Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Je li vikend najbolje vrijeme za pospremanje vlastitog doma?

Iako bismo trebali slobodno vrijeme trošiti prije svega na opuštanje i zabavu, nije loše vikendom ni povremeno zasukati ruke i pobrinuti se za održavanje čistoće prostora u kojem živimo.

Nakon napornog radnog tjedna jedva čekamo petak popodne, jer tada za većinu nas počinje slobodan vikend. Radi se o više od 48 sati u kojima možemo u potpunosti zaboraviti na naše poslovne obaveze, kako bismo napunili baterije za ono što nas čeka u ponedjeljak.

Postoji mnogo načina kako se zabaviti vikendom, od odlaska u prirodu i bicikliranja do druženja s prijateljima i uživanja u večernjem izlasku. Uvijek možemo ostati i u vlastitom krevetu te se ušuškani ispod deke posvetiti gledanju omiljenih serija, a možda i igrati igrice na svom mobitelu ili računalu pa i posvetiti se kuhanju.

kuhanje

No, tu je i pospremanje vlastitog doma, kao jedna od aktivnosti kojom možete ispuniti svoju slobodnu subotu. Radi se o nečemu što sigurno ne predstavlja idealno provedeno slobodno vrijeme i o tome ne sanjamo kod odbrojavamo u petak radne sate na poslu.

Neprivlačnost pospremanja kao aktivnosti razlog je zašto mnogi pokušavaju što više odgoditi bavljenje čistoćom u svom domu. No, ako želite da vikend prođe isključivo u zabavi i opuštanju, a ne u radnoj akciji čišćenja, tada ćete morati tome dio vremena posvetiti tijekom tjedna.

Usisavanje i svakodnevno održavanje reda

Da, izgubiti cijeli vikend u pospremanju i čišćenju nije neka radost. Zbog toga je najbolje pokušati svakodnevno održavati vlastiti životni prostor urednim, kako bismo subotom i nedjeljom imali što manje obaveza oko njega.

Pa je tako usisavanje uvijek moguće prije nego odete na posao ili nakon što se vratite s njega, pogotovo u proljeće i ljeto, kada se dan produži pa se ova aktivnost može korektno obaviti i nakon 6 popodne.

To naravno vrijedi za one koji žive u stanu, dok je malo teže ubaciti u svoj poslovni raspored efikasno usisavanje cijele kuće. Međutim, u kući vjerojatno postoje i drugi ukućani koji se mogu uključiti i obaviti dio posla.

Što se tiče pospremanja stvari razbacanih uokolo, kao i odjeće te obuće, oko toga neće biti mnogo posla ako svakodnevno održavate red u svom domu. Isto vrijedi i za pranje suđa te brisanje prašine.

No, postoje i velika čišćenja koja ćete teško uspješno uvrstiti u raspored tijekom tjedna. Zato bi pokoji vikend u godini ipak trebalo odvojiti za temeljito i detaljno održavanje vlastitog životnog prostora.

Kupaonica i okućnica zahtijevaju više vremena

Koliko god da se veselimo vikendu i zabavnim aktivnostima koje nam nudi, istina je da postoje akcije održavanja i pospremanja doma koje je lakše ubaciti u raspored u subotu ili nedjelju, nego tijekom radnog tjedna.

Bilo da odlučite temeljito očistiti plafonjere ili se uhvatite u koštac s pranjem prozora, pred vama je aktivnost koja od vas traži nekoliko sati rada, a i koncentraciju koju možda nećete imati nakon posla.

Isto vrijedi i za čišćenje kupaonice, nužno za održavanje zdravlja u vlastitom životnom prostoru, a još više truda traži od vas vrt, kao i dvorište koje će se pretvoriti u džunglu ako ne kosite travu ni ne obrezujete grane. O smočnici i garaži da i ne govorimo.

Nema sumnje, što je vaš dom veći, to znači da traži više održavanja. Posebno to dolazi do izražaja jednom kad prođe zima, jer tada je idealno vrijeme za proljetno čišćenje, što uključuje sve ovdje nabrojane aktivnosti u unutrašnjosti vašeg prostora, kao i mnogo posla ako posjedujete svoju okućnicu.

Baš zbog toga je nužno povremeno žrtvovati slobodan vikend za održavanje vlastitog doma, no to ne znači da morate svih 48 sati provesti u radnoj akciji.

Čišćenje uvijek možete rasporediti na nekoliko sati subotom pa isto toliko i nedjeljom, a dio imate pravo odgoditi i za sljedeći vikend. Drugim riječima, uvijek je moguće vikendom i zabavljati se i čistiti svoj dom pa i ići u nabavku namirnica, pod uvjetom da znate kako efikasno koristiti svoje slobodno vrijeme i spremni ste što manje se izležavati, a što više živjeti aktivno.

Više

Moj dom

Želite li dašak ovog godišnjeg doba unijeti u svoj prostor, u nastavku vam donosimo nekoliko ideja koje od vas ne traže financijske eskapade.

Moj dom

Pametnim izborom zidnih boja svoj ćete dom učiniti savršenim mjestom za život. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako to učiniti, odnosno s kojim...

Moj dom

Kuhinja i blagovaonica su bitni dijelovi svakog doma i mjesto gdje se okupljate sa svojim najbližima, obitelji i prijateljima, kako biste uživali u dobroj...

Duh i tijelo

U nekakvom prirodnom ciklusu, jesen bi nas trebala podsjetiti da usporimo i uživamo u plodovima svoga rada

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.