Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

“Izgubljeni čovjek” je australska krimi-poslastica autorice koja ne može pogriješiti

Iako se zasad može pohvaliti samo s tri djela, Harper polako, ali sigurno, preuzima titulu kraljice kriminalističkih romana.

Jane Harper široj je publici poznata po megahitu ‘Suša’ po kojem se u Hollywoodu upravo snima film s Ericom Banom u glavnoj ulozi i producenticom Reese Witherspoon, poznatoj po radu na seriji ‘Male laži’ i velikom hitu ‘Nestala’. ‘Sila prirode’ drugi su njezin roman, a na hrvatski jezik upravo je preveden i treći, ‘Izgubljeni čovjek’. Knjige imaju odvojene radnje, a glavnu poveznicu čini okrutan krajolik zabačene Australije, savršeno mjesto radnje njenih detektivskih misterija. Iako se zasad može pohvaliti samo s tri djela, Harper polako, ali sigurno, preuzima titulu kraljice kriminalističkih romana.

Fantastična atmosfera vrućeg Queenslanda dovedena je do savršenstva u ovoj najnovijoj priči, toliko da se ponekad osjećate kao da ste tamo – na žegi zajedno s obitelji Bright na njihovom nepreglednom imanju. Obitelj se uspješno bavi uzgojem stoke, a srednji sin Cameron, sposobni voditelj cjelokupnog biznisa, odjednom je pronađen mrtav daleko od svoje kuće, automobila ili bilo čega smislenog i povezanog s civilizacijom. Cameron je itekako bio upoznat s nemilosrdnošću prirode u kojoj živi pa je time čudnija njegova smrt koja se u početku smatra pukom nesrećom.

No, u radnju polako ulaze i ostali likovi. Karakterno savršeno osmišljeni, priču nose Cameronov stariji brat Nathan koji preuzima ulogu detektiva, te mlađi Bub koji popunjava rupe u priči nepoznate Nathanu. Tu su i matrijarhalna majka Liz, Nathanov sin Xander, voditelj imanja Harry te Cameronova udovica Ilsa s kćerima Sophie i Lo. Iz stranice u stranicu uviđamo da svi zajedno znaju puno više nego što se na prvi pogled čini, a kroz njihove dijaloge i tečnu radnju, polako na vidjelo izlaze skrivene tajne obitelji Bright.

U krajoliku gdje stotine kilometara dijele prve susjede, gdje dani prolaze a da ne sretnete nijedan automobil, gdje pijesak zasipava sve tragove i gdje tim ogromnim područjem patrolira samo jedan predstavnik zakona, nije za očekivati da će se zaplet riješiti sam od sebe. Stoga znatiželjom glavnih likova i putem usiljenih razgovora koje vode, sami postanemo detektivi želeći da ispliva tko je zapravo kriv. I je li netko uopće kriv, jer ništa ne upućuje na to…

Vještina pisanja Jane Harper i ovdje je u punom sjaju. Mogli bismo reći da ona nonšalantno ubacuje pravu priču, s korijenima u prošlosti, u retke one redovne koja se događa sada. Te ‘paralelne’ radnje itekako intrigiraju čitatelja, a kompleksna slagalica savršeno se slaže do samog kraja. Ima li Jane novo remek-djelo kriminalističkog žanra? Provjerite sami i doživite ovu fantastičnu ‘tko-je-kriv’ atmosferičnu napeticu koja broji samo 300 stranica, a donosi puno više.

(Profil, 119,00 kn)

Više

Beauty report

FOREO - koji je oduvijek zastupao autentičnu ljepotu i odvažnost – predstavlja zvijezde koje su svojim poduzetničkim i humanitarnim pothvatima te zalaganjem za položaj...

She Book Club

Prvi roman Sandie Jones Druga žena odmah po objavljivanju postao je prava senzacija među ljubiteljima psiholoških trilera i to ne samo zato što ga...

Trendovi

Švedski modni brend krajem rujna stiže u Avenue Mall Zagreb. 

Trendovi

Popularna glumica i Avonova ambasadorica govori o novim Expressions parfemima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.