. Košarka je sport u kojem uživam, kako igrajući, tako gledajući tuđe utakmice. Volim natjecanje i emocije koje pobjeda, ali i poraz, u sportu donesu. Npr. euforija nakon Ivaniševićevog Wimbledona ili tuga nakon gola Turske u 120. minuti su osjećaji koji se nikad ne zaboravljaju. U agenciji isto prolazimo taj vrtlog emocija. Treniraš svakodnevno: strpljenje, toleranciju, razumijevanje želja drugih (i trećih i četvrtih), poštivanje rokova, komunikaciju s klijentima i kreativnim odjelom. Na kraju samo želiš da projekt završi „pobjedom“ i zadovoljnim klijentom, ali i timom. U najboljem slučaju umjesto zlata oko vrata osvojiš „IdejuX“ ili nagradu za agenciju godine, kao što je McCann osvojio 2017. To je meni, recimo, bio osjećaj u rangu velikih sportskih uspjeha.

Čini nam se da je odrastanje kroz sport i sportske kolektive super trening za kasnija zaposlenja, posebno primjerice u marketinškoj industriji u kojoj je teamwork nevjerojatno važan. Bi li se složila?

Svaki put kad se u agenciji potegne tema na koji sport upisati djecu, ekipni sport je uvijek moj odgovor. Ništa te ne nauči tome da ne ovisiš sam o sebi kao timski sport. Možeš biti najbolji na svijetu, ali bez suigrača koji „grizu“ isto kao i ti, neće se pobjeđivati. Ista stvar je i u našoj industriji. Najbolji account je ništa bez kreativnog odjela. Isto vrijedi i obrnuto (koliko god kreativa ponekad mislila da se može bez nas J).

U McCannu je čak 11 žena koje su voditeljice projekata, tj. klijenata, dakle na jednoj od najodgovornijih pozicija u agenciji. Borci za prava žena od vaše bi agencije mogli napraviti lijep dokumentarac?

Po meni je to isticanje žene ili muškarci nepotrebno. Mislim da nas 11 žena radi jednako dobar posao kao što bi radilo 11 muškaraca. Stvar je želje, odgovornosti, iskustva, kompetencija, a ne spola.

Kada bi trebala izdvojiti tri stvari koje najviše voliš kod rada u marketinškoj agenciji, koje bi to bile?

Konkretno u McCannu najviše volim ljude. Kolektiv koji funkcionira kao klasična obitelj: red ljubavi, red svađanja, a na kraju svi skupa zajedno za stolom, sjećamo se prošlih i stvaramo nove zanimljive projekte. Druge dvije su svakodnevni izazovi u obliku balansiranja između interesa agencije i klijenata te konstantno učenje novih stvari.

Kada bi morala birati između pozicije glavnog direktora i glavnog kreativnog direktora agencije, što bi odabrala raditi i zašto?

Glavni direktor će me pozvati na razgovor zbog ovog, ali odgovor je – glavni kreativni. Oduševljava me ta sposobnost da od klijentova briefa stvoriš kreativnu ideju, „prodaš“ ju klijentu i, na kraju, realiziraš do kraja, na bezbroj materijala i kanala komunikacije. Guram se ja kreativi redovito sa svojim prijedlozima, ali uglavnom dobijam odbijenice. Ipak, i dalje ne odustajem.

Ines za 5 godina – gdje bi voljela biti, što bi voljela raditi?

Biti – u Hrvatskoj i dalje, u možda malo većem stanu, s još ponekim sustanarom, po mogućnosti bez novih bora i sijedih.

Raditi – prvih 5 godina mi je proletjelo, tako da će vjerojatno i sljedećih 5. Nemam neke petogodišnje planove. Da dobijem jackpot, bavila bih se nečim što uključuje sport i klince. Kako je vjerojatnost za to vrlo mala (iako svaki petak nas par iz agencije uplaćujemo i maštamo o trenutku u kojem saznajemo da smo dobitnici), pretpostavljam da ćete me naći na istoj adresi kao danas. Zasad mi je jako lijepo.

Za kraj, tko će osvojiti NBA i zašto? A nogometno SP u Rusiji?

Iako bi bilo super da to budu Celticsi, bit će Golden State Warriorsi. Curry je promijenio samu igru, a to se ne događa često. Nogomet – kao najveći fan Hrvatske općenito, ne samo u sportskom smislu, odgovor je taj – naši. Ako ne mi, onda Francuska, kaže moj brat.

Fotograf Boris Miletić

 

Pročitajte još

Događanja

Kivanc Tatlitug karijeru je počeo kao model

Fashion report

Bogati asortiman odjeće i obuće za sve koji vole vježbati i trenirati.

Fashion report

Adidasovi sportski Adizero modeli učinit će vas bržima od drugih.

Obitelj

Dođite na utakmicu, koncert ili predstavu te učinite dobro djelo.

Advertisement