Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Život u dvoje

Iskrene priče: Znate li koja je godina u braku krizna?

Donosimo vam iskrene priče stvarnih žena o krizama u braku.

Znanstvenici tvrde kako je 3. godina braka ona najsretnija. Supružnici su prihvatili mane jedno drugoga, život im je lakši i malo opušteniji, razmišljaju o djeci. Zatim dođe 5. godina braka, kada su stigla djeca i kada su oboje malo iscrpljeni, valjda tada nastupi i prva kriza u braku.

Studija koju je 1999. proveo doktor Larry A. Kurdek, profesor psihologije na Sveučilištu Wright State kaže i da u 7. godinu uđu u rutinu i da, ako se brak tada ne raspadne, supružnici dožive i zajedničku starost.

U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj se raspadao svaki treći brak, a najveći rekordni broj razvoda, njih 7.036, zabilježen je 2016., prema podacima DZS-a, dok je te godine bilo sklopljeno 20.467 brakova.

Inače, kako kaže ta ista, naša statistika, prosječno trajanje razvedenih brakova je 15,1 godinu. Najviše brakova raspadne se nakon 25 godina braka, zatim između 10 i 14 godina braka te između 20 i 24 godine braka.

Koja je godina krizna u braku?

Prvo smo postavili ovo pitanje ženama za koje mislimo da su u sretnim brakovima. Evo što nam kažu.

Kada se okrenem oko sebe, masa je, općenito, nezadovoljnih ljudi.

Skupa smo 13 godina, od toga gotovo 11 u braku. Ako me pitaš za neku kriznu godinu, rekla bih da je to 8. ili 9. godina braka. Iako ih ne bih nazvala baš krizom, više neki osobnim nezadovoljstvom. Kao, recimo to tako, ‘prođe mi mladost u kući’, jer djeca ipak promijene odnos. Činilo mi se kao da trebam napraviti nešto, a ja još uvijek stojim na mjestu.

Mislim da imam genijalan brak. Još uvijek sam zaljubljena u svoga muža. I kad nemamo vremena, pronađemo neku glupost kojoj se smijemo. Rekla bih da je i u braku, kao i u životu, važno biti čovjek, a ne šupak! (Smijem li reći – šupak!?)

Marija

Moj muž i ja smo skupa 26 godina, a uskoro ćemo proslaviti i 19. godina braka. Prva krizna godina nama je bila, onako ‘školski’ –  7. godina naše veze kada je bilo ili idemo dalje ili je gotovo. Onda negdje 9. godina braka (odnosno, negdje 15. ukupno) kada smo izgubili našu treću bebu. Tada sam počela raditi na sebi, psihički i fizički. Počela sam tražiti pomoć i za sebe, ali i za naše najstarije dijete. Problem je bio upravo to – neprihvaćanje problema.  Muž nije shvaćao zašto ‘dramim’. Govorio bi mi da pretjerujem i da samo ja vidim problem. On verbalno jak muškarac.

Doista mi je pomogla psihologica u smislu da sam ojačala svoje samopouzdanje, naučila komunicirati i stavljati sebe na prvo mjesto, za promjenu. Postaneš mudrija s godinama i shvatiš da je tvoj muž muško i da moraš biti čvrsta i jasno dati do znanja gdje su granice, gdje je kompromis. Veza ide u dva smjera – ili se neke stvari mijenjaju ili su ‘vrata tamo’!

Još uvijek se volimo. Otvoreno komuniciramo o svemu, ne oklijevam verbalizirati kad mi nešto ide na živce, niti radi mira u kući. On odvrti svoje kotačiće i kaže da sam gotovo uvijek u pravu…

Znaš, stvarno mislim da je važno biti ‘fer’ i u vezi i u životu.

Ivana

Ove godine ćemo obilježiti 20 godina braka, a valjalo bi i proslaviti to što nas prošla, najkriznija godina nije razdvojila.

