Ja sam u pravu!?

I uslijed ogromnih izazova poput pandemije, potresa, ekonomske i ekološke krize do srednjih prstiju najvažnije je, čini se, tko je u pravu. Umjesto rješenja ili pomirenja izvlače se stari i stvaraju novi problemi.

Ja protiv tebe, mi protiv njih

Moj ili tvoj stav, moj ili tvoj ukus, moje ili tvoje političko opredjeljenje. Spiritualno ili materijalno. Skloni smo vjerovati da jedno isključuje drugo. A štogod mislili ili vjerovali naći ćemo dokaz da smo u pravu. Tako funkcionira um.

“Ali biti uvjeren da ste u pravu nije isto što i biti u pravu.”

Steven D. Levitt

Dio problema

To ne znači da smo zaista u pravu ili da je to što govorimo i mislimo točno i objektivno. To je način na koji podsvijest usmjerava pažnju. Ono na što usmjerimo svoju pažnju, to se uvećava. Gdje nam je fokus, to vidimo.

Pa čak i ako je to što mislimo točno, ostaje činjenica kako sudjelujemo i doprinosimo sustavu koji fokusiran na problem, a ne rješenje. Sustavu koji je fokusiran na podjelu i osudu, koji treba ove i one, prave i krive, dobre i loše. A sredina je mit koja ga omogućava. Bili za ili protiv ili ako ne zauzimamo stav i ne poduzimamo ništa i dalje sudjelujemo i najčešće pridonosimo problemu.

Fokus na rješenje?

Što kada bi pričali i pisali o tome što ja mogu napraviti da pomirim sve strane? Kako mogu doprinijeti da nađemo zajednički jezik, zajedničko rješenje? Što kada bi se zapitali kako ja sudjelujem? Doprinosim li rješenju ili problemu?

Odgovor i rješenja ćemo pronaći upravo zbog načina na koji um funkcionira.

“Što više osoba mora biti u pravu, manje je sigurna.”

Meir Ezra

Ne pretpostavljajmo

Što kada bi bili znatiželjni umjesto da osuđujmo?

Postavimo si pitanje umjesto da pretpostavljamo kako znamo odgovor. Zašto se netko ponaša i razmišlja na određeni, meni u ovom trenutku, neprihvatljiv način? Zbog čega je to napravio ili rekao? Što mu se dogodilo? Zapitajmo se što bi kod mene moglo uzrokovati takav stav ili način života? Možda obitelj u kojoj sam odrasla, okolnosti, rat? Otkaz, svađa, bolest?

Znatiželja pobuđuje kreativnost

Osuda i etiketiranje stvaraju svađu i dio su problema. Znatiželja i razumijevanje pobuđuje kreativnost i omogućuju rješenje!A uvijek smo u pravu na koji god način odlučili sudjelovati!

“Kada se ne promijenite, povijest se ponavlja. 

Tada morate odlučiti je li promjena najbolja za vas ili stalno vidite ponavljanja jer radite nešto ispravno.”

Rebecca McKinsey

Autorica članka Ivana Song, certificirani trener i osnivačica Mind JuMp edukacije