Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Je li održivost zaista budućnost modne industrije?

U Hrvatskoj se potražnja za održivim modnim proizvodima povećala za 94% u odnosu na prethodnu godinu.

U zadnjih nekoliko godina održivi materijali i proizvodnja postali su dominantna tema u svijetu mode. Interes za takvim proizvodima postaje sve veći širom svijeta, pa tako i na području e-trgovine. Brendovi koji su se specijalizirali za održivu modu dobivaju sve više pozornosti. U Hrvatskoj se potražnja za održivim modnim proizvodima povećala za 94% u odnosu na prethodnu godinu. Taj podatak dobiven je praćenjem broja izlaznih klikova na stranicama proizvoda napravljenim od održivih materijala na jedinstvenoj modnoj tražilici GLAMI.hr.

Održivi materijali poput organskog pamuka, lana, konoplje, liocele i recikliranog poliestera smatraju se ekološki prihvatljivijima i prirodnijima. U Hrvatskoj se broj narudžbi takve odjeće povećao za 112% u odnosu na 2020. godinu.

Održivost je ključni trend u modnoj industriji

Pandemija je dala potrošačima vremena da preispitaju svoje prioritete, a jedan od njih je utjecaj modne industrije na planet. GLAMI.hr donosi analizu koja pokazuje da bez obzira na financijsku nesigurnost tijekom pandemije, 49% menadžera e-trgovine u modnoj industriji smatra da je održivost ključan trend koji je u porastu.

Ovaj novi trend ljudi su počeli sve više primjećivati i uvoditi u svoj život diljem Europe. Bruto vrijednost robe ostvarena od održivih brendova, preko GLAMI korisnika, u prvoj polovini 2021. godine veća je za 213% od ukupne vrijednosti 2020. godine u Hrvatskoj.

Radni uvjeti u tvornicama odjeće postali su jedan od kriterija pri kupovini

Kako potrošači postaju sve zainteresiraniji za održive proizvode, brendovi pokušavaju udovoljiti tom trendu i pružiti im više informacija o materijalima i proizvodnji. Informacije kao što su uvjeti rada u tvornicama postale su jedan od temeljnih kriterija kupaca pri odluci hoće li nešto kupiti.

Međutim, da bi se brend mogao smatrati održivim, on mora zadovoljiti više kriterija. Lenka Drbalová, voditeljica sadržaja u GLAMI-u, navodi kako GLAMI.hr posvećuje veliku pažnju održivoj modi. Ravnodušnost prema budućnosti našeg planeta i utjecaju koji će modna industrija imati na nju potaknula nas je da sve više brinemo kako utječemo na svoju okolinu. Cijenimo tvrtke i brendove koji su predani održivim koracima i dodjeljujemo im poseban znak održivosti na našoj tražilici. Proizvodi s tom oznakom ispunjavaju najmanje 4 od 5 kriterija održivosti vezanih uz materijale, radne uvjete ili transparentnost poslovanja”.

Pridonesite kvalitetnijem i sigurnijem načinu života i istražite svijet održive mode, a svoje omiljene kombinacije pronađite putem modne tražilice GLAMI.hr.  Priroda će vam biti zahvalna!

Pročitajte još

Trendovi

Moda je tu da se razvija s nama, da se kreće u ritmu individualca, a ne da se kao prolazni trend baci nakon tri...

Trendovi

Ekološka održivost i briga za okoliš i prirodu već  godinama su pri vrhu prioriteta brojnih modnih kuća i postepeno postaju filozofija koja je neizostavan...

Advertisement