Ivana i Dražen: Prvi hrvatski youtuberi s cerebralnom paralizom

Ivana Studen i Dražen Mikita

Broj osoba s invaliditetom u Hrvatskoj broji preko pola milijuna, a tek šačica od nešto više od 18 tisuća danas je zaposlena. Mnogi od njih traže svoje mjesto pod suncem i način da ih društvo prihvati te smatra jednakima. Upravo je među njima i jedan mladi par s cerebralnom paralizom, 26-godišnja Ivana Studen i 31-godišnji Dražen Mikita iz Zagreba.

Ovo dvoje zaljubljenika u društvene mreže upoznalo se u udruzi prije nešto manje od dvije godine, a u sretnoj su vezi već godinu i pol dana. Svoje vrijeme iskorištavaju snimajući YouTube videe te vode Instagram profil putem kojih žele razbiti predrasude o osobama s invaliditetom, poseban naglasak stavljajući na cerebralnu paralizu. „Dijagnoza koju imamo oboje, cerebralna paraliza, zbližila nas je kao par je sve što radimo – radimo kao pomoć jedno drugome. Ako netko negdje „zapne“, tu se drugi nadoveže“, kažu nam.

Ivana Studen i Dražen Mikita

Kako bi razbili predrasude na koje stalno nailaze, ističu kako njihov svakodnevni život izgleda isto kao i kod zdrave osobe. Čiste, kuhaju, idu u dućan, uživaju u životu, samo kažu, treba im više vremena: „Recimo, ako vi operete suđe za dvije minute, nama će možda za istu količinu trebati 10 minuta, ali neće biti manje čišće nego vaše“.
Na pitanje kako su došli na ideju pokretanja YouTube kanala pričaju kroz smijeh da je zapravo Ivana kriva za to. S obzirom na to da je Ivana već imala otvoreni kanal, Draženu je palo na pamet da bi mogli imati i zajednički što se Ivani jako svidjelo. „Reakcije su bile podijeljene. Nekima se viđa, a nekima ne. Snimili smo videe u kojima smo ljudima željeli pokazati što možemo, dokazati im se, ali predugo traju i dosadni su ljudima“, iskreni su.

O problematici osoba s invaliditetom već se dugo raspravlja, a Ivana i Dražen su mišljenja da je glavni problem OSI taj što se zatvaraju u kuću ili stan. Smatraju kako bi trebali više izlaziti van i družiti se s ljudima. Također smatraju da se osobama s invaliditetom treba prilagoditi posao i stambeno pitanje tako da nakon srednje škole ili fakulteta imaju riješeno pitanje zapošljavanja.

„Mislimo da se s godinama društvo mijenja i da više nije tabu teme o osobama s invaliditetom. Stoga koristimo ovu priliku kako bismo pozvali ljude da pogledaju naš kanal i time se sami uvjere kako i OSI mogu putovati i živjeti jednako kao i ljudi bez invaliditeta“, kažu za kraj.