Sve je počelo nakon što smo dobili četvrto dijete. I jedno i drugo imamo žive i nadasve vitalne roditelje, ali njihove pomoći i podrške ni od kuda. Toliko konstantnih obaveza oko djece među kojima je i jako velik raspon godina (od 1 – 18) jednostavno nas je počelo udaljavati. Kad nemaš vremena sjesti i popričati ili kad ga imaš, a nemaš snage izgovoriti ni riječ. Još kad tome dodam i činjenicu da je on često odsutan zbog posla o kojem ovisi naša egzistencija, a da gotovo svaka sekunda njihovih života ovisi meni… ne može biti drugačije nego teško i pred raspadom.

Vjerujem da bi u takvim okolnostima malo koji odnos odolio pucanju. No ipak smo nekako uspjeli!

Vjerujem da je ključan bio trenutak kad sam spoznala da mi je potrebna pomoć psihoterapeuta, ali i kad su mlađa djeca taman toliko narasla da ih možemo povjeriti na čuvanje velikima i pobjeći na dan ili makar dva.

Budemo li s vremena na vrijeme odvajali vrijeme za sebe i omogućili jedno drugome da ga ima i svatko od nas zasebno, mogla bi se krajem godine odviti baš velika fešta.

Ana
Kada je gotovo?

A onda smo isto pitali one koji su okončali svoj brak – što je njima bio najveći problem i koja im je godina krizna…

Meni je kriza počela kako se rodila prva kćer, brzo – nakon godinu i pol dana braka. Seksualni život svodio se na seks isključivo na moju inicijativu. To je trajalo nekih 5 godina kad sam odlučila da više nikad neću pokazati želju već ću čekati prvi potez muža. Kako to nisam nikad dočekala, to nam je bio i zadnji seks ikad.

Brak je potrajao još punih 12 godina uz prisustvo drugih muškaraca koji su mi služili samo za seks. Neki su trajali dulje, neki kraće, neki su bili ONS. I nije me sram to priznati.

Usprkos mojim avanturama, htjela sam da idemo na obiteljsko savjetovanje i pokušamo riješiti problem, no s druge strane nije bilo želje i tako je to postalo – prijateljstvo.

Bilo je nekih kriza tijekom tih godina, no nisam htjela donositi ishitrene odluke jer smatram da je razvod potreban tek kad se apsolutno sve pokuša da se brak spasi.

Kao što vidite u mom slučaju – to može potrajati.

Sanja
Projekt 7 dana za ljubav podržali brendovi LELO, Philips i Carolina Herrera

7 dana, 7 love box -ova na našem webu i društvenim mrežama! U boxu se nalazi Masažna svijeća LELO, ruž i Lelo Tiani Harmony, parfemi Carolina Herrera Bad Boy & Good Girl te Philips Bodygroom Series 7000.

Darujemo jednu čitateljicu ovom prekrasnom kutijom s proizvodima naših partnera.

Pravila su jednostavna:

  1. U komentare, na dnu članka, na webu napišete #7danazaljubav  (Ako imate problema s prijavom, proučite https://she.hr/kako-sudjelovati-u-nasim-darivanjima/)
  2. Pratite nas putem društvenih mreža FacebookInstagramTikTok i YouTube
  3. Možete se prijaviti samo jednom!

Prijave primamo do 23. veljače točno u podne.

Random biramo, a dobitnici nakon objave svoje dostavljaju u inbox na našem Facebooku podatke (ime i prezime, adresa i obavezno broj telefona, radi dostavnih službi). Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa. 

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana od javljanja dobitnika.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Dobitnica Nikolina Vukelic

Ne propustite

Život u dvoje

Apsolutno svaki par prolazi kroz ovih sedam faza odnosa.

Suncokreti na oblacima

Umori se čovjek kroz život tražeći dobro u svakom, u svemu.

Trudnoća

Vježbanje u trudnoći može donijeti mnoge zdravstvene koristi za trudnice i njihove bebe.

Savjeti stručnjaka

U današnje vrijeme blistavo bijeli zubi postali su imperativ. Ljudi žele imati bjelje zube kako bi poboljšali svoj osmijeh i izgled, a samim time...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.