Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Jedite ispravno i u skladu s ciklusom

Vaša prehrana tijekom menstruacije vjerojatno se vrti oko banana (za grčeve) i čokolade (za sreću).

Vaša prehrana tijekom menstruacije vjerojatno se vrti oko banana (za grčeve) i čokolade (za sreću), ali istina je da postoji puno saznanja o tome koja hrana može pomoći u borbi protiv simptoma menstruacije tijekom različitih faza ciklusa. Ciklus se sastoji od četiri glavne faze: menstrualne, folikularne, ovulacijske i lutealne faze.

Tijekom menstrualne faze (~ 3 dana), razine estrogena i progesterona padaju, zajedno s razinom željeza. U ovoj se fazi preporučuje jesti lisnato povrće poput špinata i kelja. Ali ne bojte se – preporučuje se i tamna čokolada.

Tijekom folikularne faze (~ 8 dana), tijelo se priprema za ovulaciju, što znači da je estrogen najniži. Preporučuje se jesti meso koje je bogato proteinima kako biste nadopunili nisku razinu željeza.

Tijekom ovulacijske faze (~ 2 dana), vaši su hormoni na vrhuncu da bi se stvorila jajna stanica. Važno je podržati jetru protuupalnim namirnicama poput povrća i orašastih plodova.

Napokon, imamo lutealnu fazu (~ 10 dana), vaše tijelo otpušta estrogen, a kako biste se borili protiv umora i niskog libida, dodajte namirnice bogate vlaknima poput sjemenki bundeve, cjelovitih žitarica i mrkve.

Možda je lakše razgovarati o namirnicama koje biste vjerojatno trebali izbjegavati. Slatka i slana hrana čine vaše tijelo dehidriranim, što pojačava osjećaj nadutosti koji je ionako prisutan kod menstruacije. I dok izbacivanje te dvije vrste hrane zvuči kao ograničavanje, ipak možete jesti ugljikohidrate i bjelančevine sve dok pijete puno vode.

Više

Zdravstveni karton

Biti samohrani otac tinejdžerici može biti veliki izazov.

Zdravstveni karton

Točkasto krvarenje između redovitih menstruacija događa se mnogim ženama i ponekad izaziva zabrinutost.

Duh i tijelo

Za početak školske godine, INTIMINA donosi mali vodič za djevojke o tome kako se nositi s menstruacijom u školi.

Zdravstveni karton

Naleti vrućine, problemi sa spavanjem, menstrualni grčevi, umor i nadutost samo su neki od simptoma koji dolaze s ljetom.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.