Jay Asher: Trinaest razloga

Postoji trinaest razloga zbog kojih je tvoja prijateljica mrtva. Ti si jedan od njih.
Ne možeš zaustaviti budućnost.
Ne možeš se vratiti u prošlost.
Jedini način da otkriješ tajnu je… da pritisneš “play” i pristaneš na igru.

Clay Jensen jednog će se dana vratiti kući iz škole te na trijemu pronaći paket sa svojim imenom. Unutra se nalazi sedam audiokazeta s trinaest priča, trinaest razloga zašto se Hannah Baker – njegova prijateljica iz razreda i simpatija – ubila prije dva tjedna. Svaka je priča posvećena jednoj osobi i jednom razlogu, a svaka od osoba mora preslušati sve priče i zatim proslijediti kazete sljedećoj osobi u nizu ili kopija snimki i svi razlozi postaju javni.

Književni prvijenac Jaya Ashera “Trinaest razloga” postao je miljenik i publike i kritike, pokrenuvši javnu raspravu o iznimno osjetljivoj i presudno važnoj temi samoubojstva među mladima. Ova posebna knjiga mjesecima se nalazila na prvim mjestima svih relevantnih top-ljestvica i dobitnica je niza uglednih književnih nagrada.

Imamo je prilike i gledati ekraniziranu u istoimenu Netflixovu seriju, s popularnom pjevačicom, glumicom i Instagram zvijezdom Selenom Gomez u ulozi producentice.

Zbog čega biste trebali pročitati knjigu ili pogledati seriju čak i ako niste tinejdžer!? Jedna od najalarmantijih tema kojom se knjiga i serija bave jest nasilje među vršnjacima. Pritom obuhvaća razne oblike tog nasilja – od onog naizgled bezazlenog, kao što je širenje tračeva i nelaskavih fotografija putem društvenih medija, pa sve do vrlo ozbiljnih oblika fizičkog nasilja. U Hanninih trinaest razloga, istina je, ubrajaju se i neke situacije na koje neki drugi tinejdžer možda uopće ne bi reagirao, a većina bi odraslih odmahnula rukom uz riječi: ‘Pusti budale’, no  jako fino pokazuje kako takve stvari ipak mogu proizvesti razorne učinke.

Izdavač Vorto Palabra, 99 kuna.

Darujemo jednu čitateljicu!

Pravila su jednostavna:

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite#She4She
  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem Facebooku, pozovite prijateljice
  • Pratite naše društvene mreže – Facebooki Instagram
  • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite…
  • Recite nam o čemu želite da pišemo… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 28. svibnja točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Dobitnica Zuzana Peruško