Iva Bele: Uspjeh ovisi o vama

Posljednjih smo mjesec dana trebali poduzeti sve da živimo kvalitetno usprkos okolnostima koje nisu lake.
Iva pomaže tvrtkama i pojedincima da se pokrenu, nauče alate za preuzimanje odgovornosti, postave ciljeve i izvrsno upravljaju sobom.

Reci nam nekoliko riječi o sebi, što je zapravo trener načela uspjeha.

Poslovni sam konzultant i trener načela uspjeha. Čvrsto vjerujem u aktivni pristup životu i to da uspjeh ovisi o nama a ne o okolnostima. Upravo smo zadnjih mjesec dana trebali poduzeti sve da živimo kvalitetno usprkos okolnostima koje nisu lake. Trener načela uspjeha je netko tko pomaže tvrtkama i pojedincima da se pokrenu, nauče alate za preuzimanje odgovornosti, postave ciljeve i izvrsno upravljaju sobom. Navedene alate prenosim, treninzima uživo zaposlenicima tvrtki i pojedincima na otvorenim treninzima, putem online treninga, motivacijskih govora i mentoriranja jedan na jedan.

Kako izgleda tvoj dan?

Obzirom na moj temperament, volim izmjene aktivnosti tijekom dana i sama krojim svoj poslovni „složenac“. Dan započinjem vježbanjem, kvalitetnim doručkom, radom na računalu ili trenutno online sastancima. Oko podneva si priuštim jednosatnu pauzu koju koristim za hodanje i slušanje glazbe ili edukativnih sadržaja… Poslijepodne ide opet red rada, a jedva čekam kad ću u raspored moći ubaciti i druženje uživo sa svojom mrežom fenomenalnih ljudi.

Napisala si knjigu „Vibracija uspjeha – uspjeh ovisi o vama“. Naravno da je nemoguće to sažeti u nekoliko rečenica – ali što to znači? Da u svima nama leži uspješan poduzetnik, vođa… ili da je uspjeh ono čime je svaki pojedinac zadovoljan, koliko god to drugima izgledalo malo ili veliko.

Izvrsno pitanje. Trebamo biti vrlo fleksibilni oko definicije uspjeha, jer je ona individualna kategorija, za svakoga nešto različito, i veliko i malo. Zamislite koliko se definicija uspjeha promijenila tijekom našeg života, zato volim da se ona temelji na pravim vrijednostima i malim pobjedama samih sebe. Potičem ljude da ne okrivljuju događaje i okolnosti za situaciju u kojoj se nalaze i ne sviđa im se, već da mudro izaberu aktivnosti koje mogu sami poduzeti i sebe smatraju odgovornim za svoj život. Od karata koje smo dobili i koje se u svakom trenutku mijenjaju, odigrati svjesno i odgovorno najbolji mogući potez – to je uspjeh.

Koliko je posao „trpio“ zbog korona virusa? 

Obzirom da surađujem s tvrtkama na organizaciji predavanja i treninga koji su se svi temeljili na prezentaciji uživo, pandemija je od mene zahtijevala brzu prilagodbu poslovanja. Takva nenadana promjena je kod mene potaknula dodatnu kreativnost pa sam s kolegicom psihologinjom osmislila online treninge MNETAL FOCUS, na kojima svake subote od 18 do 19h obrađujemo neku aktualnu životnu temu. Prednost online treninga na hrvatskom je što povezujemo cijelu Europu pa su nam slušatelji od Londona, Dublina Beograda, Zagreba, Benkovca… Više o temama na https://www.ivabele.com/event/mental-focus-online-treninzi/ Uskoro ćemo lansirati I online treninge na engleskom I otisnuti se u svijet. Držite nam palčeve.

