Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Intiman i tajanstven koncert: Sofar Sounds ili Songs from a room jedinstveno je iskustvo koje je stiglo u Zagreb

Biste li kupili ulaznicu za tajanstveni koncert kojemu znate datum i vrijeme, no ne znate tko nastupa i gdje?

Biste li kupili ulaznicu za tajanstveni koncert kojemu znate datum i vrijeme, no ne znate tko nastupa i gdje? Imate li imalo avanturističkog duha u sebi, sigurno smo kako vam je ovo pitanje pobudilo interes. I niste jedini, jer otkako je započeo svoj život 2009. godine projekt SOFAR (Songs from a room) na ovaj je način privukao stotine tisuća ljubitelja dobre žive glazbe.

Ideja osnivača bila je stvoriti intimnije ozračje za uživanje u glazbi, daleko od bučnih prostora i velikih koncertnih dvorana, gdje je nerijetko teško uspostaviti povezanost izvođača i publike. U posljednjih 15 godina u tome su toliko uspjeli da se Sofar Sounds raširio u više od 440 gradova svijeta, a od ove godine na popisu gradova u kojima se održava našao se i Zagreb.

FOTO1: Organizatori Sofar Sounds Marijana Prgomet i Krešimir Čižmek

Organizatori Krešimir Čižmek i Marijana Prgomet doveli su Sofar Sounds u hrvatsku metropolu u ožujku ove godine kad je održan prvi koncert. Sad je pred nama četvrti koji će se održati u četvrtak, 20. lipnja 2024. godine. Iako ne znamo koga ćemo slušati u četvrtak, niti gdje će to biti, Krešimir i Marijana otkrili su nam sve što su mogli o Sofar Soundsu.

Po čemu je Sofar Sounds tako poseban?

Nekoliko je ključnih momenata kod Sofar Soundsa. Prvi je što se lokacija svakog događaja drži u tajnosti do posljednjeg trenutka i može biti bilo koje mjesto koje vam padne na um – od privatnog stana do skrivenog vrta, javnog prostora za koji nikad ne biste pomislili da će se u njemu održavati koncert…

Drugi je što publika ne zna tko će nastupiti sve dok događaj ne počne što potiče otkrivanje novih glazbenika i žanrova. Sjajan je ovo trenutak za sve one koji su se uljuljkali u ‘ono što vole’ da saznaju za neka nova imena i neku drugačiju glazbu od one na koju su navikli. Treći je što su svi pozvani pokazati puno poštovanje prema izvođačima, slušajući pažljivo i odlažući sa strane mobilne telefone tijekom događaja. Rezultat je zaista jedinstveno i uključivo iskustvo za sve prisutne.

”Sredinom prošle godine, kad sam prvi put čuo za Sofar Sounds koncept, odmah sam pomislio kako takvo glazbeno iskustvo nedostaje u Zagrebu. Ljudi koji su bili na Sofar događajima po svijetu imaju samo lijepe komentare i pozitivna iskustva. A Sofar je baš za ljude koji su voljni putovati, ponekad čak bez ikakve pripreme o lokaciji na koju idu, koji su voljni iskusiti nove stvari, naručiti novo jelo u restoranu i jednostavno ponekad izaći iz komfor zone”, otkriva Krešimir Čižmek kojemu je koncept zvučao zanimljivo kako s aspekta slušatelja tako i s aspekta autora.

Izvođači za publiku željnu autentičnih glazbenih iskustava

Sofar Sounds idealno je mjesto za predstaviti svoju glazbu publici koja nije došla tamo samo zbog jednog izvođača, već s ciljem otkrivanja nove dobre glazbe. I glazbenici koji žele iskušati novi materijal, za Sofar su zanimljiva opcija. Na zagrebačkom Sofaru dosad su se predstavili Matija Habijanec poznatiji kao The Marshmallow Notebooks, SUN U, Sunnysiders, Fani Solomun, Lana S., The Siids, Grgur Višić, Gina & The GeeGee’s i Mihael Kvorka.

Zanimalo nas je kako Zagrepčani reagiraju na tajanstvene koncerte kojima ne znaju izvođače?

Zagrepčani su oduševljeni idejom. Ta doza tajanstvenosti i uzbuđenja koja prati otkrivanje lokacije samo 24 sata prije događaja čini ih još više znatiželjnima. Publika je ispunjena osjećajem uzbuđenja zbog neočekivanih glazbenih otkrića i preplavljena emocijama koje su doživjeli tijekom izvedbe. Ova kombinacija tajanstvenosti, uzbuđenja i iznenađenja stvara nezaboravno iskustvo koje Zagrepčani s oduševljenjem dijele među sobom nakon koncerta”, otkrila nam je Marijana Prgomet pa sve pozvala da dođu na sljedeći event. ”Iako detalje za event 20.06 ne možemo otkriti, pozivamo vas da sami provjerite o čemu se radi na Sofar Sounds Zagreb”.

Ne propustite

Zanimljivosti

Uz Mateu Leko na koncertu će nastupiti i violinistica Maya Levy koja u Zagreb stiže iz Pariza, a nedavno je proglašena BBC-jevom „glazbenom zvijezdom...

Zanimljivosti

Sian Evans će, sigurni smo, svojim besprijekornim vokalom, šarmom i entuzijazmom pronaći put do srca publike.

Dobar posao

Trebamo se zapitati, zašto je Einstein gotovo svakodnevno svirao violinu, zašto kirurzi tijekom operacija slušaju Mozarta, zašto je Papa Benedict svirao Bacha na klaviru,...

Zanimljivosti

Robert Čolina sinoć je u prepunom zagrebačkom Klubu Kazališta Komedija – Kontesi održao koncert evergreena, a nastupio je u pratnji vrhunskog orkestra Josipa Cvitanovića.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.