Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

Isprobajte autohtone okuse Zrna

Zrno je najstarije eko imanje u Hrvatskoj, s mnogim specifičnostima – od velikog broja kultura koje se na njemu uzgajaju i prerađuju, do vlastita pekarskog pogona i certificiranog organskog i veganskog bistroa u Zagrebu.

Ekološka poljoprivreda sve je češći izbor mladih. Ovaj je sektor u kontinuiranom porastu te nosi brojne prilike, ali i nemale izazove, što upravo mladima može dati priliku za nova iskustva.

Zna to i David Pejić (27), direktor ekološkog imanja Zrno u Habjanovcu, čiji je profesionalni put sve samo ne tipičan. U SAD-u (NYU) i Velikoj Britaniji (Sveučilište u Cambridgeu) studirao je film i filozofiju, no po povratku u Hrvatsku uvidio je kako ekološka poljoprivreda ima veliku budućnost te se odlučio za rad na eko imanju.

Zrno imanje

“S obzirom na to da dolazim iz obitelji koja ima dugu povijest rada u sektoru organske hrane, proizvodnje i edukacije, strast za ekološkom poljoprivredom je uvijek bila dio moje jezgre i koda, a nakon višegodišnjih akademskih i teoretskih izazova, praktični izazov Zrno eko imanja mi se učinio vrlo atraktivnim”, pojašnjava David Pejić.

Zrno je najstarije eko imanje u Hrvatskoj, s mnogim specifičnostima – od velikog broja kultura koje se na njemu uzgajaju i prerađuju, do vlastita pekarskog pogona i certificiranog organskog i veganskog bistroa u Zagrebu.

Izbor kultura koje uzgajamo na imanju primarno definiraju široke potrebe naše prerade, pekarske proizvodnje i Zrno bio bistroa. Sukladno tome, na imanju uzgajamo velik broj kultura od 35 do 40, ovisno o sezoni.

Široki proizvodni fokus i raznovrsno poslovanje kroz četiri grane proizvodnje, svakako su dodatan izazov, s kojim se David svakodnevno hvata u koštac..

“Ovo je iznimno kompleksan, ambiciozan i jedinstven sustav koji je povezan i, u velikoj mjeri, zaokružen. Zrno kroz sve svoje djelatnosti proizvodi oko 130 proizvoda. Kad dodamo toj širini činjenicu da se sve proizvodi u malim serijama, od organskih sirovina i s naglaskom na zadržavanje lanca snabdijevanja unutar lokalnog sustava u što većoj mjeri, postaje jasno da su izazovi veliki. Zrno u mnogočemu funkcionira poput živućeg organizma, a razvoj takvog sistema je vrlo zahtjevan.”

David Pejić

David Pejić

Pravi kruh

Upravo je zaokruživanje proizvodnog ciklusa specifičnost i kvaliteta ovog imanja. Naporan rad, znanje i inovativno upravljanje itekako daju rezultata: Zrno bio bistro, jedini certificirani organski ugostiteljski objekt u Hrvatskoj, nezaobilazno je mjesto ljubitelja veganske hrane, dok ajvar, kiseli daikon, kupus i ostala zimnica s eko imanja Zrno osvajaju kupce autentičnim okusima. Ipak, najatraktivniji proizvod Zrna je kruh:

“Zrno organski kruh od kiselog tijesta svakako je jedan od naših najpoznatijih proizvoda. Sve počinje od receptura koje je izradio moj otac, Zlatko Pejić, prije više od 10 godina, i time započeo jedinstvene kulture kiselog tijesta koje obnavljamo i čuvamo na Zrnu još danas. Izrađujemo 12 vrsta kruha i peciva od kojih svaki ima svoju priču, ali i zajedničke standarde kvalitete i kriterije: proizvodnja s vlastitom izvorskom vodom iz arteškog bunara, 100% organske sirovine, lokalno ili vlastito mljeveno brašno te ručni rad u malim serijama.

Vjerujem da kupce našem kruhu privlači upravo taj jedinstveni spoj kvalitete sastojaka i proizvodne okoline koja utječe na sam okus i teksturu, kao i na dugotrajnu svježinu proizvoda. Riječ je o pravom i autentičnom kruhu proizvedenom na organskom imanju, bez aditiva i industrijskih sastojaka.”

Ekološka poljoprivreda je očito dovoljno izazovna i dinamična da zadovolji apetite znatiželjne mlade osobe. Činjenica da na tržištu nedostaju mnoge ekološke kulture, te dodatna znanja i prakse u eko proizvodnji, govore u prilog ovoj perspektivi.

“Potencijal i mogućnosti u organskoj poljoprivredi za mlade ljude koji su spremni na izazove i zahtjevan rad, su svakako veliki. U širem smislu, svakako nam je potreban što veći broj entuzijastičnih mladih ljudi sa sposobnošću učenja i inicijativom za preuzimanjem praksi iz drugih zemalja. S vremenom, kako unaprjeđujemo i razvijamo projekt, nadamo se da će Zrno igrati i tu, edukativnu ulogu, odnosno služiti kao lokalni primjer dobrih praksi koji može služiti kao inspiracija novom valu hrvatskih organskih poljoprivrednika”, zaključuje David Pejić.

Zrno organski kruh i druge Zrno proizvode možete pronaći u bio&bio trgovinama.

Ne propustite

Dobar posao

Povodom Svjetskog dana hrane razgovarali smo s Davidom Pejićem, direktorom Zrna, najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj, koji je krajem rujna proglašen najboljim ekološkim poljoprivrednikom...

Savjeti stručnjaka

Hrana koju kupujemo i konzumiramo itekako određuje kvalitetu našeg fizičkog i mentalnog zdravlja.

Gastronomija

Najstarije hrvatsko eko imanje Zrno ovih dana se zeleni od zdravlja, jer stigao je prvi ovogodišnji urod eko kupusa.

Brinimo jedna o drugoj

Što to jedemo i kakav svijet podržavamo? Ako još uvijek mislimo kako poljoprivreda nije naša stvar, u računicu je dobro dodati i to da...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.