Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Jednostavno neodoljivi – Brownies s lješnjacima

Brownie podrijetlo vuče iz SAD-a, osmišljen je krajem 19. stoljeća, a svoju popularnost, koja traje do današnjeg dana, je stekao u prvom dijelu 20. stoljeća.

Brownies, popularni kvadratni čokoladni kolači bez kreme, velikom dijelu ljudi su iznimno draga slastica, mnogima su i dalje nepoznanica, iako su čuli za nju, a neki pak na njihov spomen samo frknu nosom jer su „suhi“ (ako su suhi, negdje je nastupila greška prilikom izrade!). Kakvo god mišljenje imali o njima, to je desert koji je zadržao svoje originalno ime i nije dobio inačicu na hrvatskom jeziku.

Brownie podrijetlo vuče iz SAD-a, osmišljen je krajem 19. stoljeća, a svoju popularnost, koja traje do današnjeg dana, je stekao u prvom dijelu 20. stoljeća. Zanimljivo je da prvi uopće nisu sadržavali čokoladu. Onakvi kave ih danas poznajemo službeno postoje od 1907. godine tako da ću sada biti slobodna i začetnu ideju maknuti u stranu. One prve, originalno nazvane blonde brownie ili „blondies“ ćemo spomenuti jedan drugi put.

 

 

Dakle, samo ime kolača (eng. brown – smeđ, smeđa) govori sve što bi istinski ljubitelji čokolade o njima trebali znati. Sočni, izuzetno čokoladni i izuzetno ukusni s komadićima hrskavih lješnjaka. Dodamo li k tome još finu gustu, rahlu a opet čvrstu i pomalo ljepljivu strukturu pečenog kolača, to upotpunjava cijelu sliku. Tko gricne jedan komad, teško da će samo na njemu i stati. Vjerujte, provjereno je!

Najčešće se jedu rukama a meni ih je najdraže upariti s čašom dobrog crnog vina ili uz određene vrste likera i/ili viskija. Uobičajeno se poslužuju s mlijekom, tučenim slatkim vrhnjem ili kao topli sa sladoledom od recimo vanilije.

Sastojci

  • 5 jaja
  • 390g šećera
  • 260g brašna
  • 30g kakaa + malo za posipanje
  • 390g čokolade (birati s min. 52% kakaa)
  • 230g maslaca
  • 130g lješnjaka
  • prstohvat soli

 

Postupak:

Pećnicu zagrijati na 190°C, lješnjake raširiti i peći cca 20 minuta, ovisno o pećnici. Kada se prohlade očistiti ih, na grubo nasjeckati tako da ima i krupnih i sitnih komada.

Na dno kalupa staviti papir za pečenje. Bočne stranice poprskati uljem u spreju ili također obložiti papirom za pečenje.

Čokoladu, maslac i sol otopiti na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Prohlađenom miksu čokolade dodati šećer i miješati dok se dobro ne poveže. Jaja razbiti u posebnoj zdjelici i lagano ih „razlupati“, toliko da se povežu. Miksu od čokolade jaja dodati u par navrata, a prije svakog novog dodavanja dobro ih umiješati u tijesto.

 

 

Nakon jaja dodati prosijano brašno i kakao te kad se i njih umiješa u jednolično tijesto na kraju dodati lješnjake i sve spojiti.

Sve prebaciti u pripremljeni kalup, poravnati i peći na 190°C 15-20′, ovisno o pećnici. Gotovi su kada se na vrhu uhvati korica, a unutrašnjost bude još mekana. Probajte čačkalicom – vrh mora ostati prljav. Browniese ostaviti da se ohlade, izrezati na kvadratne oblike, posuti kakaom te poslužit.

 

 

Napomene:

  • Recept je predviđen za kalup 30×30 cm.
  • Lješnjake čistim kada se ohlade. Naravno da dosta ovisi i o samim lješnjacima; ovi koje ja naručujem su zbilja fenomenalni i ljuska im praktično sama otpada kada su pečeni.
  • Nemojte da vas mekana unutrašnjost tek pečenih browniesa pokoleba. Hlađenjem se stišću. Ako ih budete pekli puno duže, odnosno, dok ne bude na dodir „potpuno pečeno“, kada se ohlade bi mogli biti suviše tvrdi i – suhi. Da prevedem, imat ćete opanak i sigurno nećete biti zadovoljni.
  • Ohlađene browniese sam rezala na kvadrate veličine 5×5 cm.
  • Režite ih u jednom komadu, odnosno, recimo kao sir, ne kao kruh

Dobar tek!

Recept vam donosi  Slatka Radionica by Vesna Nakić

 

Written By

Ne propustite

Gastronomija

Bližimo blagdanima, onim velikima kada je sve puno svega. Možda i prepuno! U to ime, danas predstavljamo Breskvice, jedan od neizostavnih tzv. suhih kolačića...

Gastronomija

Tufahije su desert bez glutena i bez jaja. A i bez pečenja.

Gastronomija

Spoj gorke čokolade i pistacije, slankastog i ne previše slatkog je sjajan!

Gastronomija

Zadnjih pet godina, uredna gošća naše rubrike Gastronomija je Vesna Nakić.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.