Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

She Book Club

Jens Liljestand: Ako sve i nestane

U knjižare je u izdanju Profila upravo stigao prvi na hrvatski prevedeni roman cijenjenog švedskog novinara i pisca Jensa Liljestranda – Ako sve i nestane – u kojem je autor opisao trenutak u kojem se svijet našao na samom rubu klimatske katastrofe.

U knjižare je u izdanju Profila upravo stigao prvi na hrvatski prevedeni roman cijenjenog švedskog novinara i pisca Jensa Liljestranda Ako sve i nestane – u kojem je autor opisao trenutak u kojem se svijet našao na samom rubu klimatske katastrofe.

„Često me pitaju zašto pišem o klimi, a ja uvijek odgovaram: ‘Kako bi itko mogao pisati o nečemu drugom?’ Za mene ne postoji bolje estetsko pravilo od onoga koje je jednom prilikom izrekao Hemingway: ‘Piši čvrsto i jasno, o onome što boli.’ A mene ništa ne boli više od spoznaje da moja djeca nasljeđuju svijet koji umire“, napisao je Liljestrand u pismu svojim izdavačima.

Dodao je kako njegov  roman nije pokušaj “raspravljanja” o klimatskoj krizi.

„Po mom je mišljenju svaka rasprava o tome besmislena jer je klimatska kriza objektivna, znanstveno dokazana činjenica. Umjesto toga, Ako sve i nestane moj je pokušaj da opišem naše misli i osjećaje o svijetu koji vidimo oko sebe, portret suočavanja ljudske psihe s činjenicom da naš planet neizbježno postaje sve nestabilniji i sve manje pogodan za život ljudskih bića“, napisao je.

Knjigu je strukturirao oko četiriju središnjih psiholoških reakcija: panike i šoka u prvom dijelu romana, poricanja i egocentričnosti u drugom, tuge i mržnje u trećem te otpora u četvrtom dijelu. Te osjećaje, kaže, u različitoj mjeri, nalazimo u svim ljudima. To su shvatljivi, uobičajeni i prirodni refleksi. Usto, htio je pokazati da i u vrijeme kaosa svakodnevni život teče dalje – trivijalne i beznačajne stvari koje nas stalno izjedaju ne nestaju, samo mijenjaju melodiju.

„Ponekad mi kažu da im je moja knjiga bila zabavna, čak i da im je izmamila osmijeh. Drago mi je, naravno – postoji neosporna nota crnog humora u našoj nevolji i drago mi je ako sam to uspio uhvatiti. Drugi su, pak, moju knjigu nazvali ‘satirom’, a ako time misle reći da Ako sve i nestane ironizira naš suvremeni život i budućnost, to zvuči prilično točno. Ako čitatelj, međutim, tvrdi da knjiga nije realistična, želio bih ga zamoliti da pogleda kroz prozor i opiše što vidi“, napisao je Liljestrand.

Roman Ako sve i nestane švedska je kritika usporedila s Cestom Cormaca McCarthyja te romanima Jonathana Franzena.

Svoju prvu knjigu Made in Pride Liljestrand je objavio 2003., a 2018. godine nominiran je za najprestižniju švedsku književnu nagradu August za biografiju pisca Vilhelma Moberga Mannen i skogen. Radi kao kritičar u novinama Sydsvenskan i Dagens Nyheter te kao urednik kulture u švedskom dnevniku Expressen.

Roman Ako sve i nestane objavljen je u više od 20 zemalja, a na hrvatski ga je preveo Edin Badić.


Darujemo jednu čitateljicu.

Pravila su jednostavna:

  1. U komentare, na dnu članka, na webu napišete #shehr (Ako imate problema s prijavom, proučite https://she.hr/kako-sudjelovati-u-nasim-darivanjima/)
  2. Pratite nas putem društvenih mreža FacebookInstagram, TikTokYouTube
  3. Možete se prijaviti samo jednom!

Prijave primamo do 19. travnja točno u podne.

Random biramo, a dobitnici nakon objave svoje dostavljaju u inbox na našem Facebooku podatke (ime i prezime, adresa i obavezno broj telefona, radi dostavnih službi). Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa. 

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana od javljanja dobitnika.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Dobitnica Darija Benaković

Ne propustite

She Book Club

Profil je u travnju i na samom početku svibnja objavio prozne, publicističke i dječje naslove koji će vas oduševiti.

She Book Club

Jesen je tradicionalno doba godine u kojem izlazi veliki broj novih knjiga, a mi vam s veliki zadovoljstvom skrećemo pozornost na dio Profilovih noviteta,...

She Book Club

Nove, sjajne knjige Margaret Atwood, Maše Kolanović i Jasena Boke upravo su objavljene u Profilovu izdanju.

Knjige i glazba

Knjiga „Mona Lisa: Otkriveni život žene zagonetnog osmijeha“ spaja biografiju, povijest i memoare kako bi čitatelju predstavila Monu (Madame) Lisu Gherardini del Giocondo –...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.