Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Jesen i čaj idu ruku pod ruku: Pozovite nekoga na druženje i šalicu razgovora

Prema legendi, prvi uživatelji u ritualu spravljanja i ispijanja čaja bili su budistički monasi.

Čaj, omiljeni napitak širom svijeta, nije samo ukusan, već i ispunjen brojnim koristima za zdravlje i dobrobit. Ovaj napitak je prisutan u raznim oblicima i okusima, od klasičnog crnog, preko osvježavajućeg zelenog, do mirisnog buketa raznih biljnih čajnih mješavina.

Čaj je bogat antioksidansima koji pomažu u zaštiti tijela od slobodnih radikala. Iako sadrži kofein, može manje iritantan za želudac od kave. Isto tako, može pomoći u jačanju imunološkog sustava zbog prisutnih fitonutrijenata i vitamina. Neki čajevi, posebno biljni čajevi poput kamilice i đumbira, mogu olakšati probavu i ublažiti tegobe poput nadutosti, žgaravice i grčeva.

Priprema i ispijanje čaja može postati smirujući ritual

Čaj je često povezan s trenucima odmora i meditacije, a uživanje u njemu pomaže oslobađanju stresa i opuštanju uma. Još kad vam se pridruži prijateljica koju dugo niste vidjeli, mama koja je doputovala u posjetu iz drugog grada pa čak i nenajavljeni gosti, šalica toplog čaja stvorit će savršenu atmosferu doma. Kuhajte ga češće!

U svijetu postoji više od 1500 vrsta čaja

Nakon vode on je najkonzumiraniji napitak na svijetu, uz gotovo 4 milijarde popijenih šalica dnevno. Kako i ne bi, kad nas harmonija njegovih aroma, mirisa i topline svakim gutljajem opusti i osvježi, a u jesen i zimi omiljena šalica čaja grije i umiruje tiijelo i duh. Ujutro nas čaj budi i daje poticaj za sve dnevne izazove, šalica u podne nas opušta, čisti organizam i pruža harmoniju, a uvečer pruža mir i pomaže da lakše utonemo u san.

3 zanimljivosti o čaju
  • Prvi ledeni čaj Amerikanci su pripremili 1904. na Svjetskom sajmu

Slučajno, kao i sve dobre stvari. Suprotno od planiranog, umjesto toplo serviranog čaja, netko ga je od prisutnih  poslužio s hrpom leda. Naime, bilo je to doba toplinskog vala i ideja je ispala savršeno. Degustatori čaja stajali su u redu kako bi kušali ovaj izum, a sve ostalo je, kako to volimo reći – povijest.

  • Za savršen čaj je bitno je koliko dugo ćete natapati vrećicu

Optimalno vrijeme namakanja i temperatura ovise o vrsti čaja koju pripremate. Primjerice, crni čaj je najbolje namakati 3 do 5 minuta na 93.33 stupnjeva Celzijusa, bijeli čaj 1 do 2 minute na 76.67 stupnjeva Celzijusa.

  • I vrećica čaja je nastala slučajno

Naime, jedan trgovac čajem je 1908. poslao uzorke svojih proizvoda zatvorene u svilene vrećice restoranima i kafićima po cijelome svijetu. No, nakon nekog je vremena shvatio da kafići zapravo kuhaju njegov čaj u svilenim vrećicama, kako bi uštedjeli na vremenu. I tako je nastala prva verzija vrećice čaja, koja se kroz godine mijenjala i prilagođavala, ali je i dalje jednako genijalna.

Uživajte u čaju u ovim predivnim jesenskim danima, slupčajte se uz omiljenu knjigu i ukusan, topli napita, isprobajte nove okuse i arome i uživajte u zasluženom vremenu za sebe.

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

 Kako bi potaknula otvorene, pozitivne rasprave o menstruaciji među sportašima koji će izaći na olimpijsku globalnu pozornicu, INTIMINA je proizvela ograničeno izdanje zlatnih menstrualnih...

Savjeti stručnjaka

Kakao, poznat i kao "hrana bogova", stoljećima je cijenjen zbog svojih bogatih okusa i blagotvornih svojstava.

Budi fit

Pronašli smo rješenje koje će vam pomoći da se osjećate i izgledate sjajno nevjerojatno brzo - Juicefast Detox.

Savjeti i preporuke

Održavanje optimalne hidracije ključno je za zdravu kožu. Bez prave količine vode, koža se isušuje i manje je učinkovita kao zaštitna barijera.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.