Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Shaanxi, jedna od kolijevki kineske civilizacije

Xi’an u prijevodu znači Zapadni mir, s 12 milijuna stanovnika, najveći je grad pokrajine Shaanxi.

Shaanxi (陕西, Shǎnxī ), jedna od 22 pokrajine u NR Kini smještena na sjeverozapadnom dijelu središnjeg dijela zemlje, smatra se jednom od kolijevki kineske civilizacije što ne čudi ako uzmete u obzir činjenicu da je upravo na njezinom teritoriju trinaest kineskih dinastija imalo svoje sjedište tijekom više od 1.100 godina – od dinastije Chou (1027. pr. Kr. – 256. pr. Kr.) do dinastije Tang (618. – 907.)

Okružena s osam kineskih provincija, prostire se na području od 205,800 km² na kojem, po popisu iz 2010., živi skoro 38 milijuna ljudi. Zbog velikog raspona u pravcu sjever-jug u, u kojem se nalazi provincija, Shaanxi ima različitu klimu – od suhih zima i vrućih ljeta na sjeveru do suptropske klime na jugu gdje prevladavaju umjerene zime te topla, duga i vlažna ljeta.

Xi’an – grad duge i bogate povijesti

Njen glavni grad Xi’an (西安, Xī’ān), što u prijevodu znači Zapadni mir, s 12 milijuna stanovnika, najveći je grad pokrajine. Također, jedan je od najstarijih gradova u kineskoj povijesti, star je više od 3100 godina! Zahvaljujući tome što je pod različitim imenima bio glavni grad nekih od najvažnijih kineskih dinastija tijekom duge kineske povijesti kao što su dinastije Zhou, Qin, Sui, Tang, danas nosi epitet jednog od četiri glavna grada Kine. No, nije samo ostao poznat zbog uloge koju je odigrao nekad davno.

 

 

Danas je to grad koji se smatra jednim od tri najpopularnija grada Zapadne Kine (koja podrazumijeva grad Chongqing, 6 pokrajina i tri autonomne oblasti) isto kao što je jedan od 13 najbrže rastućih kineskih megalopolisa današnjice.Budući da je Xi’an bio početna točka Puta Svile, puta koji je iz Xi’ana vodio preko Arapskog poluotoka u Europu i Afriku i zahvaljujući Han dinastiji koja ga je gradila te je omogućio Kini komunikaciju sa Zapadom, što ga svakako čini posebno važnim i prepoznatljivim u svijetu.

Mnogi trgovci i studenti iz arapskih zemalja, zbog posla ili studija, došli su u ovaj grad te sa sobom donijeli svoju kulturu, običaje i hranu i smjestili se u danas poznatu tzv. Muslimansku četvrt gdje ih trenutno živi oko 20 000.

Smještena u samom centru grada, koji se, inače, nalazi na prosječnoj nadmorskoj visini od 400 m, upravo zbog specifične atmosfere i egzotične hrane, muslimanska četvrt ili Muslimanska ulica (Huimin street) vrlo je popularna turistička atrakcija. No, nije jedina. Xi’an ima i druge brojne znamenitosti.Ističu se gradske zidine pod zaštitom UNESCO-a koje su poznate kao jedne od najočuvanijih gradskih zidina.

 

 

Neizostavno, na listi važnih mjesta Xi’ana je i Shaanxi povijesni muzej čija je izgradnja u stilu Tang dinastije započeta 1983. a završena 1991., što je, smatra se, označilo svojevrstan početak novog razdoblja u povijesti muzeja u Kini. Na prostoru od 55 600 m² izloženo je oko 370 000 eksponata, kako onih od keramike tako i onih od bronce, srebra i zlata što svakako objašnjava razlog zašto ga je do 2017. posjetilo skoro 3 milijuna ljudi a što je, s druge strane, i razlog zbog kojeg nosi epitet jednog od najvećih muzeja u Kini.

Dakako, tu je i Bell tower, visok 36 metara, što ga čini najvećim i najbolje očuvanim drvenim tornjem u Kini. Ova tradicionalna građevina je bila geografski centar starog glavnog grada – okruživale su je glavne ulice grada, iz sva četiri pravca. koje su za vrijeme Ming dinastije bile povezane s istočnim, zapadnim, južnim i sjevernim vratima gradskih zidina. Iako je napravljen 1384., 1582. je pomaknut 1000 m istočno – promijenjena je samo baza, svi ostali dijelovi su sačuvani u originalu što je svakako ogromni pomak i uspjeh u kineskoj arhitekturi. Razlog izmještanja tornja leži u činjenici da je grad u međuvremenu narastao, promijenio se, a želja je bila da zvonik ostane njegov centar.

 

 

Sjevero-zapadno od njega nalazi se Drum Tower. Izgrađen 1380., napravljen je bez ijednog čavla a kroz povijest je dva puta renoviran – 1699. i 1740. Visok je 34 m, širok skoro 53 m a prostire se u pravcu sjever – jug. U njemu su smještena 24 bubnja koja su se odnosila na 24 solarna perioda. Iako su se u drevna vremena bubnjevi koristili za objavljivanje vremena kao i za upozorenje na opasnost, danas se Drum Tower više ne koristi kao sat, ali je i dalje velika atrakcija i mjesto koje većina turista ne propusti posjetiti, posebice od 1996. od kad je u njemu izložen najveći bubanj u Kini.Poznate kao „sestrinske zgrade“, ne čudi što i Bell i Drum Tower predstavljaju vrlo važne točke i drevnog i modernog Xi’ana.

Prvi kineski, nikad zaboravljeni, car

No, ono što ovu pokrajinu izdvaja nije samo specifičnost Xi’ana, njegova specifična mjesta, građevine. Osobe su te po kojima je mnogi znaju, mnogi prepoznaju kao povijesno jako važnu. Mi ćemo spomenuti jednu osobu. Ni manje ni više nego prvog kineskog cara, Qin Shi Huanga (秦始皇, Qín Shǐhuáng).

Što ga čini iznimnim, velikim, specifičnim, čak okrutnim? Zbog čega ga se smatra jednom od najpoznatijih ličnosti svjetske povijesti? Što ga to odvaja od ostalih careva prije i poslije njegove vladavine? Pisali smo o spomenutom u zadnjem postu, a uživo ćemo u 7.mjesecu, kad ćemo vodimo polaznike na naše 3. po redu, turističko-edukativno putovanje, svjedočiti o moći tog vremena iako su ne godine nego stoljeća prošla – posjetit ćemo, što nas iznimno veseli, prijestolnicu njegove dinastije kao i neka od mjesta koja je izgradio.

 

Autorica: Vesna Baćović, prof. kineskog jezika
Direktorica Haohan škole kineskog jezika

Ne propustite

Putovanja

Ako krenemo od toga da je (pored Indije i Irana) Kina zemlja s najstarijom neprekidnom civilizacijom na svijetu koja postoji više od 4.000 godina,...

Putovanja

Boja je to kojom su ukrašavane kineski hramovi i carske palače, posebice kineski krovovi.

Putovanja

Kineski zmaj nije samo običan nacionalni simbol Kine i ne predstavlja samo običnu nacionalnu maskotu Kine; za Kineze, on je uzvišeno i božansko, svemoguće...

Putovanja

Kineske opere nose naziv u skladu s regijom u kojoj su nastale a porijeklo vuku iz pjesama i plesova drevnih naroda s prostora Kine...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.