Pokrenula si i Train The Trainer Online program. O čemu se tu radi? (nabroji sve module, zanimljivosti)

Train The Trainer Online program je jedan od mojih najdražih projekata jer sam u njega ugradila svoj 20godišnje poslovno iskustvo i kreativnost. Riječ je o edukaciji za trenere Success Concepta, namijenjenoj svima koji žele potaknuti ostale na promjene, baviti se samostalno edukacijama i treninzima a možda i pokrenuti svoj biznis. Često sam dobivala upite tipa „voljela bi se baviti time što vi radite, kako to mogu postići?“ i odgovor je bio upravo ovaj trening. Da biste postali trener drugih potreban je široki spektar znanja. Uz mene, predavački tim će se sastojati od psihologa, komunikacijskog stručnjaka, zdravstvenog djelatnika, stručnjaka prodaje i eksperta za oglašavanje na društvenim mrežama. Kreirala sam cjeloviti trening koji će polaznike osnažiti da znaju i što dalje nakon završenog treninga. Obzirom da planiram educirati 10 trenera a prijave su već počele, pročitajte više na linku i prijavite se! https://www.ivabele.com/event/train-the-trainer/.

Svakoga dana ujutro šalješ ljudima dnevnu dozu pozitive. To su kratke inspirativne poruke kakve svakome od nas sigurno trebaju. Kakve su reakcije ljudi?

Već 3 godine svaki radni dan oko 6,30h svojim pratiteljima šaljem Dnevnu dozu pozitive, email newsletter. To su male infuzije motivacije i fokus na bitno koji ljudi jako vole i puno im znače. Svako jutro prije posla se pripreme za sve izazove i nabace osmijeh na lice, besplatno a neprocjenjivo! Svi koji žele mogu se na newseltter prijaviti na www.ivabele.com.

Planiraš li uskoro ponovno turneju Vibracija uspjeha?

To bi bilo divno. U 2019 sam s treningom Vibracija uspjeha posjetila 7 gradova u Hrvatskoj i educirala preko 350 ljudi. Pričekat ću da se situacija oko pandemije stabilizira jer je za ovaj trening ključan kontakt uživo i dobra energija. Za novu turneju u 2021oj voljela bih se povezati s uspješnim tvrtkama koje bi mogle sponzorski podržati projekt. Tako da je odgovor da, vrlo rado bih pokrenula turneju Vibracija uspjeha i posjetila nove gradove.

Kako uspijevaš uvijek izgledati dotjerano i ispavano? Naše bi čitateljice voljele znati tajnu.

Najvažniji sastojci su veseli duh i mala disciplina. Kad bih vam mogla prenijeti čarobnu formulu ona bi bila – budite uvjereni da svaki događaj igra za vas. Ova formula vam omogućuje da imate dovoljno energije i svaku situaciju gledate kao na blagoslov. Idem ranije spavati, već oko 22h i to primjenjujem već godinu dana – količina radnog elana je nemjerljiva. Volim se uređivati i njegovati, no ne pretjerujem s time. Sjećam se izjave moje kozmetičarka kojoj idem godinama koje me je naučila da je lice naša vizitka. Poslušala sam je.

Često spominješ kako je uz mentalno zdravlje važno i ono fizičko. Koja ti je omiljena fizička aktivnost

U doba pandemije vježbam ujutro sama najjednostavnije vježbe. Svaki dan hodam najmanje 1 sat. A kad sve ovo prođe, uvodim jednu sportsku poslasticu – igranje tenisa 1 x tjedno.

Često putuješ. Kakav ti je plan za ovu godinu (naravno, ako sve bude ok)

Imala sam dogovorene treninge u Aziji za početak godine koji su odgođeni zbog pandemije. Ukoliko sve bude kako je planirano treninge bih trebala održati već u rujnu.

Što je za tebe uspjeh?

Za mene je uspjeh biti u miru sa samom sobom. Mirne savjesti zaspati svaku večer, sa spoznajom da sam sve talente koje sam dobila iskoristila i stavila na raspolaganje drugim ljudima. Uspjehom smatram i moju mrežu fenomenalnih ljudi, u koju stalno pritječu neki novi, a koju smatram svojom najvećom imovinom. Znam da zvuči pjesnički no, istina je.