Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Jeste li čuli za Blue Mind trend i kako može poboljšati vaš život?

Čak i blaga dehidracija može imati negativne učinke na sposobnost tijela da pravilno funkcionira, što rezultira umorom, tjeskobom, usporenošću, manjkom koncentracije…

Postoji nešto duboko i drevno u našem odnosu s vodom kad se, čim smo samo blizu vode i gledamo u nju, osjećamo bolje, smirenije, poletnije… I znanost je potvrdila pozitivne učinke vode, pa je – posvetivši više od dva desetljeća svog života istraživanju – dr. Wallace J. Nichols utemeljio teoriju Blue Minda ili Plavog uma.

Riječ je o blago meditativnom stanju koje karakterizira smirenost, osjećaj sreće i zadovoljstva životom dok smo blizu vode, koja može, doslovno, i isisati stres iz našeg tijela i uma pa čak i riješiti neka medicinska stanja, prije svega povezana s mišićno-koštanim sustavom.

Balneologija je, naime, jedna od najstarijih terapijskih metoda koja za liječenje i rehabilitaciju koristi mineralnu vodu. I to definitivno nije proizvod modernog vremena, jer se još u brončano doba, kad su se prirodni izvori smatrali sjedištem božanstava, liječilo na ovaj način, a kupanje ili pijenje mineralne vode bio je obred ozdravljenja.

Rimske terme, koje se nalaze u Rimskim Toplicama, u blizini grada Celja, prava su oaza užitaka, gdje čarobna moć vode dolazi do izražaja u punom smislu te riječi. Bazeni u rimskom stilu i kupelji vodenih nimfa doista su poseban doživljaj, složit će se svi, no tu je i moderan medicinski centar u kojem snaga vode liječi brojne zdravstvene tegobe.

Voda kao lijek

Bolovi u zglobovima i kralježnici, bolesti dišnih organa, urološka stanja (ženska i muška inkontinencija), napetost, pa čak i ginekološka oboljenja (miomi, endometrioze, spuštene maternice….) te višak kilograma, za sve postoji vodena terapija. Smještaj u Rimskim termama te korištenje terapeutskih programa Medicinskog centra Valetuda, koji su zasnovani na jedinstvenim ljekovitim učincima lokalne termalne vode, u kratkom će vremenu regenerira tijelo i duh.

Plivanje u rimskom stilu

Plivanje je još jedan učinkoviti susret s vodom, koji može imati učinak sličan vježbanju joge, budući da duboko disanje, nježni pokreti i istezanje zajedno dovode osobu u blago meditativno stanje. U Rimskim termama sve je još više posebno, jer ovdje uživate u stilu starih Rimljana.

Bazeni ispunjeni ljekovitom termalnom vodom osmišljeni su, naime, po uzoru na rimska kupališta. Na čak 450 m2, gostima su na raspolaganju unutarnji i vanjski panoramski bazen te četiri unutarnja i tri vanjska masažna bazena s vodenim sjedalicama i vodenim ležajevima.

Nimfine kupke

I dok su bazeni u rimskom stilu, vodene kupelji u Rimski termama posvećene su nimfama, vječno mladim ženama iz grčke mitologije. Osim po ljekovitoj termalnoj vodi, kupelji su posebne i po unikatnom ambijentu s mramornim oltarima posvećenima nimfama.

Darovali su ih u znak zahvalnosti gosti koji su baš ovdje ozdravili. Ako vas put dovede u Rimske terme svakako isprobajte Rimsku kupku za dvije osobe, Termalnu kupku u autentičnoj kamenoj kadi, kao i Valetudinu detoksikacijsku kupku.

Čak i blaga dehidracija može imati negativne učinke na sposobnost tijela da pravilno funkcionira, što rezultira umorom, tjeskobom, usporenošću, manjkom koncentracije… Stoga, vodite računa na budete u svakom trenutku optimalno hidrirani. Voda i u ovom obliku – dok ju pijemo – također povećava razinu dopamina, serotonina, i oksitocina, hormona dobrog osjećaja i sreće, ali i – ne manje važno! –  smanjuje kortizol, hormon stresa. Epidemija kortizola odrednica je življenja modernog čovjeka. Iako stres ne možemo u potpunosti eliminirati, dobro je znati da ga možemo oslabiti jednostavnim metodama – čudesnom moći vode!

Ne propustite

Budi fit

U slučaju da mislite da će vam ova kolumna dati quick fix, stanite sad čitati jer ovo nije takav đir.

Darivanje

ALATI predstavljaju dinamičnu, na rezultate usmjerenu vježbu, čiji je cilj čitatelju pružiti neposredno olakšanje od dugotrajnih problema te uspostavu kontrole - i nade.

Savjeti stručnjaka

Redovita zdrava stolica prva je predispozicija zdravlja crijeva

Savjeti stručnjaka

Tamo gdje konvencionalna medicina u liječenju razvojnih poremećaja osoba s motoričkim teškoćama i zaostataka u mentalnom razvoju često ne može napraviti mnogo, dr. Vitalii...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.