Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Istine i zablude o suncu i sunčanju

Trebamo li se što više izlagati suncu ili to činiti pažljivo i ne prečesto bila je samo jedna od tema na kojoj se u petak razgovaralo na konferenciji pod nazivom „Sunce, prijatelj ii neprijatelj“.

Trebamo li se što više izlagati suncu ili to činiti pažljivo i ne prečesto bila je samo jedna od tema na kojoj se u petak razgovaralo na konferenciji pod nazivom „Sunce, prijatelj ii neprijatelj“, u zagrebačkom hotelu Westin. Ovo zanimljivo događanje organizirali su Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara, Hrvatsko dermatovenerološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora, Referentni centar za melanom Ministarstva zdravlja RH uz podršku časopisa InPharma.

Program je s velikom pažnjom pratilo dvjestotinjak farmaceuta, a govorilo se o istinama i zabludama kod zaštite od sunca, hrani i dodacima prehrani koji pridonose pripremi organizma za izlaganje suncu,  fotostarenju u eri anti-aginga, javnozdravstvenoj promociji fotoprotektivnog ponašanja u RH i trendovima u epidemiologiji melanoma s posebnim osvrtom na UV zračenje te ulozi ljekarnika u promicanju zaštite od sunca. Na konferenciji su govorile prof.dr.sc Mirna Šitum, Sanja Poduje, dr.med, prim.mr.sc Ines Sjerobabski Masnec, dr.med, prim.dr.sc Nives Pustišek, doc.dr.sc Darija Vranešić Bender,  Aisa Zanki Zelić, mag.pharm.

zajedničkafotka

Konferenciju je otvorila prof.dr.sc Mirna Šitum, te skrenula pažnju na važnost odgovornog ponašanja na suncu. U Hrvatskoj se unatrag 20 godina provode razni javnozdravstveni programi kako bi se što više osvijestila važnost fotoprotektivnog ponašanja u Republici Hrvatskoj. Ovogodišnja kampanja nosi ime: „Sunce nije samo na plaži“ čime se želi naglasiti da je važno tijekom cijele godine adekvatno se zaštititi od sunčevih zraka. Profesorica je ujedno najavila Ljetnu školu dermatoskopije koja će se održati sljedeće godine na Visu, uz sudjelovanje eminentnih svjetskih stručnjaka dermatologa.

Zanimljivosti:

Tema djelovanja sunca kao potencijalnog uzroka zdravstvenih problema pojavila se između 2. svjetska rata, oko 1920. godine kada se promicala preplanulost kao odraz zdravlja. Tek desetak godina kasnije, pojavili su se prvi članci koji su ukazivali na moguću povezanost sunca i pojave raka kože.

Ne propustite

Gastronomija

Najjednostavniji način spremanja hrane za zimu.

Ljepota

Svijetljenje kose ljeti prirodan je proces, no jeste li znali da ga možete ubrzati i to prirodnim pripravcima.

Budi fit

Brzinsko liječenje glavobolje, prehlade, alergije i ostalih ljetnih nevolja.

Zanimljivosti

Ovogodišnje izdanje WOLF konferencije nadovezuje se na izrazito uspješnu prošlogodišnju WOLF konferenciju.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.