Istina je da nemam uvijek volje

Vrlo često me ljudi pitaju kako uvijek imamo volje i energije za treninge? Posebno uz posao, svakodnevne obaveze, kako stignem? Istina je da nemam uvijek volje. Posebno proteklih mjeseci u kojima sam u ovih šest godina najmanje trenirala.

Uvijek sam si postavila cilj – dovesti se u određenu formu, naučiti voziti bicikli, samostalno izvoditi neke vježbe, raditi na ravnoteži i snazi… No, uvijek sam posebno željela što bolje hodati u protezi, a ove i neke druge vježbe su mi to omogućile.

Kako to u životu biva, ne može sve biti savršeno. Tako su i mene sustigle očekivane posljedice, samo puno ranije. U najjačim treninzima, najboljem osjećaju i formi ikada, bol u koljenu je učinila svoje. Cijelo ljeto 2018. provela sam na Šalati na terapijama sa zabranom treniranja. Potom su slijedile detalje upute što smijem, a što ne kako bi „očuvali“ koljeno i pola vježbi je samo „palo u vodu“.

 

View this post on Instagram

Znate li da nije sve savrseno kako drustvene mreze prikazuju? Evo, da se jos jednom uvjerite kako zivot izgleda "behind the scenes" i iza kamera. Prije par mjeseci javila mi se bol u koljenu (sto je bilo i za ocekivati nakon tolikih operacija i slabog koljena, samo ne tako brzo), a prije 2,5 mj potvrdeno da mi je hrskavica jako ostecena. Drama, plac, panika, depresija, ponovno bolnica, prestanak treninga, razmisljanje i diskutiranje o svim opcijama. Onda smo isli dan po dan, terapije na Šalati, prestanak treninga, odmorila koljeno, usporila tempo. Danas sam se vratila na treninge nakon skoro 3mj, a osjecaj je fenomenalan!! Sad cemo malo vise paziti koljeno, ali idemo dalje jace i bolje!😊😎💪@mario.valentic @tvojtrener @zoeleggings . . . . . . #healthyfitbymariovalentic #mogusve #disabilityawareness #amputee #amputeegirl #nopainnogain #staystrong #training #fitness #gohardorgohome #tvojtrener #healthylifestyle #zoeleggings #polleosport

A post shared by Anja (@anjicaaa_m) on

Prije terapija dizala sam 16 kg utega u dead liftu, vratila sam se na samo 8. To je nešto što me potpuno psihički iscrpilo i zbog čega sam izgubila volju za treninzima.

Znate onaj osjećaj kada se toliko trudite, prezadovoljni ste rezultatima i opet se sve sruši? Pa tako u krug. Sjećam se da sam tada bila s Marijem u teretani na rubu suza jer se opet nešto dogodilo. Jer je opet „sitnica“ mom tijelu napravila puno štete i OPET sam se morala dizati.

Ne znam više kako sam po ne znam koji put krenula sve iz početka i vratila se u formu, sve do prošle jeseni kada je bilo sasvim jasno kako mi loša proteza ne dopušta treninge. Shvatila sam da si vježbanjem radim više štete nego koristi. I evo, prošao je koji mjesec bez treninga.

Kako se osjećam? Grozno!

Treninzi su postali dio mog života. Iskreno, jedva čekam ponovno vidjeti nove rezultate, vidjeti kako mi se mišići ujednačavaju i bolje hodam, pogotovo uz novu Pamelu koja je već postala dio naše obitelji.

Ali bez brige. I ja imam onaj isti problem kao svi koji se žele vratiti treniranju – kako se natjerati? Uz najboljeg trenera, uz sve dobrobiti koje mi treninzi donose, sada opet treba promijeniti svakodnevnu rutinu, prehranu i posvetiti se sebi. A nekako nam je svima najteže izdvojiti to vrijeme za sebe, zar ne?

Mario mi uvijek govori da #healthyfitbymariovalentic trening uvijek radimo i na samopouzdanju. Svi imamo drugačije motive treninga, ali cilj je isti – da se bolje osjećamo!

Na kraju, svi smo mi jednaki i suočeni smo s istim osjećajima. I svima bi nam bilo lakše kada bi progovorili o tim preprekama i situacijama koje nas mogu pokolebati, umjesto da na svakom koraku pokazujemo kako je sve „savršeno“.