Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
crveno meso
crveno meso

Zdravlje

Jačanje imuniteta uz crveno meso

Raznolika prehrana koja sadrži crveno meso pravilan je odabir za zaštitu organizma

Nakon ljeta koje je iza nas, godišnjih odmora i školskih praznika ulazimo u radnu rutinu gdje se često vraćamo starim navikama uz nove obveze što često dovodi naš organizam do stresnih situacija. Upravo je stres s neredovitom i neuravnoteženom prehranom glavni razlog pada obrambene snage organizma te samim time postoji veći rizik „hvatanja“ prehlada i viroza, ali i razvoja sindroma kroničnog umora. Tako naš imunitet slabi i osjećamo se iscrpljeni, dok je povratak organizma u stabilno stanje dugotrajnije i teže. Stoga je važno voditi računa o načinu prehrane, a upravo crveno meso sadrži sve nutrijente potrebne za jačanje obrambenog mehanizma.

Zaštite organizam od prehlade, viroze i infekcija

U stanju oslabljenog imuniteta organizmu najčešće nedostaju vrijedni vitamini i minerali poput željeza, cinka, selena i vitamina B skupine, sve redom ključni sudionici metaboličkih procesa i zaštitnici našeg imuniteta. Upravo se svi ovi nutrijenti nalaze u crvenom mesu koje je, osim što je najbolji prehrambeni izvor željeza, također izvrstan izvor svih ostalih prijeko potrebnih zaštitnika imuniteta. U svom snažnom učinku na imunološki sustav posebno se ističe cink, kao ključna karika u proizvodnji leukocita, bijelih krvnih stanica koje su prva linija obrane organizma od virusa i bakterija.

Kako hladnoća, virusi i bakterije najčešće u hladnijim danima prvo napadaju najizloženije dijelove tijela, najčešće tegobe koje nastaju su fizička oštećenja kože, ispucale ruke i kutovi usana kao tipični znak nedostatka vitamina B2, zatim prehlade i infekcije gornjih dišnih puteva i upale grla. Za sve navedene tegobe od ključne važnosti su vitamini i minerali koje crveno meso sadrži te bjelančevine za izgradnju mišića i oporavak tkiva, ozljeda i oštećenja.

Da bi se na vrijeme zaštitili od iscrpljenosti, herpesa, prehlade, viroze, upale dišnih puteva i sličnih tegoba, važno je da smo upoznati sa svim obrambenim saveznicima i posvećeni kvalitetnijoj prehrani upravo u ovo vrijeme, kada nam jesen nudi svu svoju snagu plodova prirode. Namirnice bogate vitaminom C iz šljive, nara i crvene paprike, beta glukanom iz gljiva te željezom, cinkom i selenom iz crvenog mesa, dobitna su kombinacija za jačanje otpornosti organizma kao i ubrzavanje oporavka u trenutku kada je pad imuniteta već nastupio. Upravo zato, ovakva raznolika i bojama intenzivna jesenska prehrana trebala bi biti sastavni dio jelovnika za jačanje imuniteta.

REFERENCE:
1. Pedersen A, Zachariae R, Bovbjerg DH. Influence of psychological stress on upper respiratory infection–a meta-analysis of prospective studies. Psychosom Med. 2010 Oct;72(8):823-32.
2. Haase H1, Rink L. Multiple impacts of zinc on immune function. Metallomics. 2014 Jul;6(7):1175-80.
3. Combs, G.F. (2008) The vitamins: fundamental aspects in nutrition and health, Elsevier Academic Press, Burlington.
4. Neuzil KM1, Maynard C, Griffin MR, Heagerty P. Winter respiratory viruses and health care use: a population-based study in the northwest United States. Clin Infect Dis. 2003 Jul 15;37(2):201-7.
5. Douglas, R.M., Hemilä, H. (2005) Vitamin C for preventing and treating the common cold.PLoS Med. 2, e168.

Više

Budi fit

Za jačanje imuniteta najvažniju ulogu imaju vitamini C, D, E te cink koji se preporučaju uzimati zajedno zbog svog sinergijskog učinka.

Trendovi

Za bolesne osobe i osobe s narušenim imunitetom, infuzije su najefikasnija opcija za jačanje imuniteta. Pružaju 100% iskoristivost vitamina, minerala i drugih sastojaka u...

Savjeti stručnjaka

U godini na izmaku  važnije je no ikad poboljšati funkciju imunosnog sustava i ojačati njegovu otpornost.

Savjeti stručnjaka

Znanstvenici su prihvatili da trans masti koje se nalaze u brzoj hrani, pekarskim i konditorskim proizvodima povećavaju rizik od srčanožilnih bolesti putem upalnih procesa,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.