Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Iz Rima u Radučić! Brankica Borović uzgaja smilje i ima farmu magaraca

Brankica sa svojim suprugom Paolom Alessandrom Marijem živi u malom selu Radučić u zaleđu Knina gdje se doselila iz Rima.

Iznimno dobro prihvaćena i od gledatelja prepoznata dokumentarna serija „Dulum zemlje“ o poljoprivrednicima vizionarima, ljudima koji su se vratili zemlji, na njoj stvaraju, uzgajaju i od nje žive, u drugoj sezoni nam donosi nove priče. Autori serijala Filip Filković Philatz, Tomislav Krnić te producentica Tamara Babun (Wolfgang&Dolly) će gledatelj odvesti u pet hrvatskih regija: Slavoniju, Gorski kotar, Dalmaciju, Istru i Hrvatsko zagorje.

Nakon što su gledatelji fantastično prihvatili prvu epizodu kojom smo otputovali u Slavoniju – u kojoj nam je prikazana poslovna priča našeg popularnog „Vatrenog“ Domagoja Vide i njegovih trojice prijatelja – Dalmacija je sljedeća destinacija. Tamo nas dočekuje Brankica Borović, protagonistica druge epizode ove dokumentarne serije koju gledamo u ponedjeljak, 9. siječnja na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije u 20:15 sati.

Brankica sa svojim suprugom Paolom Alessandrom Marijem živi u malom selu Radučić u zaleđu Knina gdje se doselila iz Rima. Oboje su napustili svoje uspješne poslovne karijere koje su gradili u glavnom talijanskom gradu. Odlučili su ostaviti sve i krenuti graditi za sebe jedan novi život.

Danas Brankica i Paolo te njihova kćerkica Viktoria žive mirnim i ispunjavajućim životom, uzgajaju smilje te imaju farmu magaraca. Smilje im daje eterično ulje, a magarice mlijeko od kojih nastaje njihova prirodna kozmetika „farm to face“. Što ih je najviše „nosilo“ cijelim putem?

Brankica će reći da je to uvijek bila i uvijek jest – ljubav! Kratko smo popričali s ovom vedrom, poduzetnom ženom o onome što nas očekuje u novoj epizodi.

Kako ste reagirali kada su vas kontaktirali da budete protagonistica serije o poljoprivrednicima vizionarima, ljudima koji su se vratili na zemlju i od nje žive? 

 Gledali smo prvu sezonu i sanjali o tome! I onda, kao grom iz vedra neba, poziv producentice Tamare Babun, i pitanje -“ Želite li sudjelovati u Dulumu?” – kao iz topa sam viknula “NEGO ŠTO?!“ Dok inače sve odluke Paolo i ja skupa donosimo, ovo je bilo tako instinktivno! Naravno, Paolo se iskreno obradovao. Nakon tog famoznog poziva, sigurno smo par dana živjeli u nevjerici da se to ipak desilo.  

Možete li se sjetiti trenutka kada ste vi i suprug zaključili da je dosta i da mijenjate život. Što je prevagnulo? 

Trenutak odluke promjene života, kad ovako razmišljam sa distance, je bio kad smo se upoznali, i sve ono što se desilo nakon toga je vodilo ka ovome gdje smo danas. Baš svaki dio našeg mozaika, od preseljenja, pa izgradnje obiteljske kuće, otvaranje OPG-a,  pa uzimanje motike u ruke, beskonačno proučavanje biljaka, prirodne kozmetike, pisanje projekata za mehanizaciju pa za laboratorij, pa dolazak Viktorije… i kćerke i brenda.

Bilo je potrebno da se dvije blesave duše spoje, da bi jedna vizija dobila pravu energiju i oživjela. Mi smo samo pratili jedan san. Zajedno.  

 Koliko je život sada bolji/drugačiji nego što je bio kada ste živjeli u Rimu? 

Sigurno je nemjerljivo fizički naporniji, ali isto tako nemjerljivo ispunjeniji. Radimo ono što zaista volimo i već taj dio smatramo luksuzom današnjice;  živimo u prirodi okruženi životinjama što smo još kao djeca sanjali; konačno nema gužve u prometu da bi došli na posao, jednostavno život je dobio na kvaliteti.

Da ne ispadne da živimo kao u bajci, naravno da postoji jako puno zahtjevnih i teških trenutaka, ali dok su nam temelji čvrsti, vizija jasna, zasukani rukavi, problemi dolaze i odlaze.  

Zašto smilje, magarci? Otkud ideja da se ide u smjeru proizvodnje prirodne kozmetike? (vi ste bili project managerica, a Paolo marketingaš, koliko vam to pomaže?) 

Magarice, smilje, bademi, sve  je to tipično i autohtono u Bukovici pa zašto izmišljati toplu vodu, ako je to prirodni habitat. Odluka da tome ostanemo dosljedni se potvrdila i u toku realizacije kao pun pogodak.

Naše magareće mlijeko i eterično ulje smilja s naše plantaže su osnove dvije kozmetičke linije koje prate koncept proizvodnje “s polja do kože”.  Kad  je pala odluka da ćemo se posvetiti zatvorenom krugu proizvodnje kozmetike, nismo ni sanjali koliko je to zahtjevan put. Sve ono što radimo, od uzgoja ljekovitog bilja, badema, vođenja farme magarica, pravljenja eteričnog ulja i konačno proizvodnje kozmetike u našem laboratoriju može biti zaista teško ukoliko to zaista ne voliš iz dubine duše.

No, specifičnost ovakve proizvodnje ima i višestruki benefit koji leži  u sljedivosti svakog njenog koraka, što je garancija kvalitete proizvoda. Naše karijere i iskustva iz prošlog života su bili od pomoći, iako se radi o potpuno različitim svjetovima. Rad na projektima, razumijevanje važnosti marketinga, dobra organiziranost vremena i posla se savršeno uplelo u naš poljoprivredni posao. 

Da sada govorite s ljudima koji trebaju donijeti odluku što činiti u životu, kako biste reagirali, koja bi vaša poruka bila? 

Budi svjestan svog sna, nahrani ga  znojem, daj mu održivi život i bori se do besvijesti protiv svih strahova i prepreka, jer duboko u sebi znaš da je to, ne samo pravi nego jedini,  put ka sreći. Zar postoji alternativa?  

Ne propustite

Zanimljivosti

„Dulum zemlje“, dokumentarni serijal koji je na male ekrane donio uspješne priče o poduzetništvu, odnosno poljoprivredi i radu na zemlji diljem Hrvatske, a mi...

Dobar posao

Čabar, malo, gotovo zaboravljeno mjesto u Gorskom kotaru ima jednu Anitu Pintar koja u njemu živi, stvara, neprestano uči i proizvodi nekoliko vrsta sireva,...

Zanimljivosti

Druga sezona “Duluma zemlje“ započinje pričom o uzgoju crne svinje na farmi hrvatskog nogometnog reprezentativca, brončanog “Vatrenog“, Domagoja Vide i njegovih trojice prijatelja.

Dobar posao

Početkom svibnja započela je s emitiranjem hrvatska dokumentarna serija Dulum zemlje o ljudima koji su napustili urbane sredine, vratili se zemlji od koje sada...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.