Budi fit

Izbjegnite svinjsku gripu

Slijedite upute koje je izdao stožer zdravstva Grada Zagreba.
Stožer zdravstva Grada Zagreba izdao je upute o tome kako se trebamo ponašati da bismo izbjegli zaraženost svinjskom gripom. Upute su sačinili Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i Gradski ured za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba.

Podaci o broju oboljelih od svinjske gripe svakodnevno se povećavaju i prema nekim procjenama zahvatit će oko 300.000 stanovnika Hrvatske. Neki će je vjerojatno preboljeti, a da to uopće neće znati, no svi koji već imaju zdravstvenih poteškoća trebali bi biti na oprezu.

Evo što možemo učiniti kako bismo spriječili infekciju virusom svinjske gripe:
  • U vrijeme trajanja pandemije gripe izbjegavajte zatvorene prostore gdje boravi mnogo ljudi, odnosno izbjegavajte svaki nepotreban kontakt s većim brojem ljudi i osobama koje imaju simptome respiratorne bolesti.
  • Redovito prozračujte prostorije.
  • Pridržavajte se uputa zdravstvenih djelatnika.
  • Često perite ruke vodom i sapunom, ili koristite alkoholni dezinficijens za ruke (mora sadržavati barem 60% alkohola).
  • Kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom koju nakon toga, kao i nakon brisanja nosa, treba baciti u kantu za otpatke, a ne spremati u džep ili
  • torbu.
  • Ako nemate maramicu prekrijte usta i nos rukavom, a ne rukom ako nemate mogućnost odmah oprati ruke.
  • Izbjegavajte doticanje očiju, nosa ili usta rukama koje niste prethodno oprali i tako spriječite ulazak virusa preko
  • sluznica.

Naravno, ne zaboravite na važnost pravilnog pranja ruku. Higijenom se može utjecati na (ne)širenje zaraze pa zašto ne iskoristiti najjednostavniju, provjerenu metodu.



A ako usprkos svim mjerama dođe do zaraze, što učiniti i kako se ponašati također pogledajte u uputama. Otvorite ih ovdje u pdf-u.

Na svinjsku gripu i njeno suzbijanje osvrnula se s nekoliko savjeta i premijerka Jadranka Kosor. Na sjednici Vlade RH ministrima i javnosti ponovila je poznate savjete kojih se treba pridržavati kako bi se izbjegla bolest.

" alt="">

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Često se postavlja pitanje jesu li sigurne za upotrebu i kako ih se pravilno koristi. Na važna pitanja o menstrualnoj čašici odgovara dr. med....

Zanimljivosti

Palijativna skrb nije skrb koja podrazumijeva samo umiruće osobe. Ona uključuje i brigu o kronično oboljelim osobama.

Duh i tijelo

Jeste li se ikad pitali zašto kažemo „vuk samotnjak“, a ne, primjerice, „medvjed samotnjak“ ili nešto slično?

Darivanje

Vjerujemo kako će MOMMY kolekcija olakšati izbor kozmetičkih proizvoda svim budućim majkama i dojiljama koje traže učinkovite, ali sigurne i neškodljive proizvode, provjerenih prirodnih...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version