Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

Jeste li znali da ovulacija može biti prilično bolna?

Za vrijeme ovulacije dolazi do otpuštanja zrele jajne stanice iz jajnika prema jajovodu u kojem se događa njena oplodnja najkvalitetnijim spermijem.

Ovulacija je dio normalnog menstruacijskog ciklusa. Za vrijeme ovulacije dolazi do otpuštanja zrele jajne stanice iz jajnika prema jajovodu u kojem se događa njena oplodnja najkvalitetnijim spermijem. Oplođena jajna stanica zatim putuje prema maternici gdje će se ugnijezditi, čime počinje devetomjesečno razdoblje koje završava rođenjem djeteta. Ovulacija je mali prozor koji se svakog mjeseca otvara tek 12-24 sata kad je jajna stanica spremna za oplodnju. Ipak, spermiji u ženskom spolnom sustavu mogu preživjeti puno dulje (od tri do šest dana). To znači da u slučaju spolnog odnosa i nekoliko dana prije ovulacije jajna stanica može biti oplođena spermijima koji “čekaju u zasjedi”.

Možda ste čuli izraz Mittelschmerz – njemački naziv za bolove u ovulaciji. Doslovan prijevod bio bi “srednja bol” ili “srednja tuga”, a to je upravo što bolna ovulacija jest: bol u sredini ciklusa (ako ciklus traje 28 dana).

Mittelschmerz pogađa do 40% žena tijekom reproduktivne dobi. One koje osjećaju bol, obično je osjećaju tijekom svake ovulacije. Bol nije ista kod svakoga – može varirati u jačini, trajanju i mjestu. Neke žene osjećaju jaku, dok druge samo blagu bol. Bol može biti tupa, oštra ili samo kao osjećaj “probadanja”. Može trajati od nekoliko minuta i do nekoliko dana, ali u većini slučajeva završava kroz 24 sata. Bol se obično javlja na strani trenutačno aktivnog jajnika.

Zašto osjećamo bol u sredini ciklusa?

Bilo je nagađanja da se bol javlja uslijed rasta folikula koji je pod utjecajem folikulostimulirajućeg hormona. Ipak, vjerojatniji “krivci” bili bi glatki mišići koji okružuju jajnike i konrahiraju se pod utjecajem luteinizirajućeg hormona.

Ponekad razlog boli može biti puknuće samog folikula, ako je folikul dovoljno narastao da stvori cistu.

što je ovulacija

Kada se trebate zabrinuti?

Bolna ovulacija je česta pojava i obično prolazi sama od sebe. Ali ponekad je teško razlikovati je od boli nastale zbog drugih uzroka, pogotovo ako rijetko osjećate bol tijekom ovulacije. Ako su bolovi jaki, trebali biste kontaktirati svog liječnika. Ostali znakovi i simptomi koji upućuju na potrebu liječničke skrbi su:

  • visoka temperatura
  • mučnina i povraćanje
  • promjene na koži iznad bolnog mjesta
  • jaka i dugotrajna bol

Intenzivna bol može biti znak nekog drugog, težeg stanja:

  • Upale slijepog crijeva koja, u većini slučajeva, zahtijeva operaciju
  • Možda imate endometriozu– ukratko; tkivo endometrija može se naći izvan maternice
  • Ako bol prati neobičan iscjedak ili neki drugi simptom (ponekad je to samo bol), mogli biste imati spolno prenosivu bolest
  • Oplođena jajna stanica usađena izvan maternice – ektopična trudnoća
  • Mogli biste imati cistu na jajniku ili drugu vrstu ciste

Kada posjetiti liječnika?

Nitko vam ne može reći kada je pravo vrijeme da se obratite liječniku. Vi najbolje poznajete svoje tijelo. Možete pripaziti na gore spomenute simptome i znakove, ali, ako ste jako zabrinuti, najbolje rješenje bi bilo otići svom liječniku koji će vas pregledati i dati vam nekoliko praktičnih savjeta o tome kako dalje postupiti, na što pripaziti i što očekivati ​​u budućnosti.

Metode liječenja

Ponekad je najbolji lijek za bolnu ovulaciju duga vruća kupka koja će olakšati bol i otjerati brige. Također, topli oblog na trbuhu može učiniti čuda. Ako to ne pomogne, možete uzeti lijek za ublažavanje boli, poput paracetamola ili ibuprofena.

Ako je bol jaka i trajna, trebali biste razgovarati sa svojim ginekologom o drugim mogućnostima liječenja, poput kontracepcijske pilule. Njome će ovulacija biti zaustavljena, što znači da više nema ovulacijske boli.

Najvažnije je otvoreno razgovarati s bližnjima i liječnikom o svojem stanju i izraziti svoju zabrinutost. Zapamtite da uvijek postoji rješenje za vašu bol i brige – samo trebate biti otvoreni za razgovor o tome i bez ustručavanja zatražiti pomoć.

Tekst nastao u suradnji s Intiminom

Više

Savjeti stručnjaka

Postoji i jedna važna tema koja zahtijeva našu pozornost, a to je menstruacija!

Savjeti stručnjaka

Na društvenim mrežama, mnogi profili usmjereni na menstruaciju na platformama kao što su Instagram, YouTube i TikTok stekli su ogromnu popularnost među tinejdžerima.

Zdravstveni karton

U 20-ima prošlog stoljeća, bečki doktor Bela Schick stvorio je teoriju kako menstrualna krv i njezini sastojci imaju toksični učinak na ljudsko tijelo (i...

Putovanja

Znamo da je Hrvatska popularna među turistima iz cijeloga svijeta, no Hrvati u potrazi za odmorom su sretnici s predivnim plažama, čistim morem, bogatom...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.